Richard Prince'in 1989 tarihli fotoğraf çalışması.
New York ruhu Pera Müzesi'nde
David Rockefeller'ın dünya kültürüne yaptığı 'küresel sanat yatırımı'nın en çok ilgi gören 70 parçası, Pera Müzesi'ndeki 'Biriken Vizyonlar' sergisinde izleniyor..
Kültür ve sanat politikası ile sırtını Doğu'ya güvenle yaslayan, cephesini ise Batı'ya dönen Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, ev sahipliği yaptığı uluslararası sergi ve sanatçılarla adeta komşusu Pera Palas ile yarışan bir çağdaş 'sanat oteli'ni andırıyor. Müze bu anlamda, iki yıldır ağırlamaya hazırlandığı kalburüstü bir konuğa da kapılarını açarak; adı ABD ile özdeş canlı dolar 'darphanesi' David Rockefeller'ın 1959 yılında oluşturmaya başladığı JP Morgan Chase Sanat Koleksiyonu'ndan seçme 70 eseri 'Collected Visions' / 'Biriken Vizyonlar' başlığı altında bir araya getirdi. Gelecek yıl 50. yılını kutlayacak koleksiyona adanan serginin küratörlüğünü, bankanın sanat koleksiyonunun da direktörü olan Lisa K. Erf üstleniyor. Müzenin üç, dört ve beşinci katlarına son derece ferah bir sunumla serpiştirilen eserler arasındaki en büyük sürpriz ise, Galeri Nev ile çalışan çağdaş Türk sanatçısı Canan Tolon. Sergide, Tolon'un 1996 tarihli iki isimsiz ve soyut yapıtı yer alırken, küratör Erf'in Pera Müzesi sergisine katmadığı 'milyar dolarlık' ve 30 bin parçalık sanat koleksiyonunda ayrıca, Burhan Doğançay ile güncel sanatın yeni yıldızı Haluk Akakçe'nin çalışmalarının da korunduğunu anımsatmak gerekiyor.
ÇIPLAK GÖZLE SANAT TARİHİ
Katları arasında gezdiğiniz sırada bir süre sonra İstanbul'da değil de, sanki New York'un ünlü bir sanat müzesinde dolaştığınız duygusunu veren sergide, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ABD'nin ortaya koyduğu küresel kültür politikasının 'Çağdaş Sanat Tarihi'ne mal olan en kıdemli 'hisseleri', gözler önüne seriliyor. Nitekim, eserlerin birçoğu da JP Morgan Chase Sanat Koleksiyonu için bankaya danışmanlık yapmış olan New York Modern Sanat Müzesi - MoMA ve Guggenheim Müzesi ile Metropolitan Sanat Müzesi gibi müzelerin üst düzey yönetim kadrolarından alınan görüşler doğrultusunda oluşturulmuş. Yapıtların tümü, vaktiyle sanatçılar hayatta iken önceden satın alınarak 'değer'lendirilmiş. Bu arada ünlü işadamının ABD'deki ilk sanat kurumunun kapısını açtığını da belirtelim. Resim, heykel, fotoğraf ve kâğıt üzerine yapıtları beraberinde getiren 'Biriken Vizyonlar' sergisi, 49 'yıldız' sanatçının imzalarını 'çeşitliliğin temsili' ilkesine göre izleyiciye sunarken, etkinlikte Pera Müzesi'nde eserleri daha önce de izlenen Modern Sanatın Fransız ikonu Jean Dubuffet başta gelmek üzere, Jasper Johns, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Jean Michel Basquiat, Cy Twombly, Joseph Beuys, Keith Haring, Jeff Koons, Cindy Sherman, Joseph Kosuth, Gilbert & George, Christo, Bruce Nauman, Nam June Paik ve (Iraklı çağdaş kadın mimar) Zaha Hadid gibi birçok öncü sanatçının orijinal eserlerine yer veriliyor. JP Morgan Chase Bankası ayrıca, Pera Müzesi'ndeki 'Çocuklar için Müze Eğitim Programı'nın da maddi desteğini karşılıyor. Haftada dört gün olmak üzere, 6 - 7, 8 - 11, 12 - 14 ve 15 - 18 yaş arası çocuklara yönelik olarak hazırlanan bu programa, devlet okulları ve özel okulların yanı sıra çeşitli çocuk vakıfları ve kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşlarının da katılması tasarlanmış. Bu anlamda, kategori başına 2 saat 15 dakika olarak düzenlenen eğitim programları sonucunda bir de 'Sergi Günlüğü' ve özel 'Sergi Kitabı'nın yayımlanması planlanıyor. Sergi, ABD dışında dünyada ilk defa sergilendiği İstanbul'dan sonra, Birleşik Arap Emirlikleri'nin 'İstanbul'u sayılabilecek Dubai'ye taşınmayı bekliyor. Ve tabii, sağlığında serginin katalog danışmanlığını üstlenmiş olan üstat Samih Rifat'ı da, emeği ve geride bıraktığı mirası nedeniyle burada bir kere daha özlem, minnet ve saygı ile anmak gerekiyor. Bilgi için: www.peramuzesi.org.tr / Tel:(0212) 211 41 00
Yayın tarihi: 3 Kasım 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/03/ct/haber,0DC12B4912B74B0AB3D41AFEA1E09D39.html
Tüm hakları saklıdır.