Bayram lezzetlerinin Kare As’ı
HAZIRLAYAN: Neslihan TUNÇ /sabahekler@sabah.com.tr
Kimine göre çifte kavrulmuş lokum kimine göre ise nane likörü, Şeker Bayramı'yla özdeşleşmiş lezzetler arasında. Bu hafta jüri üyelerimize bayramda misafirlerine ne ikram ettiklerini ve bu lezzetleri nereden aldıklarını sorduk..
Çikolata
Bir kutu çikolata, bayram ziyaretine giderken götürmek için en ideal hediyelerden biri şüphesiz. Aynı şekilde evde yapılan ikramların başında yine çikolata geliyor. Kimsenin reddedemeyeceği bu lezzet, jüri üyelerimizden de sekiz oy aldı. Tolga Çevik çikolatayı Manolya Pastanesi'nden aldığını söylerken, Burcu Güneş ve Ebru Şallı Etiler'deki Belçika markası Neuhaus'u tercih ediyor. Feryal Gülman çikolatada Godiva markasını sevdiğini; Semih Somer ve Ahmet Örs ise Kadıköy Baylan Pastanesi'nin çikolatalarının lezzetini beğendiklerini söylüyor. Deniz Gürsoy'un çikolata konusundaki adresi Taksim Gezi Pastanesi. Diğer jürimiz Gamze Bursa ise bayram çikolatasını Divan Pastanesi'nden alıyor.
(Aldığı oy: 8)* * * * * * * *
Lokum
Şöyle bir kutu çifte kavrulmuş fıstıklı lokuma kim "Hayır," diyebilir ki? Geleneksel tatlılarımız arasında yer alan lokum, bayram günlerinde daha çok hatırlanıyor. Ahmet Örs Divan Pastanesi'nin çifte kavrulmuş lokumunu beğendiğini söylerken, fıstıklı olanlarının tadının çok yoğun olmasına rağmen hiç ağır gelmediği görüşünde. Tolga Çevik Manolya Pastanesi'nin lokumlarından vazgeçemediğini; Semih Somer ve Gamze Bursa lokum konusunda Hacı Bekir'in üstüne marka tanımadıklarını söylüyor. "Bayram lezzetleri," denilince aklına ilk önce lokum geldiğini belirten Deniz Gürsoy'un lokum konusundaki adresi ise Beyoğlu Balık Pazarı'ndaki Üçyıldız Şekerlemecisi. Bir diğer lokum sever' ünlü Ebru Şallı ise Bebek Badem Ezmecisi'nin lokumlarını tercih ediyor.
(Aldığı oy: 6)* * * * * *
Baklava
Baklavasız bir bayram düşünülebilir mi? Bayramdan günler önce evlerde tepsiler dolusu baklavaların açıldığı günler belki geride kaldı ama onların yerini hazır baklavalar aldı. Bunların arasından bir kısmının lezzeti de evde yapılanları aratmıyor. Gelen misafirlere çikolata veya şeker ikramının ardından bir tabak baklava sunmak da yaygın bir alışkanlık. Jüri üyelerimizden Deniz Gürsoy, Semih Somer, Müjdat Gezen, Ebru Şallı ve Nebil Özgentürk, "Bayram baklavasız olmaz," diyenlerden. Hepsinin baklava konusunda tek tercihi var; o da Karaköy Güllüoğlu.
(Aldığı oy: 5)* * * * *
Likör
Likör bardaklarını özenle tepsiye yerleştirip, misafirlerine ikram etmek, kimileri için bayramın en önemli ritüeli. Çoğunlukla yanında çikolatayla servis edilen likörün, en sevileni ise nanelisi. Bunun yanı sıra Ahmet Örs, Türk damak tadına uygun olduğu için Hare'nin kremalı kahveli likörünü tavsiye ediyor. "Bayramda likör ikramı, kentli kesimin eskiden gelen bir geleneği," diyen Örs'ün yanı sıra Müjdat Gezen ve Feryal Gülman bayramda ikram edilebilecek en uygun likörün nane likörü olduğunu söylüyor. Semih Somer tercihini portakal liköründen, Burcu Güneş ise kavun liköründen yana kullanıyor.
(Aldığı oy: 5)* * * * *
Badem ezmesi
Isırınca ağızda dağılan yumuşacık bir tatlı olan badem ezmesi geleneksel tatlılarımız arasında. İlk olarak Edirne'de yapılan badem ezmesinin geçmişi Osmanlı dönemine kadar gidiyor. Tamamen el işçiliği ürünü olan ve ustalık gerektiren bu tatlı konusunda ilk akla gelen adreslerin başında Bebek Badem Ezmecisi geliyor. 1904 yılından beri hizmet veren mekân, badem ezmesi konusunda jüri üyelerimiz Ebru Şallı, Feryal Gülman ve Gamze Bursa'nın da tercihi.
