kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İstanbul'un elektronik rehberi hizmete girdi

28.08.2007
İstanbul Büyükşehir Belediyesince hazırlanan ve 1,5 milyon bina ve iş yeri, güncel olaylar, tarihi ve kültürel eserler ile yol bilgisinin sorgulanabileceği ''https://sehirrehberi.ibb.gov.tr'' adresli internet sitesi hizmete girdi.

Sitenin tanıtımı amacıyla Saraçhane'deki Belediye Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, iletişim çağında en ileri teknolojiyi uyguladıklarını belirterek, ''Büyükşehir Belediyesi olarak teknolojik gelişmelere büyük önem veriyoruz. Hedefimiz e-İstanbul'' dedi.

Belediye personeli tarafından hazırlanan sitede, İstanbul'un tamamının uydu ve hava fotoğraflarının yer aldığını kaydeden Topbaş, bunların 3 ayda bir yenileneceğini söyledi.

Sistemin, uluslararası benzerlerinden çok daha detaylı ve daha hızlı çalıştığını kaydeden Topbaş, web sitesiyle 1,5 milyon bina ve iş yeri, güncel olaylar, tarihi ve kültürel eserler ile yol bilgisinin sorgulanabileceğini ve 10 farklı ölçekte görüntülenebileceğini ifade etti.

Hazırlanan rehberin ''Googleearth'' gibi hizmet vereceğini anlatan Topbaş, şunları söyledi:

''Rehberde trafik kazası, yangın, doğal gaz arızası, sel, kapalı yol, yol daraltılması gibi olayların takibi yapılabilecek. Ayrıca şehrin tarihi birikimini sanal aleme taşıdık. Uygulamadan sadece vatandaşlar değil, belediye ve diğer kurum ve kuruluşlar da yararlanabilecek. Sistem, Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça ve Arapça dilleriyle bir rehber gibi hizmet verecek. Sistem, cep telefonuyla erişime de açık olacak. Bu konuda bir GSM şirketi aylık 5 YTL karşılığı bu hizmeti vermeyi teklif etti.''

Emniyetin de bu sistemden yararlanacağını ifade eden Topbaş, ''Ayrıca bu sistemle bütün binaların yapı ruhsatı sorgulanabilecek. Yani vatandaş, karşısında yapılan inşaatın ruhsatı olup olmadığını sisteme girerek görebilecek. Böylece yapılan yanlışları bize ihbar edebilecek. Bu, dünyada ilk uygulama olacak'' dedi.

Topbaş, sistemin 3 boyutlu örneğini, 3 boyutlu gözlük takarak test etti.

SORULAR

Gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını da cevaplandıran Topbaş, Ayazağa'daki Harp Akademileri kavşağının 10 gün değil, 8 günde bitirileceğini ve yarın açılışının yapılacağını söyledi.

Bu konuda bazı bilim adamlarının kendilerini ''10 günde bitmeyeceği'' yönünde eleştirdiğini hatırlatan Topbaş, ''Asla bitmez diyen akademisyenlerimiz de açılışa katılır ve görürler'' dedi.

Sağanak yağışla ilgili bir soruyu da cevaplandıran Kadir Topbaş, İstanbul'da su kullanımının günlük olarak bu mevsimlerde 2 milyon 350 bin ton civarında olması gerekirken 1 milyon 800 bine kadar düştüğünü söyledi. Havanın soğuması ve yağışların başlamasının günde 300-400 bin tonları bulan buharlaşmayı durdurduğunu veya azalttığını kaydeden Topbaş, devam eden yağmurun kendilerine 5-6, hatta 7-8 günlük bir imkan tanıyacağını söyledi.

Topbaş, ''İstanbul için önemli bir soluk aldırma olayı. Zaten yağmuru görmek moral açısından da önemli'' diye konuştu.

''Melen Çayı'na o bölgedeki sanayi atıklarının karıştığı'' iddiaları da hatırlatılan Topbaş, şunları kaydetti:

''Orada bulunan bir fabrikanın zaman zaman arıtmasını kullanmadan deşarj yaptığı ihbarı var. Bu da Çevre ve Orman Bakanlığına bildirildi. Orada balık ölümlerine zaman zaman sebep verdiği söylenmekte. Bu, bizim kent suyu ile ilgili bir problem teşkil etmeyecek ama olmaması lazım. Çevreye herkesin saygılı olması lazım. Gerekli yaptırımlar mutlaka yapılacaktır. O sanayici de, maliyeti etkileyeceğinden dolayı kullanmadığı filtreleri devreye mutlaka sokmalıdır.''

AA