ABD PKK'ya karşı somut adım atmalı
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin kuzey Irak'ta faaliyet gösteren PKK terörüne karşı mücadelede Irak hükümeti ve ABD'den somut destek ve yardımi stediğini söyledi.
Babacan ''(PKK ile mücadelede) Tek başına yapabileceklerimizin sınırı var,bu sınırları zorlamak istemiyoruz, ancak bunu yapmamız gerekirse de yaparız'' dedi.
Chicago'daki temasları çerçevesinde Chicago Üniversitesi Şarkıyat Enstitüsü'nde Türk dış politikasını anlattı Babacan, katılımcıların sorularını yanıtladı.
Türkiye'nin bölgesinde çoğulcu, demokratik ve hukuk devleti yapısıyla ve canlı ekonomisiyle istikrar yayan bir ülke olduğunu söyleyen Babacan,Türkiye'nin uluslararası ilişkilerde de son derece aktif bir politika izlediğini, güçlü bölgesel bir güç olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin bölgesindeki pekçok ülkeye demokratik açıdan esin kaynağı oluşturduğunu belirten Babacan, Türkiye'nin BM Medeniyetler İttifakı girişiminin İspanya ile birlikte eşbaşkanlığını yürüttüğünü anlattı.
Dünyanın pekçok bölgesinde barışı koruma harekatlarına katılan Türkiye'nin ''ABD'nin güvenilir ve stratejik ortağı'' olduğunun altını çizdi. Babacan, iki ülkenin dış politikada pekçok konuda ortak hedefleri paylaştığına işaret etti.
IRAK
Irak'ta kamu düzenin sağlanmasının ve akan kanın durmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Babacan, siyasi diyaloğun, ulusal uzlaşının sağlanması için son derece gerekli olduğunu ve bu hedefe ulaşmaya Türkiye ile ABD'nin öncelik verdiği bir konu olduğunu belirtti.
''Biz Irak'ta barış ve demokrasinin sağlanmasını istiyoruz'' diye konuşan Babacan, Türkiye'nin Irak'ın siyasi bütünlüğünü ve toprak bütünlüğünün her pahasına korunmasını istediğinin altını çizdi. Irak'ı ''bir pandora kutusu'' olarak niteleyen Babacan, ''Eğer Irak bütünlüğünü koruyamaz ve bölünürse şu anda yaşanan olayların daha da kötüsünün yaşanması mümkün.Irak'ın
bölünmesi bir çözüm olamaz'' dedi. Böyle bir durumda ülkedeki yangının bölgeye yayılacağını vurgulayan Babacan bu kapsamda ABD'nin Türkiye'nin görüşlerini paylaştığını görmekten ayrıca memnuniyet duyduğunu söyledi.
PKK TERÖRÜ
Babacan kuzey Irak'ta terör örgütü PKK'nın serbestçe hareket ettiğini ve sınırı geçerek Türkiye'ye saldırılar düzenlediğini hatırlatan Babacan, bunun kabul edilemez bir durum olduğunu ve Türkiye'nin bu konuda hem ABD hem de Irak hükümetinden somut adımlar atmasını beklediğini vurguladı.
Babacan bir soru üzerine Türkiye'nin terörden dolayı çok şehit verdiğini,iki gün önce kendisinin de yakın akrabasını kaybettiğini belirtti. ABD'nin Irak'ta etkili olduğunu söyleyen Babacan, Türk halkının PKK terörüne karşı ABD'den beklentilerini olduğunu ifade etti. Babacan ''Bu sorunun Irakhükümeti ve ABD'nin yardımıyla çözülmesini umuyoruz'' diye konuştu.
Babacan ''Terörizmin dini, ülkesi yoktur, evrensel bir tanımı vardır.'Benim teröristim senin teröristin' diye birşey kabul edilemez,teröristlerin hepsi kötüdür'' dedi.
Babacan Türkiye'nin yıllarca terörden çok çeken bir ülke olduğunu, ancak diğer ülkelerin kendisine bu konuda yeterli anlayışı göstermediğini anımsatan Babacan, ''Bazı ülkelerin gerçeği görmeleri biraz zaman aldı,ancak bugün PKK, başta ABD olmak üzere pekçok ülkenin terör örgütü listesinde'' dedi.
Kuzey Irak'ta PKK terör eğitim kampları bulunduğunu anlatan Babacan ABD'nin Meksika sınırından geçip kendisine saldıran teröristlerinMeksika'da olmalarına gözyumamayacağını, aynı şekilde Türkiye'nin de Irak'taki bu durumu kabul edemeyeceğini belirtti. Babacan bu konuda Türkiye'deki yeni hükümetin hem Irak hükümetinden hem de ABD'den ''somut ve güçlü destek
ve yardım'' beklediğinin altını çizdi. Babacan ''Tek başına bir şeyler yapmamızınsınırları var, bu sınırları zorlamak
istemiyoruz, ancak bunu yapmamızgerekirse de yaparız'' dedi.
