kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kulağım çınlıyor çıldırmak üzereyim!

Dr. Metin Okucu
04.12.2007
Uzun süredir kulak çınlamalarım oluyor. Hem gündüz hem de gece... Uyuyamıyorum bile... Birçok doktora gittim ama çare bulamadılar. Çıldırmak üzereyim! Burhan L./Rize

Burhan Bey, çok rastladığımız bir şikayetiniz var. Gelin beraberce bunun ne olduğunu gözden geçirelim. Dış ortam sessizken, kafa içerisinde ses duyulmasına kulak çınlaması denir. Bazı zamanlar ıslık, rüzgar sesi, tıklama veya nabız atması şeklinde de duyulabilir. Tek kulakta veya her iki kulakta da olabilir. Ses, kulağın içinden veya dışarıdan geliyormuş gibi tarif edilir. Bazı hastalıklarda işitme azlığıyla birlikte ortaya çıkarken, hiçbir işitme sorunu yokken de görülebilmektedir.

3 KİŞİDEN BİRİNDE VAR
Sık rastlanan bir sağlık sorunu olan kulak çınlaması, hemen herkesin hayatının bir döneminde, hafif ve kısa süreli yaşanır. Gerçek anlamda kulak çınlaması da her üç kişiden birinde görülür. Bunların sadece yüzde 10'unda, tedavi gerektiren uzun süreli şikayetlere rastlanmaktadır. Kulak çınlaması bir hastalık değil, tıpkı ateş veya baş ağrısı gibi bir başka hastalığa eşlik eden bir şikayettir. Psikolojik sorunlar da kulak çınlamasına yol açabilir. Genellikle nedeni bilinemeyen kulak çınlamasında tedavi ancak çınlamaya yol açan faktör belirlendiğinde başarıyla gerçekleştirilir. Kafaya alınan darbeler, kansızlık, yüksek tansiyon, stres, gürültüye maruz kalmak, yüksek dozda aspirin alımı, kulak kirleri ve bazı tümörler kulak çınlamasının asıl sebebi olabilir. Çınlamanın nasıl oluştuğu ise bilinmemektedir. Tek bilinen kulak çınlamasının hayal ürünü olmadığıdır. Gündüzleri çevredeki aktiviteler ve sesler çınlamanın bir anlamda örtülmesine neden olduğundan çınlamanın geceleri arttığı sanılır. Etraf sakinleştiğinde ise, çınlama daha yüksek ve yoğun hissedilir. Stresin kendisi de çınlamayı artıran bir faktördür.

KAYNAĞI BULUNMALI
Bir nöroloji veya kulak-burunboğaz uzmanı tarafından muayene olup, çınlamanın kaynağını bulmaya çalışın. Muayenede doktor işitme düzeyinizi de bir odyolog ile ölçmelidir. En etkili yöntem; altta yatan bir hastalık var ise onun tedavisidir. Ancak maalesef genellikle böyle bir neden bulunamadığından yapılacak şey, çınlamayı tedavi etmek olacaktır. Hafif çınlamalarda tedaviye ihtiyaç yoktur. Bu kişilere ciddi bir hastalıklarının olmadığı veya sağır olmayacakları söylenmelidir. Bu sayede daha çabuk iyileşebilirler. Diğer çınlamalarda ise, doktor tarafından verilecek bazı ilaçlar işe yarar. Vitaminler, hipnoz veya çınlama maskeleyicileri kullanılabilir.

İŞİTME CİHAZI KULLANIN
Çınlama maskeleyicileri çınlamayı örten veya maskeleyen bir ses çıkaran işitme cihazı benzeri aletlerdir. Bazıları için kulağa alet takmak kafa içindeki seslere tercih edilebilir. Ancak herkeste aynı faydalar görülmeyebilir. Bu tür cihazlar işitme kaybını da giderebilir. Eğer işitme cihazı kullanıyorsanız, çınlamanızı büyük ihtimalle cihazınız keser. Ancak bu cihazın nasıl kullanılacağına doktor ve odyolog karar vermeli.