Grip bu kış Avustralya'dan çıkıp dünyaya yayılacak
Toplumda en sık görülen hastalıklar arasında yer alan grip, her yıl kimlik değiştiriyor. Bu sene Avustralya'dan yola çıkan yeni virüs, hızla tüm dünyaya yayılıyor. Tedavi edilmediği zaman pek çok hastalığa davetiye çıkartan gripten korunmak için aşı gerekli..
İLİŞKİLİ HABERLER
Grip bu kış Avustralya'dan çıkıp dünyaya yayılacak
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yaman ve Medikal Park Bahçelievler Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Efsun Gonca Chousein, bu yıl etkili olan griple ilgili soruları yanıtladılar:
* Bu yıl hangi tip grip virüsü görülecek?
Dünya Sağlık Örgütü bu yıl Avustralya'dan gelecek bir virüsün tüm dünyada gribe neden olacağını açıkladı. Virüs, ilk olarak Avustralya'nın kuzey doğusundaki Solomon Adaları'nda görüldüğü için 'Avustralya Gribi' adını aldı. Avustralya'nın yanı sıra Malezya ve Amerika Wisconsin'den de dünyaya yayılan virüse karşı özel aşılar üretildi. Dünya Sağlık Örgütü, her yıl salgın yapacak grip virüsünü belirleyip aşılarını ülkelere dağıtıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm dünyaya gönderilen 'suşlar' yani genetik farklılığı bulunan virüslerle yapılan aşılar için en uygun mevsim olarak ekim ayı gösteriliyor. Türkiye'de de ilk aşılar yapılmaya başlandı.
BELLİ BİR TEDAVİSİ YOK
* Grip tedavi edilmediğinde nasıl bir tablo ortaya çıkar?
Gribe karşı belirli bir tedavi yöntemi yoktur. Hastalık öncesi dönemde sağlıklı olan kişiler, tedavi edilmeden de yaklaşık bir hafta içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Gribin hastaya zarar verebilecek belirtilerinden ateş ve sıvı kaybına karşı gerektiğinde destek tedavisi uygulanır. Hastada ortaya çıkabilecek diğer komplikasyonlar arasında, özellikle ikincil enfeksiyonlar sayılabilir. Bunlar takip edilmeli ve tedavi edilmelidir. Grip özellikle çocuklarda, yaşlılarda, kronik akciğer, kalp, böbrek ve şeker hastalığı olanlarda ve bağışıklık sisteminde bozukluk olanlarda zatürre, orta kulak ve sinüs iltihabı, kalp kası iltihabı, beyin zarı ve beyin dokusu enfeksiyonlarına neden olabilir.
AŞI YETERLİ OLMAYABİLİR
* Grip, nasıl başka hastalıklara zemin hazırlar?
'İnfluenza virüsü' solunum yollarındaki; burun, soluk borusu, kulak yolu gibi dokulardaki hücrelerde bulunan belirli bağlanma noktalarına bağlanır ve hücrenin içine geçer. 2 hafta boyunca hücre içerisinde ürer ve hücre ölür. Hücreleri ölen dokunun üzerindeki, kendi kendini temizlemesine yardımcı olan sistem de bozulur. Böylece mukus denilen koruyucu salgının yapısı değişir. Ölen hücreler hava yollarını tıkar, temizlenemedikleri için de fırsatçı ikincil mikrobik enfeksiyonlara zemin oluşur.
* Bazı kişiler neden her yıl grip olmaktan şikayet eder?
Günlük hayatta pek çok kişinin her yıl gribe yakalandığını, hatta aşı olmalarına rağmen bunun gerçekleştiğini duyabiliriz. Grip aşısı, bir önceki yıla ait virüs alt tiplerinden yola çıkılarak bunlara karşı üretilir. Yani yaptırdığımız aşı bir önceki yıl salgına neden olan virüs tipine karşı uygulanılmaktadır. Eğer bu virüs alt tiplerine rastlayacak olursak, hastalıktan korunmuş oluruz. Aşı yeni virüs tiplerinin belirdiği yıllarda yeterince koruyucu olamıyor. Hasta düzenli olarak aşısını yaptırdığı halde bile bu enfeksiyondan korunamayabilir. Bu durumda ise, o ana dek farkına varılmamış bir bağışıklık sistemi hastalığından şüphelenilmelidir.
İLİŞKİLİ HABERLER
Grip bu kış Avustralya'dan çıkıp dünyaya yayılacak
Yayın tarihi: 19 Ekim 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/19/gny/haber,9491F90FAF2A453AB9AA3609E77B0CA8.html
Tüm hakları saklıdır.