kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Göçmenlere DNA testi yasası geçti

Belkıs KILIÇKAYA / PARİS
Özellikle Afrikalı göçmenlerin başkalarını ailesi gibi getirmesini önlemeyi hedefleyen DNA testi maddesiyle kabul edilen yeni yasada aile birleşmesini güçleştiren maddeler tepki çekiyor..
Fransa'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin göreve geldiğinden bu yana en tartışmalı icraatlerinden biri yürürlüğe giriyor... Bundan böyle Fransa, ülkeye gelecek göçmenlerden DNA testi isteyebilecek. Sosyalistlerin ve iktidar partisinden milletvekillerinin de muhalefetiyle karşılanan yeni göçmen yasa tasarısına göre "aile birleştirmelerinde çocuklara DNA testi uygulanması" söz konusu olacak. 2010 yılının sonuna kadar "deneme amaçlı" uygulanacak olan DNA testi sistemi, milletvekili Thiery Marini'nin önerisiyle gündeme geldi.

NÜFUS KAYDI YOKSA YAPILACAK
Hükümetin de sıcak bakmasıyla üzerinde bazı değişiklikler yapılan yeni göçmen yasası, DNA testini de öngören haliyle önceki gece kabul edildi. Özellikle Afrika'dan Fransa'ya yönelik göçü hedef aldığı iddia edilen tasarıya göre DNA testi, ebeveynlerin açıkça onay vermesi halinde yapılabilecek. Uygulamanın hedef kitlesi nüfus kayıtlarının iyi tutulmadığı veya nüfus cüzdanı olmayan ülkelerden gelecek göçmenler . Vize başvurusu kabul edilirse, kişinin DNA testi masrafları da Fransız devleti tarafından geri ödenecek.

FRANSIZCA BİLMEK ŞART
Tasarının DNA testini öngören bu en tartışmalı maddesi dün sabaha karşı 45'e karşı 91 oyla kabul edildi. Tasarıda, aile birleştirilmesinde, 65 yaşından küçükler için belli ölçüde Fransızca ve cumhuriyetin değerlerini bilmesi şartı da aranıyor. Eşler Fransızca bilmiyorsa zorunlu ücretsiz Fransızca kurslarına gitmesi gerekiyor.