Adale ağrılarımdan nasıl kurtulabilirim?
Dr. Metin Okucu
23.11.2007
İşim gereği çok sık adale ağrıları çekiyorum. Her seferinde doktora gidemiyorum. Evde ne yapabilirim? Bu ağrılardan nasıl korunabilirim? Mustafa B./Bolu
Kas ağrı ve sızıları Türk toplumunda çok sık görülür ve doğru teşhis edilmediği zamanlarda kişilerde gereksiz endişelere neden olabilir. Zira ağrının olduğu yere göre kalp, büyük damar hastalıkları gibi acil tıbbi durumlarla bile karşılaşılabilir. Kas ağrılarına tendon, lif gibi kası kemiğe bağlayan dokular neden olabileceği gibi, kemik veya iç organlardaki durum da ağrı yapabilir.
NEDENİNİ BULUN
Kas ağrısı genelde, spor veya bir iş sırasındaki aşırı yüklenme sonucundaki gerilme veya zedelenmeden kaynaklanır. Tüm vücudu etkileyen hastalıklar da kas ağrıları yapar. Bunlara en iyi örnek; grip gibi enfeksiyonlar ve lupus gibi bağ dokusu hastalıklarıdır. Bir diğer neden de fibromiyalji hastalığıdır. Burada kaslar ve çevresinde hassasiyet ve yorgunluk, baş ağrıları ve uyku bozukluğu da vardır. Bazı kolesterol ve yüksek tansiyon ilaçları da yan etki olarak kas ağrısı yapabilir. Potasyum ve kalsiyum eksiklikleri de ağrıya neden olabilir. Ağrı zorlanma veya spordan olmuşsa, o bölgeyi dinlendirin ve basit ağrı kesiciler alın. İlk 24-72 saat buz uygulayın. Sonrasında sıcak uygulama ve masaj iyi olur.
EGZERSİZ YAPIN
İyileşme sonrası egzersiz yapmak kasları eski haline getirir. Ancak egzersizlere yavaş yavaş başlayın ve giderek dozu arttırın. Ağrınız varken zorlamalardan ve ağırlık kaldırmaktan uzak durun. Yeterli derecede uyuyun ve stresten durun. Biliyorsanız yoga veya meditasyonla da rahatlayabilirsiniz. Ağrı 3 günü geçerse, çok şiddetliyse ve beraberinde şişme-kızarma varsa doktora gidin. Eğer, vücudunuz su toplarsa, nefes darlığı, ateş ya da kusma olursa hemen hastaneye gidin. Spora başlamadan önce germe ve ısınma, spor sonrasında ise germe ve soğutma hareketleri yapın. Bol bol sıvı tüketin. Eğer gün boyu aynı pozisyonda çalışıyorsanız bilgisayar başında, her saat başı germe hareketleri yapın.
Sağlıkla ilgili sorularınızı SMS (cep telefonu mesajı) yoluyla 4122-ETU'ya iletebilir ya da saglik@sabah.com.tr mail adresine yazabilirsiniz. Ailenizin doktoru sorularınızı sizin için yanıtlayacak.
Yayın tarihi: 26 Kasım 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/26/gny/haber,FEEE86DB544442CB901EE7A0C0687DC6.html
Tüm hakları saklıdır.