2. Emeklilikle aylık artışı durduruldu
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işçi emeklisi olduktan sonra mevcut emekli aylığını kestirip, yeniden işe girerek 30 günde yüzde 40'ı aşan aylık artışı sağlayan işçilere aylık bağlanmasını durdurdu. Kurum, sözkonusu kişiler hakkında suçduyurusunda bulunacağını, fazla ödenen aylıkları yasal faizi ile birlikte geri alacağını ve ilgili işverenlere de para cezası keseceğini açıkladı.
SGK'dan yapılan açıklamada, basında çıkan haberlerde de belirtildiği gibi, emekli iken çalışıp aylığını kestirip daha sonra tekrar bağlatanların aylıklarının hepsi için tek bir artışın söz konusu olmadığı belirtildi.
Emeklilik tarihi, çalışma süresi, emeklilik ile çalışma arasında geçen zamanın, prime esas kazanç miktarlarının bu artışı etkilediği anlatılan açıklamada, yaşlılık aylığı almakta iken sigortalı olarak çalışmaya başlamaları nedeniyle aylıkları kesilenlerin sonraki çalışmalarının aylık hesabında değerlendirilmesindeki amacın, bunların aylıklarının kesildiği süredeki çalışmalarının yeni taleplerine istinaden hesaplanacak aylık tutarında dikkate alınması olduğu kaydedildi. Yeni aylığın eski aylıkla mukayese edilmesindeki amacın ise emekliye daha önce hak kazandığı aylığın altında bir aylık bağlanmamasının sağlanması olduğunu vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
"SUİSTİMAL KABUL EDİLEMEZ"
"Ancak, emeklilik sonrası çalışmaların sigortalı lehine değerlendirilmesine yönelik Kanundaki hükümlerin fiilen çalışma olmadığı halde çalışma varmış gibi suiistimal edilmesinin kabul edilebilecek yönü bulunmamaktadır. Bu nedenle, basında yer alan haberden önce Kurumumuzdan yaşlılık aylığı almakta iken aylığını kestirerek basında yer aldığı gibi '30 gün ve altında çalışıp tekrar aylık bağlatanlar' ile basındaki haberlerden sonra yaşlılık aylığını kestirip kısa süreli çalıştıktan sonra aylık bağlama talebinde bulunacaklar hakkında da Kurum denetim elemanları aracılığıyla söz konusu çalışmaların fiili olup olmadığı hususunda gerekli incelemeler yaptırılacaktır. Bu aylıkların bağlanması, bu denetimlerin sonucuna kadar bekletilecektir."
SAHTE BELGEDEN SUÇDUYURUSU
Açıklamada, denetimler sonucunda usulsüz işlem belirlenenler hakkında uygulanacak yaptırımlar şöyle aktarıldı: Fiili çalışma olmadığı halde sigortalılar için SGK'ya hizmet bildiren işverenler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun sahte kayıt ve belge düzenlemeyle ilgili maddeleri uyarınca suç duyurusunda bulunulacak. Hizmetler iptal edilecek. Ayrıca, işverenin tüm belge ve kayıtları incelenerek, gerekli işlemler yapılacak.
YASAL FAİZLE GERİ ALINACAK
Fiili çalışmaya dayanmayan hizmetlerle aylıklarını yükselten sigortalıların bu hizmetlerinin iptal edilerek, yersiz ödenen aylıklar yasal faiziyle geri alınacak, ayrıca bunlar hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacak.
Emekli olup, işyerinden ayrılmadan çalışmaya devam ettiği veya yeni bir işyerinde çalışmaya başladığı halde bu durumu Kuruma zamanında bildirmeyip, aylığının yükseltilmesi amacıyla hizmet bildirildiği tespit edildiğinde; işyerinde emekli aylığı almaya devam ederken çalışmaya başladığı tarihin tespitinden itibaren, ödenmiş emekli aylıkları faizi ile birlikte emeklilerden tahsil edilecek. Ayrıca işveren için bu kişi ile ilgili, Kuruma vermesi gereken belgeleri zamanında vermediği için her aya ait her belge için idari para cezası ve her aya ait sigorta primi gecikme zammı ve cezası ile birlikte işverenden tahsil edilecek.
Yayın tarihi: 28 Eylül 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/28//haber,14B76F04C75247A2A3CE636C0C3A3DEE.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.