KERKÜK
Babacan Kerkük'te yapılması öngörülen referandumla ilgili bir soruya ise,Türkiye'nin Irak'ta yaşayan pekçok akrabası olduğunu, Irak'ta öleninsanlardan dolayı Türk halkının derin üzüntü duyduğunu dile getirdi. ''Biz Irak'ın bütünlüğünü destekliyor,'' diyen Babacan, ülkenin kaynaklarının tüm Iraklılar'a ait olduğunu vurguladı. Kerkük'ün ise ülkedeki etnik, dinimezhepsel
çeşitliliğini gösteren ''tüm Irak'ın küçük bir kopyası''olduğunu belirten Babacan, ''Kerkük'ün de bu özel statüsünü korumasını istiyoruz'' dedi.
Babacan bu yılın sonuna doğru yapılması öngörülen referandumdan önce yerine getirilmesi gereken bazı önkoşulların henüz tamamlanmadığını ifade etti ve referandumun yıl sonuna kadar yapılmasının mümkün görünmediğini söyledi.
SEÇİMLER
Bir soru üzerine Türkiye'de yapılan genel seçimlerin Türkiye'deki demokrasi açısından bir sınav niteliği taşıdığına işaret eden Babacan, seçimler sonucunda sadece yeni bir parlamento değil, aynı zamanda yeni bir cumhurbaşkanının da seçildiğini dile getirdi. Türkiye'de seçimler öncesinde son derece açık ve demokratik bir havanın yaşandığını belirten Babacan, herkesinifade özgürlüğü çerçevesinde görüşlerini dilediğince ifade edebildiğini söyledi.
Seçim sürecinin Türk demokrasisinin ne derece güçlendiğini gösterdiğini kaydeden Babacan, seçimlere katılım oranının yüzde 85 olduğunu
hatırlattı. Babacan yeni meclisin de son derece temsili bir meclis olduğunu sözlerine ekledi.
AB ÜYELİĞİ
Türkiye'nin AB üyeliği süreciyle ilgili olarak ABD'nin başından beri Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini vurgulayan Babacan, bu konuda ABD hükümetine müteşekkir olduklarını anlattı. Türkiye'de son dönemde gerçekleştirilen reformların Türk halkının yararına olduğunu, yaşam standartlarını yükselttiğini söyleyen Babacan, son 5 yılda Türkiye'de yapılan reformların bağımsız gözlemciler tarafından ''sessiz devrim'' olaraknitelendirildiğine dikkati çekti.
Türkiye'nin AB sürecini Türkiye'nin komşularının ve bölgenin de çok yakından izlediğini anlatan Babacan, Türkiye'nin, AB sürecini siyasi çıkarlar nedeniyle etkileme ve sömürmeye çalışan bazı çevreler yüzünden yılmayacağını ve tam üyelik dışında başka bir seçeneği kabul etmeyeceğini söyledi.
KIBRIS
Kıbrıs ile ilgili bir soru üzerine Türkiye'nin Kıbrıs sorununa adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm istediğini yineleyen Babacan, Annan planını kabul eden Kıbrıslı Türklerin izalosyona tabii kaldığını, planı reddeden Rumların ise AB üyeliğiyle ödüllendirildiğini söyledi. Babacan bu kapsamda AB'nin tarafsız olamayacağını belirterek BM'nin yardımını istediklerini ve bu
sorunun çözümü için bir çıkış yolu bulmaya çalışacaklarını belirtti.
ENSTİTÜ'DE OSMANLI HARİTALARI BÖLÜMÜ AÇILACAK
Bu arada, Babacan'ın yaptığı konuşmadan önce Chicago Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü yetkileriyle görüştüğü ve enstitü yetkililerinin
kendisine bünyelerinde Osmanlı Haritaları Bölümü açacaklarını söyledikleri ve bölümle ilgili bilgi verdikleri öğrenildi. Görüşmede
Babacan'a enstitütünün yeni çıkardığı Hitit Sözlüğü'nün ilk İngilizce baskısı da hediye edildi.
Chicago'daki temaslarını tamamlayan Babacan, TSİ 06.00'da Chicago'dan ayrılarak New York kentine gidecek.
Yayın tarihi: 22 Eylül 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/22//haber,7B52C892C40844AAB6536E0F8B3F0705.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.