kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dolar 36 yıl sonra Bush'la aynı kadere boyun eğdi

FURKAN ALP
Fed'in döviz endeksine göre dolar tarihi seviyelere geriledi. Endeks en son1971'de ABD Başkanı Nixon doları devalüe ettiğini açıkladıktan sonra bu kadar düşmüştü..
Son aylarda uluslararası para birimleri karşısında sürekli değer kaybeden dolar, önceki gün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ticaret ağırlığını dikkate aldığı döviz endeksine göre 1971 yılından beri en düşük seviyelere geriledi. Fed endeksinde dolar Avustralya, Kanada, İsveç, İsviçre, Japonya, İngiltere para birimleri ve Euro ile aynı sepette yer alıyor. Dolar geçen cuma endekse göre 76.3 dolar seviyesine geriledi. Dolar, daha önce de 1969-1974 yılları arasında başkanlık koltuğunda oturan ABD'nin 37'nci başkanı Richard Nixon döneminde doların develüasyonu sonrasında bu seviyelere inmişti. 1971 yılında ABD ekonomisinin Vietnam Savaşı, petrol fiyatlarının tırmanması ve enflasyon krizi ile durgunluğa girmesi bügün ABD'de yaşanan ekonomik tablo ile benzerlikler taşıyor.

EKONOMİDE BENZER TABLO
Dolar, önceki gün Euro karşısında tarihi seviyelere geriledi. Euro dolar paritesi 1.4752'ye kadar yükseldi. Petrol fiyatları 100 dolar sınırında ve Fed Başkanı Bernanke geçtiğimiz günlerde ABD ekonomisinin mortgage dalgalanmasına bağlı olarak belirgin bir şekilde yavaşlayacağını ve yüksek petrol fiyatlarının enflasyon üzerinde olumsuz ve yukarı yönlü bir baskı oluşturduğunu söyledi. Nixon döneminde Vietnam Savaşı, enerji, enflasyon ve istihdam krizi ile çalkalanan ABD'nin gündeminde şimdi ise Irak Savaşı, mortgage krizi ve yine yüksek petrol fiyatları bulunuyor. O dönemde ABD'nin ilk kez dış ticaret açığı vermesi ve altın karşılığı dolar alan ülkelerin doların değer kaybetmesi karşısında paniklemesi ile Nixon 1971 yılında ABD dolarını devalüe ettiklerini bildirdi. ABD para biriminin ve ABD iş dünyasının nefes alması için dolar ve altın arasındaki bağ kaldırıldı.

DOLAR, 110 YEN'E GERİLEDİ
ABD ekonomisinde resesyon korkusuyla dolar geçen cuma günü tarihi seviyelere geriledi. Euro dolar paritesi 1.4752 sente kadar yükseldi. Dolar-Yen paritesi ise Mayıs 2006 tarihinden bu yana ilk kez 110 Yen seviyelerine geriledi.

DOW 1 HAFTADA % 4.1 DÜŞTÜ
Altın fiyatları on günlük yükselişin ardından gerileyen petrol fiyatları, doların Euro karşısında değer kaybı ile düştü. Altın fiyatları ons başına 834.20 dolara indi. ABD ham petrol fiyatları ise Kuzey Denizi'nde üretimi tekrar başlaması ile yaklışık bir dolar düşerek, 94.54 dolara geriledi. Krizin etkisini derinleştirdiği ve ABD ekonomisini etkilediği endişeleriyle geçen hafta Dow Jones Endeksi yüzde 4.1, S&P yüzde 3.7 ve Nasdaq ise yüzde 6.7 değer kaybetti.
Haberin fotoğrafları