kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Dr. Murat Atay

Şişkinlik 3 gün geçmezse mutlaka doktora görünün

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
02.10.2007
Florence Nightingale Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Murat Atay meme kanseri ve annelikle ilgili soruları yanıtladı:

* Süt, kadınları kanserden korur mu? Süt veren kadının kanser riski düşer mi?
Hamilelik ve emzirme döneminde kadının meme kanserine yakalanma ihtimali düşük değildir. Hatta bazı durumlarda hafifçe daha yüksek risk içerebilir. Hamilelik döneminde meme kanserine yakalanma riski yükselir. Ancak eski yıllarda doğum yapmış ve emzirmiş kadınlarda bu risk hiç doğum yapmamış ve emzirmemiş kadına göre düşer.

KONTROL ŞART
* Kadınlar süt verme döneminde göğüslerinde oluşan süt bezeleriyle, tehlikeli kitleleri nasıl ayırt edebilirler?
Bir kere mutlaka muayene edilmeleri ve tetkiklerden geçmeleri gerekir. Genellikle şikayetin artarak devam eder halde olması kontrolü daha önemli kılar. Devamlılık gösteren şikayet mutlaka kontrol gerektirir. Süt bezesinin tıbbi tarifi meme dokusunda fazla süt üretimi ve yeterli akım olmamasına bağlı sütün birikmesi olayıdır. Bunun da iltihaba meyilli olmasıdır. İkisini birbirinden ayırmak için mutlaka doktor, cerrah ya da bir kadın doğumcunun kontrolünden geçmek gerekir. Bir kadın göğsünde hissettiği bir ağrı ya da şişkinliğin en çok 3 gün devam etmesi halinde, mutlaka doktora görünmelidir.

* Özellikle hangi kanser türleri anneliği engelliyor?
Kanser türünden çok tümörün alt grupları önemlidir. Tabii ki rahim ve yumurtalık kanserleri en ön planda. Akciğer, mide ve pankreas kanserinde de risk oranları çok yüksek. Bu durumlarda hamilelik düşünülmüyor, sadece hastanın hayatının nasıl kurtulabileceği düşünülüyor. Meme kanseriyle savaşta ise elimizde pek çok silah var ve hastayı tamamıyla kurtarma şansımız erken evrede yüzde 97'lere varıyor. Dolayısıyla ileriki sosyal hayatını, anneliği, estetiği, fonksiyonu daha rahat düşünebiliyoruz. Onlar için önlemleri daha rahat alabiliyoruz. Ayrıca meme kanseri de dahil, yumurtalık ve rahim kanserleri haricinde hiçbir kanser türü tamamıyla hamileliğe engel değil.

* Hamilelik kanseri tetikler mi?
Hamilelik ve emzirme döneminde vücuttaki hormonlar normalin dışında yükselir. Dolayısıyla hamilelikte de meme kanseri görülebiliyor. Ve çok daha hızlı ilerliyor. Bunun nedeni yüksek hormonal aktive olarak düşünülüyor. Hamilelik meme kanseri açısından bir risk içeriyor.

SEÇİMİ ANNE YAPIYOR
* Anne adayı meme kanserine yakalandığı zaman, hamileliği durdurulmalı mı, yoksa durdurulmamalı mı?
Anne hamileliğinin ilk 3 ayında hamileliği sonlandırmak onun açısından büyük avantaj olur. Çünkü ilk 3 ay içinde birçok kanser tedavisini yapamazsınız. Ama daha ileriki hamilelik dönemlerinde gerek cerrahi, gerek kemoterapi yapılabileceği yani bebek açısından daha az risk teşkil edeceği için, bu yine doktorlarla birlikte hastanın birlikte vereceği bir karar haline geliyor. Hasta anne adayı, isterse hamileliğini sürdürebiliyor.