kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD: Türkiye'yi destekliyoruz

Yeni Haber
Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Büyükelçi James Jeffrey, Washington'un Türkiye'nin kendini savunma hakkını desteklediğini ve Kuzey Irak'ta konuşlanan PKK'ya karşı istihbarat sağladığını söyledi.

Amerika'nın Sesi Televizyonu'na açıklamada bulunan Büyükelçi Jeffrey, PKK'nın Türkiye, Amerika ve Irak'a tehdit oluşturduğunu belirterek, "PKK Türkiye'ye de Amerika'ya da tehdit oluşturuyor. PKK, terör örgütleri listemizde bulunuyor. PKK bölgedeki diğer ülkeleri de tehdit ediyor. Türkiye'nin kendini savunma hakkını destekliyoruz" dedi.

Amerika'nın Türkiye'ye bilgi vererek destek sağladığını söyleyen Jeffrey, "Ancak operasyon kararını Ankara verdi. Biz Türkiye'ye bilgi vererek destek oluyoruz. Ne yapılacağının kararını Türkler kendi verir. Bizi sadece bilgilendiriyorlar" diye konuştu. Büyükelçi Jeffrey konuşmasında şunları söyledi:

"Türkiye'nin sınır ötesinde PKK hedeflerine operasyon düzenlemesinin çok eskiye dayanıyor. Türkiye'nin PKK konusundaki kaygılarını anlayışla karşılıyoruz.PKK nedeniyle çok tehlikeli ve zor bir durumla karşı karşıyalar. Bu durumu anlayışla karşılıyoruz. Tek beklentimiz bizim haberdar edilmemiz. Irak hükümetinin bilgilendirilmesi ve son olarak sivillere zarar gelmemesi."

NEW YORK TİMES : IRAK HÜKÜMETİ ZAYIF DÜŞER

Bu arada, Amerikan New York Times gazetesi, Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyine düzenlediği üçüncü kapsamlı sınırötesi operasyonu değerlendirdi.

Gazete de yeralan haberde, operasyon sırasında "kayıplar konusunda iki tarafın farklı" bilgiler verdiği belirtildi.

Türkiye'nin, "Terör örgütü PKK'ya karşı gerekenin yapılması konusunda ısrarlı" olduğu ifade edilen haberde, Irak'lı yetkililerin sorunun barışçıl yöntemler ve diplomasi yoluyla çözülmesini istedikleri de belirtildi.

ABD'nin operasyonuna destek verdiği hatırlatılan haberde, bazı ABD'li üst düzey yöneticilerin kaygıları da dile getirildi. Haberde, "ABD Türkiye'nin PKK'ya karşı operasyonuna istihbarat paylaşımıyla destek verdi, ancak büyük bir taaruza sıcak bakmayan Amerikalı yetkililer böyle bir harekatın Irak hükümetini zayıf düşüreceği endişesini taşıyorlar."

PEŞMERGE SÖZCÜSÜ: SİVİL CAN KAYBI YOK

Irak'ın kuzeyindeki Kürt Bölgesel Yönetimi peşmerge sözcüsü Cabar Yaver, TSK'nın son sınırötesi operasyonunda sivil can kaybının yaşanmadığını açıkladı.

Sözcü Yaver, Türk savaş uçaklarının Dohuk'a bağlı Darkar, Barvari ve Bala alanlarını bombaladığını belirtti. Yaver, "Bu bombalamalarda can kaybı olmadı. Çünkü bombalanan yerler daha önceki operasyonlar nedeniyle çoğunlukla terk edilmiş yerlerdi" diye konuştu.

(ANKA)