(Aldığı oy: 3)* * *
Akide şekeri
Fındıklısı, susamlısı, meyvelisi, tarçınlısı, renklisi, beyazı... Kocaman cam kavanozların içinde birer mücevher edasıyla pırıldayan akide şekerleri, her yaştan tatlı meraklısını cezbediyor. Akide şekeri, hoş kokusu ve lezzetiyle bayramda hatırlanan tatlılardan. Jüri üyelerimizden Deniz Gürsoy ve Gamze Bursa, Şeker Bayramı'nda evlerinde akide şekeri bulunduruyorlar. Alışveriş yaptıkları mekân ise adı akide şekeriyle özdeşleşmiş yerlerden olan Ali Muhiddin Hacı Bekir.
(Aldığı oy: 2)**
Badem şekeri
Üzeri çikolata ve renkli şeker kaplı, kıtır kıtır badem şekerleri bayram lezzetleri arasındaki yerini yıllardır koruyor. Eskiden sadece beyaz rengi olan badem şekerleri, artık rengârenk. Hatta nazardan korkanlar için mavi boncukluları bile var... Jüri üyelerimiz arasında yer alan Nebil Özgentürk ve Müjdat Gezen her bayramda mutlaka badem şekeri aldıklarını söylüyorlar. İki ünlü ismin de ortak adresi Beyoğlu'ndaki Ali Muhiddin Hacı Bekir.
(Aldığı oy: 2)**
Türk kahvesi
Bayramda ziyarete gelen misafirlere ikram edilmesi gereken lezzetlerden biri de bol köpüklü Türk kahvesi. Bu nedenle Müjdat Gezen ve Ahmet Örs bayram ikramları arasında Türk kahvesini de sıralıyor. Tercih ettikleri adres ise Eminönü'ndeki Kurukahveci Mehmet Efendi. Ahmet Örs, "Vakumlu paketler de mis gibi," diyor.
(Aldığı oy: 2)**
Limonata
Soğuk buz gibi bir limonata, bayramda gayet serinletici bir ikram olabilir. Özellikle üst üste yapılan bayram ziyaretlerinde tüketilen tatlılar düşünülünce, limonata hoş bir alternatif olarak öne çıkıyor. Jüri üyemiz Nebil Özgentürk misafirlerine limonata ikram ettiğini, bunu da Pelit Pastanesi'nden aldığını söylüyor.
(Aldığı oy: 1)*
Cezerye
Adana ve Mersin yöresinin tatlısı olan cezerye, havuç püresinden yapılıyor. Son derece sağlıklı bir tatlı olan cezerye bayramda misafirlerine farklı şeyler ikram etmek isteyenler için ideal olabilir. Jüri üyemiz Nebil Özgentürk, Ali Muhiddin Hacı Bekir'in cezeryesini beğendiğini dile getiriyor.
(Aldığı oy: 1)*
Ahmet Örs (SABAH gazetesi yazarı)
Likör
Çikolata
Lokum
Türk kahvesi
Semih Somer (Mutfak Dostları Derneği Üyesi)
Çikolata
Lokum
Baklava
Likör
Deniz Gürsoy (Gurme)
Akide şekeri
Lokum
Çikolata
Baklava
Feryal Gülman (İşkadını)
Likör
Çikolata
Kadayıf
Badem ezmesi
Müjdat Gezen (Oyuncu)
Badem şekeri
Likör
Türk kahvesi
Baklava
Tolga Çevik (Oyuncu)
Likör
Burma tatlısı
Lokum
Çikolata
Gamze Bursa (Yemek stilisti)
Akide şekeri
Lokum
Badem ezmesi
Çikolata
Ebru Şallı (Manken)
Badem ezmesi
Lokum
Baklava
Çikolata
Nebil Özgentürk (Gazeteci- yazar)
Baklava
Cezerye
Badem şekeri
Limonata
Burcu Güneş (Şarkıcı)
Likör
Gül şurubu
Fıstıklı sarma
Çikolata
Adı Geçen Adresler
Ali Muhiddin Hacı Bekir (Taksim)
Tel: (0212) 244 28 04
Baylan Pastanesi (Kadıköy)
Tel: (0216) 346 63 50
Bebek Badem Ezmecisi
Tel: (0212) 263 59 84
Divan Pastanesi (Taksim)
Tel: (0212) 233 35 07
Gezi Pastanesi (Taksim)
Tel: (0212) 292 53 53
Karaköy Güllüoğlu
Tel: (0212) 293 09 10
Kurukahveci Mehmet Efendi (Eminönü)
Tel: (0212) 511 42 62
Manolya Pastanesi (Göztepe)
Tel: (0216) 356 23 81
Neuhaus (Levent)
Tel: (0212) 324 37 77
Pelit (Osmanbey)
Tel: (0212) 247 83 34
Üçyıldız Şekerleme (Beyoğlu Balık Pazarı)
Tel: (0212) 293 81 70
Yayın tarihi: 12 Ekim 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/12/cm/haber,EA2D1B5E06E14DBD8B7DB423A69D973B.html
Tüm hakları saklıdır.