kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dikkat sağlıklı zayıflamak için karbonhidrat şart!

SEVDİCAN GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak yeni yıla formda girmek isteyenler için diyet yapanları uyardı: Eğer aç kalmayı seçerseniz yağdan değil, kastan ve sudan verirsiniz. Karbonhidrat almazsanız, sağlıksız zayıflarsınız!..
İLİŞKİLİ HABERLER
Dikkat sağlıklı zayıflamak için karbonhidrat şart!
Her diyet herkesi zayıflatmaz! Diyet yapıp fazla kilolalarınızdan kurtulmayı hedeflerken sağlığınızdan olmak istemiyorsanız, Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak'ın önerilerini dikkate alın. Bugüne kadar birçok ünlünün diyet programlarını hazırlayan Koçak, diyete giren kişilerin ciddi hatalar yaptığını söyledi: "Diyet yapan kişilerin düştüğü en önemli hatalardan biri; vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Diyete başladığı zaman ekmek, pilav, makarna, patates, mısır gibi besinleri tamamen kesen kişilerin metabolizması, ihtiyacı olan karbonhidratı, glikojen deposu ve kandaki şeker bitince kastan kullanmaya başlar. Bu da kas kaybı anlamına gelir ve vücut beraberinde su da kaybeder. Yani diyette karbonhidratı kesen kimse tartıdaki sonucu görünce kilo verdiği yanılgısına düşer ancak gerçek olan vücudun kaybettiği yağ değil, kas ve sudur."

Yağ değil, su ve kas gidiyor
Yüksek protein ve düşük karbonhidrat içeren düşük kalorili diyetlerin metabolizmayı hızlandırdığı için hızlı kilo kaybı sağlasa da, tartıda görülenin aslında yağ değil, su ve kas kaybı olduğuna dikkat çeken Koçak, "1 gram kas kaybedildiğinde yaklaşık 2.7 gram su verililiyor" diye konuştu. "Tartıda kilo vermiş görünmenize rağmen, yüzünüz ve kollarınız incelirken birer yağ deposu olan karın ve kalça bölgesi incelmiyorsa, yağ kaybetmiyorsunuz ve doğru zayıflamıyorsunuz demektir" diyen Dilara Koçak ekledi:

Aşırı tatlı isteğine yol açar
"Tartıda zayıfladığınızı görmek için 24 saat aç kalmanız yeterli. Ancak bu, gerçek kilo kaybı değildir. Çünkü bu yöntemle vücut su kaybına uğruyor ve kaslar küçülüyor ama yağlar erimiyor. Bu aşamada organizma kendisi için gerekli olan enerjiyi yakalamak için kasları enerjiye dönüştürüyor. İşte bu nedenle gün boyunca yemek yemeyen kişi kendini güçsüz hissetmeye başlıyor. 12 saat karbonhidrat alınmazsa tüm depolar boşalıyor, kan şekeri düşüyor. Tatlı isteği ve güçsüzlük artarken, kişinin iş verimi düşüyor ve baş ağrıları oluşuyor. Öğlen ekmek yemeyen bir kişinin akşam üzeri canının tatlı istemesi çok normaldir çünkü öğlen öğününde şeker depolarına doğru karbonhidratı vermemiştir. Depo boşalınca düşen kan şekeri de kişiyi fizyolojik olarak şeker yemeye mecbur bırakmıştır. Bu nedenle öğün bileşimleri çok önemlidir. Öğlen sadece salata ve ızgara yiyor, karbonhidrat almıyorsanız eve gittiğinizde atıştırma ihtiyacınıza engel olamazsınız ve kendinizi bir anda midenize yüklenerek çok yemekten alıkoyamazsınız."