kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Babamdaki kanser bana da geçer mi?

Dr. Metin Okucu
Babama pankreas kanseri teşhisi konuldu. Tedavisi mümkün mü? Genetik geçişle ben de ilerleyen yıllarda kansere yakalanabilir miyim? Bundan korunmanın bir yolu var mı? Elif G./Antalya

Sorunuzu yanıtlamadan önce, pankreas ve kanser hakkında bilgi vereyim. Pankreasımız karın içinde, mide ile omurga arasında yer alır. Etrafında karaciğer ve bağırsaklar bulunur. 15 santimetre uzunluktadır. Baş, gövde ve kuyruk olarak 3 bölüme ayrılır. İnsülin ve diğer hormonları salgılar. Bunlar gıdalarla aldığımız enerjinin kullanılmasına ve depolanmasına yarar. Kanser ise bir hastalıklar grubudur. Kanser vücudumuzun yapıtaşı olan hücrelerimizde başlar. Normalde hücreler büyür, ihtiyaca göre çoğalır ve yenilenir. Ölü hücrelerin yerini yenileri alır. Bazen bu düzen bozulur, ihtiyaç olmadığı halde yeni hücreler çoğalır veya ölüp dökülmesi gereken hücreler yaşamaya devam eder. Bu hücreler çoğalıp bir grup haline geldiğinde buna tümör denir. İyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki tür tümör bulunmaktadır. İyi huylu tümör tedavi edilebilir, hayatı tehdit etmez ve tekrarlamaz. Kötü huylu tümörler ise büyür, yayılır ve kontrol edilemez. İşte bu kanserdir.

NEDENİ BİLİNMİYOR
Pankreas kanserinin asıl nedeni hala bilinmiyor. Neden bazı kişilerde olurken diğerlerinde olmadığı hala açıklanamadı. Ancak kesin bilinen bulaşıcı olmadığıdır. Kimseden kanser bulaşmaz. Bazı risk faktörlerinin pankreas kanserinin oluşmasına yol açabileceği düşünülüyor. Bu kanser türü erkeklerde ve 60 yaş üzerinde daha sık görülüyor. Sigara içenlerde 3 misli daha fazla oluşuyor. Şeker hastalarında ve ailesinde pankreas, bağırsak veya yumurtalık kanseri olanlarda daha sık gözleniyor. Yağlı beslenme veya bazı kimyasallar bu oluşumdan sorumlu tutuluyor. Bazı pankreas kanseri olan kişilerde bu risk faktörlerinin hiçbiri bulunmazken, risk faktörü olan herkes kanser olacak diye bir durum da yoktur.

SARILIKTAN ŞÜPHELENİN
Bu hastalık başlarda sessizdir, hiçbir şikayete neden olmaz. Ancak zaman ilerledikçe belirtiler ortaya çıkar. Karın veya bel ağrısı, iştahsızlık, halsizlik olabilir. Bulantı, kusma ve kilo kaybı görülür. Sarılık başlar, gözler ve deri sararır, idrar rengi çay gibi olur. Ancak bu şikayetler herhangi başka bir nedenden de kaynaklanabilir. Bu durumlarda bir dahiliye uzmanına görünmeniz uygun olur. Kesin teşhisi ancak bir doktor koyabilir. Günümüzde pankreas kanserinin kesin tedavisi ancak çok erken dönemde yakalandığında mümkündür. İlerlemiş durumlarda ise, hastalığı kontrol altına alan, hayatı uzatan ve sıkıntıları azaltan birtakım yöntemler uygulanmaktadır. Batı'da bu tür ileri dönem hastalarına klinik araştırmalara dahil olmaları öneriliyor. Zira ancak bu tür araştırmalar kesin tedavilerin bulunması için bir çare olabiliyor. Son olarak kanser hastaları için söylemek istediğim, ümitlerini hiçbir zaman kaybetmemeleridir. Çünkü tıp dünyasında en çok bilimsel araştırma, yüzlerce merkez kanalıyla kanser konusunda yapılmaktadır. Günün birinde bu hastalığın kesin tedavisinin bulunduğunun açıklanması içten bile değildir.