kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çocuklardaki konuşmayı HPV engelliyor

20.09.2007
Cinsel yolla bulaşan ve kadınlarda rahimağzı kanserine neden olan HPV, çocuklarda ses teline yerleşirse konuşmayı engelliyor. Uzmanlar bu durumda tedavi için en etkili yolun lazer yöntemi olduğunu söylüyor ..
Kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açan HPV (Human Papilloma Virus) virüsü çocuklarda ses tellerine yerleşirse konuşmayı engelliyor, hatta ilerleyen günlerde solunum sıkıntısı bile yaşatabiliyor. Ameliyattan üç gün sonra geri gelen konuşma, ne yazık ki dikkatli takip edilmediğinde kısa bir zaman sonra tekrar kaybedilebiliyor. Acıbadem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz, sHPV virüsünün belirtileri ve tedavisiyle ilgili soruları yanıtladı:

* HPV virüsü çocuklara nasıl geçiyor? Çocuklarda genelde solunum yoluyla geçiş gerçekleşiyor. Ancak HPV taşıyan bir anne doğum yaptığında bu karnındaki bebeğe de bulaşmış olabiliyor.

* Çocuklardaki HPV'nin belirtileri nelerdir? HPV, gırtlak ve ses telinin olduğu bölgede karnabahar şeklinde bir kitle oluşturur. Oluşan kitle, ses telini kapatıp ses kısıklığı yapar. Bazen bu kitle nefes alıp vermeyi de zorlaştırır. Endoskopik muayene ile teşhis konulabilir. Hastalık nedeniyle üç yaşına kadar konuşamamış çocuklar var. Bu hastalık ilkokul döneminde çocukların derslere katılımını engeller, oyun çağında arkadaşlarından uzaklaştırır. HPV çok yaygın bir virüs ve kadınlar çoğu zaman hamile kaldıklarında bu virüsü taşıdıklarını bilmeden bebeklerine bulaştırıyorlar. Dolayısıyla çocuğun neden konuşamadığı anlaşılamıyor.

SES TELİNE LAZER

* Gelişme çağındaki çocuklar için lazer tehlikeli değil mi? Lazer cihazının bir bıçaktan farkı yok sadece havadaki bir ışık olarak kabul edilmeli. Kanama yapmaz ve çocuklarda da herhangi bir olumsuzluk yaratmaz.

* Lazer ne kadar sürüyor? Operasyon 45 dakika ile iki saat arasında değişiyor. Çocuk aynı gün evine gidebiliyor. Üç gün ses istirahatinin ardından konuşmaya başlıyor.