kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Dr. Murat Atay

Hamilelik kemoterapi görmeye engel değil

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
01.10.2007
Florance Nightingale Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Murat Atay konuyla ilgili soruları yanıtladı:

* Meme kanseri anneliğe engel mi?
Evet ya da hayır diyemeyiz. Birçok faktör var. Bütün bunlara rağmen yine de meme kanseri sonrasında hamilelik yeni bir nüks ya da tekrardan bir tümör oluşumu için, her zaman bir risktir. Meme kanseri annelik için yüzde 100 engel değildir. Hastanın her şeyi uygun olsa bile risk var ama bu tümüyle engel teşkil etmez.

ÖNCELİKLİ KORKU ÖLÜM
* Bir kadına meme kanseri olduğunu söylediğinizde ilk korkusu ne oluyor? Yaşamak mı, memesini kaybetmek mi, yoksa anne olamayacağı kaygısı mı?
Yaş grubuna göre değişiyor ama ortak özellik ilk anda tamamiyle ölüm korkusu. Aslında kanseri erken dönemde teşhis edilmişse, bu haksız bir korku. Kadınlar için ikinci sırada memesini kaybetme korkusu geliyor. Garip gelebilir ama sonrasında saçlarının dökülüp dökülmeyeceğini soruyorlar. Çocuğu olmamış bir hanımda ilk gün ileride çocuk sahibi olup olamayacağını sorma oranı çok düşük. Anne olmuş kişilerde ise çocuğundan ayrı kalabileceğini düşünme korkusu çok yüksek. Genellikle ilk tedavi cerrahi olduğu için, cerrahinin ardından olası tedaviler konuşulmaya başlandığında kişinin anne olamayacağı korkusu ön plana çıkıyor. Hastalarımıza en az 5 yıl bunun riskli olabileceğini söylüyoruz.

* Hamileliği sırasında meme kanseri olan bir kadını hangi tedavi aşamaları bekliyor?
Öncelikle teşhiste her tetkiki yapamıyoruz. Bu yüzden de genel vücut taramalarının hepsi yapılamıyor. Kanserin hangi aşamada olduğunu net olarak göremiyoruz. Genel prensip anlamında öncelikle meme ve koltuk altı dokuları yani tümörün oluştuğu bölge vücuttan uzaklaştırılıyor. Hamile bir kadında koruyucu meme cerrahisi yapmak doğru bir karar değil. Mutlaka memeyi alma işlemine gitmek gerekli. Diyelim ki bir lezyon var, şüpheli geldi, bunun için biyopsi yaptık ve kanser olduğunu gördük. Eğer kanserse memeyi mutlaka almak istiyoruz. Memeyi koruduğumuz zaman kalan meme dokusunun mutlaka ışınlanması gerekir. Hamilelik süresinde ışınlama tedavisi yani radyoterapi mümkün olmadığı için aynı göğüste yeni bir nüks riskini ortadan kaldırmak amacıyla hastaya agresif bir cerrahi uyguluyoruz.

BEBEK KORUNUYOR
Birinci aşamada ameliyat sonrasında mümkün olduğunca anneye ve çocuğa yan etkisi az olacak koruyucu kemoterapiler yapılabiliyor. Bebek için de risk vardır ama anne adayı karnında bebeği varken kemoterapi alabiliyor. Ondan sonraki görev, kadın doğum uzmanlarına düşüyor. Bebeğin sağlıklı doğabileceği en erken dönemde çocuğun doğurtulması lazım. En erken zamanda doğum olması gerekli. Ondan sonra, daha önce yapamadığımız bütün tarama yöntemleri yapılıyor ve gerekiyorsa diğer tedaviler devam ediyor. Ancak yine de annenin emzirmesine müsaade edilmiyor. Gerekirse ilaçlarla süt kesiliyor. Çünkü emzirme döneminde de belli bir hormonal aktivite var. Onu artık en aza indirmek gerekiyor.