Kravat bağlama sanatı bağlama sanatı
Çalışan erkeklerin boyun bağı 'kravat' kimi zaman renk uyumu ya da bağlama şekli yüzünden dert olabiliyor. İşte kravatınızın bakımı, nasıl bağlanacağı ve hangi renklerle kullanılacağına ilişkin bilmeniz gerekenler..
1 Geçen gün koyu gri bir gömlek aldım. Çok zor bir renk. Ben bankacıyım. Ona uygun kravat ve kravat rengi ne olabilir? Beni aydınlatırsanız çok teşekkür ederim. (Deniz Ç.-Kırşehir)
- Sizi klasiklerin dışına çıktığınız için öncelikle kutlamak isterim. Koyu griyi zor bir renk olarak görseniz de sezonun en moda renklerinden. Açık gri takımın içinde çok şık durabileceği gibi, ince çizgili takımların içine de çok güzel olur. Kıyafetinizi canlandırmak isterseniz kravat olarak bordo ya da vişne tonlarında bir model kravat seçebilirsiniz. Ya da açık gri bir kravat da çok şık duracaktır. Eğer koyu lacivert ya da siyah bir takımın içine giyerseniz, açık mavi ya da kobalt mavi gibi bir renk de takımınızı canlandırmaya yeter. Kravat-gömlek ve takım renk uyumunu sağlarken, gömleğinizi resim tuvali gibi düşünmeniz işinizi biraz olsun kolaylaştıracaktır. Düz renkte gömlekleri, düz renklerle tamamlayabileceğiniz gibi, desenli kravatlarla da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Griyi aynı rengin tonlarıyla tamamlamanız işinizi kolaylaştıracaktır. Ama kravat seçiminde dilediğinizce özgür olabilirsiniz.
2 Merhaba. Köşeniz biz erkekler için çok aydınlatıcı bilgilerle dolu. Öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Sizden ricam kravat bağlama teknikleriyle ilgili pratik bilgileri de bizlerle paylaşmanız. Teşekkürler. (Aydın K.- Ankara)
- Kravat bağlamanın dört farklı şekli var: 'Windsor', 'Half Windsor', 'Pratt (Shelby)' ve 'Four in Hand'. Bu bağlama şekillerinden hangisini seçerseniz seçin en önemli ayrıntı, düğümün hemen alt ucundaki orta kısmında oluşturulacak gamze ya da pili diye anladırılan kat izidir. Bu, kravatı kabartacak ve tok durmasını sağlayacak uygun konumda tutacaktır. İyi bağlanmış kravatın sırrı buradadır.
3 Kravatlara nasıl bakmak gerekiyor, yıpranmalarını önlemek için neler yapmak gerek? Önerilerinizi bekliyorum. (Mehmet K.
- İstanbul)
Kravatlar erkeklerin elbise dolaplarının en kolay yıpranacak aksesuarlarıdır. Genellikle erkekler kravatı düğümünün bir tarafından, ince ucunu çekerek çıkarır. Halbuki doğru yol kravatı bağlarken hangi hareketleri yaptıysanız, sökerken de ters sıra ile aynısını yapmanızdır. Kravatı çıkardıktan sonra her iki ucunu birleştirip iki kat yapmanız, parmağınızın üzerine bir kemer gibi sarmanız, parmağınızı içinden çektikten sonra bütün gece o şekilde muhafaza etmeniz tavsiye ediliyor. Eğer söz konusu olan bir ipek kravat ise sabahları da hemen askıya asmanız gerekiyor, bu şekilde içindeki fiberler orijinal şekillerine gelecektir. Son bir uyarı; üzerinde leke olsa bile ipek kravatları kuru temizlemeye göndermeyin, deforme olabilirler, mümkün olduğunca kumaşa göre kendiniz temizlemeye çalışın. Kravatları saklamak için kravat askılıkları da çok güzel bir çözüm. Kravatınızı çıkarttıktan sonra bu askılıklara asmanız kravatınızın ömrünü uzatacaktır.
Windsor tipi; daha çok geniş yakalı gömlekler için uygundur. Geniş ve üçgen bitimi olan Windsor tipini bağlarken; geniş ucu, dar ucun üzerinden çapraz olarak geçirin. Daha sonra geniş ucu yaka ile oluşan ilmek arasından geçirip aşağı doğru çekin. Geniş ucu dar ucun altından sola doğru çekin ve tekrar ilmekten geçirin. Geniş ucu sol taraftan sağ tarafa getirin. Geniş ucu tekrar ilmekten geçirin. İki elinizi kullanarak kravatı yakaya doğru dikkatlice sıkıştırın. Ve kravatınız hazır!
Pratt (Shelby) tipi bağlarken kravatı ters çevirerek boynunuzdan geçirerek başlayın. Geniş ucu dar ucun altından çapraz duruma getirin. Geniş ucu dar ucun altında ve sonra üstünden geçirin. İlmeği aşağı doğru çekip sıkıştırın. Geniş ucu üstten sol tarafa alın. Geniş ucu ilmeğin arkasından yukarı doğru çekin. Geniş ucu düğümün içinden geçirin ve dikkatlice sıkıştırın. Unutmayın, geniş uç kemer tokanıza değmelidir.
Half Windsor tipi simetrik ve üçgendir, her türlü gömlekle kullanılabilir. Geniş uç aşağı yukarı 30 cm. dar ucun aşağısına uzatılmalıdır. Geniş ucu dar ucun üzerinden çapraz duruma getirin. Geniş ucu dar ucun arkasından dolaştırın. Geniş ucu yukarı kaldırın. Geniş ucu oluşan ilmekten geçirip aşağı doğru çekin. Geniş ucu dar ucun üzerinden sol taraftan sağ tarafa geçirin. Geniş ucu tekrar yukarı kaldırın ve ilmekten geçirin. Geniş ucu ön tarafta oluşan düğümün içinden aşağı doğru çekin. İki elinizi kullanarak kravatı yakaya doğru dikkatlice sıkıştırın.
Son bağlama tipi de; Four in Hand. Dar ve hafif asimetrik olan bu bağlama tarzı, standart ilikli düğmeli yakalı takım gömlekleri için çok uygundur. Geniş uç aşağı yukarı 30 cm. dar ucun aşağısına uzatılmalıdır. Geniş ucu dar ucun üzerinden çapraz duruma getirin. Geniş ucu dar ucun arkasından döndürün. Geniş ucu yine dar ucun üzerinden geçirin. Geniş ucu yukarı çekip oluşan ilmekten geçirip aşağı doğru çekin. İşaret parmağınızla ön tarafta oluşan düğümü gevşekçe tutun. Geniş ucu düğümün içinden geçirip aşağı doğru çekin. İki elinizi kullanarak kravatı yakaya doğru dar uçtan tutarak dikkatlice sıkıştırın. Kolay gelsin.
Yayın tarihi: 1 Aralık 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/01/ct/haber,8E1735F231BC4BAC8E2591AE25EAF76E.html
Tüm hakları saklıdır.