Ramazan lezzetlerinin Kare As'ı
Bu hafta yeme-içme konusundaki uzmanlardan oluşan jürimize, kendi iftar sofralarından eksik etmedikleri yiyeceklerin neler olduğunu ve bunları nerelerden satın aldıklarını sorduk. Belirlenen en iyi Ramazan yiyeceklerini vazgeçilmez kılan özellikler ise yan sayfada.....
Hurma
İftar sofrasının olmazsa olmazları arasında yer alan hurma, özellikle oruç açmak için tercih ediliyor. Jüri üyelerimizden sekiz oy alarak listemizde birinci sıraya yerleşen hurma, Bağdat, ve Medine gibi şehirlerden geliyor. Sibel Can hurmayı Şütte'den alırken, jüri üyelerimizden Necati Yılmaz, Eminönü Şeref Gıda'nın hurmasını tercih ettiğini söylüyor. Semih Somer tercihini Tunus hurmasından yana kullanırken, Esra Öz Medine hurmasını beğendiğini ve bunu da Mısır Çarşısı'nda bulduğunu belirtiyor. Dilara Koçak ve Ahmet Örs ise hurmayı Malatya Pazarı'ndan alıyor. Tayyar Zaimoğlu Bağdat hurmasını sevdiğini ve bunu da Konya'dan aldığını söylüyor. Afganistan kökenli Sashah Khan da, "İftar sofrasında mutlaka hurma olmalı," diyenlerden. Onun tercihi taze İran hurması.
(Aldığı oy: 8)* * * * * * * *
Zeytin
Oruç açmak için en çok tercih edilen lezzetlerden biri de zeytin. Jüri üyelerimizin altısı, Ramazan lezzetleri konusunda ilk akıllarına gelen lezzetin zeytin olduğunu söyledi. Ayşe Tüter, Gemlik sele zeytinini tercih ettiğini söylerken, bunu da Mısır Çarşısı Namlı'dan aldığını ekliyor. Jürilerimiz Semih Somer ve Tayyar Zaimoğlu da sofrasında sele zeytini tercih edenlerden. Dilara Koçak, zeytin konusunda adres sorduğumuzda "Marmara Birlik'ten vazgeçemiyorum," derken, bir diğer jürimiz Ahmet Örs ise, "Zeytini genellikle Alaçatı pazarından alıyorum. Oraya kadar gitmek istemeyenler için Marmara Birlik'te de çok çeşit var," diyor. Verdiği iftar davetlerinde sofrasından zeytini eksik etmeyen Sibel Can ise zeytini Şütte'den alıyor.
(Aldığı oy: 6)* * * * * *
Güllaç
Birçok yerde 'Ramazan'ın gülü' olarak sunulan güllaç, sadece bu ayda bulunabilen bir lezzet. Bol sütlü, cevizli, hafif bir tatlı olan güllaç, jüri üyelerimizden beş oy aldı. Semih Somer Konyalı ve Hacıbozanoğlu'nun güllacını tercih ettiğini söylerken, Nadire İçkale güllacı evde kendisnin hazırladığını belirtiyor. Bir diğer jürimiz Dilara Koçak, en çok Karaköy Güllüoğlu veya Divan Pastanesi'nin güllacını beğeniyor. Esra Öz'ün favorisi Görgülü Pastanesi. Tayyar Zaimoğlu ise, "Saffet Abdullah'ın güllacı benim için vazgeçilmezdir," diyor.
(Aldığı oy: 5)* * * * *
Pastırma
Türk mutfağının en eski ve özel lezzetlerinden biri olan pastırma, iftariyelikler arasında da ilk akla gelenlerden. Kimileri çiğ olarak yemeyi tercih etse de, tereyağında kızartılarak hazırlananı da çok iştah açıyor. Böreklere de lezzet katan pastırma, iftar sofrasının en renkli yiyeceği. Jürilerimizden Necati Yılmaz, Semih Somer, Esra Öz ve Ahmet Örs, Namlı pastırmalarını tercih ettiklerini söylüyor. Bir diğer jüri üyemiz Tayyar Zaimoğlu ise pastırmayı tam yerinden, yani Kayseri'den alıyor. Kayseri'de de favorisi İmamoğlu'nun pastırması.
(Aldığı oy: 5)* * * * *
Pide
Ramazan ayının en güzel taraflarından biri de iftar saatine doğru sokaklara yayılan pide kokusu şüphesiz. Her Ramazan'da fırınların önünde uzun kuyruklar oluşur; herkes iftara sıcak pide yetiştirme telaşına düşer. Bu ayın gözdesi olan pide, jüri üyelerimizden beş oy aldı. Ayşe Tüter pideyi Kara Fırın'dan aldığını söylerken, Sibel Can Şütte'nin pidesini tercih ediyor. Nadire İçkale ve Esra Öz'ün pide konusundaki favorisi ise Çengelköy Fırını. Dilara Koçak da Nişantaşı Peleki Pastane Fırını veya Divan Pastanesi'nin pidesini beğendiğini söylüyor.
(Aldığı oy: 5)* * * * *
Çorba
Üzerinde dumanı tüten sıcacık bir çorba, iftar sofrasının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Hatta iftarda bir tek çorba içmek bile, kimi zaman yeterli ve doyurucu olabiliyor. Ezogelin'den süzme mercimeğe, tavuk suyuna şehriyeden tarhanaya birbirinden leziz çorbaların listesi uzayıp gidiyor. Jüri üyelerimiz Necati Yılmaz, Ayşe Tüter, Sibel Can ve Nadire İçkale bir iftar sofrasında çeşidi ne olursa olsun, mutlaka sıcak bir kase çorba bulunması gerektiği konusunda hemfikir.
(Aldığı oy: 4)* * * *
Hoşaf
Erik, üzüm, ayva, elma gibi meyvelerin kurularının kaynatılmasıyla yapılan hoşaf, hazım kolaylığı ve hafifliğiyle iftar sofralarındaki yerini buluyor. Ramazan sofrası denilince akla gelen hoşaf, iftarda hafif lezzetleri tercih edenler için birebir. İçine şeker katmadan da hazırlayabileceğiniz hoşaf, jüri üyelerimizden Necati Yılmaz'dan oy aldı. Bir iftar sofrasında hoşafın mutlaka bulunması gerektiğini söyleyen Yılmaz, hoşafın içine koyulan kuru meyvelerin özenle seçilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bu konuda tercih ettiği adres ise Mısır Çarşısı.
(Aldığı oy: 1)*
Kazandibi
Ramazan'da özellikle oruç bozduktan sonra hafif tatlılara yönelmekte fayda var. Türk mutfağındaki en hafif sütlü tatlılardan biri olan kazandibi, iftar sofralarında rahatlıkla tüketilebilecek bir lezzet olmasıyla da dikkat çekiyor. Jüri üyemiz Ayşe Tüter, kazandibini dondurmalı olarak yemeyi sevdiğini söylüyor.
(Aldığı oy: 1) *
Peynir
İftarda hafif bir başlangıç yapmak isteyenler, sofralarında çeşitli kahvaltılıklara da yer veriyor. Peynir de bunlardan biri. Beyazından kaşarına her çeşit peynir, iftar sofralarına renk ve lezzet katıyor. Jüri üyemiz Nadire İçkale de Ramazan aylarında sofrasında peyniri eksik etmeyenlerden.
(Aldığı oy: 1)*
Reçel
Ramazan'da sabırla beklenen iftar saatinde kurulan sofralarda yerini bulan yiyeceklerden biri de reçel. Ayva, şeftali, çilek veya vişne reçeliyle ağzınızı tatlandırabilir, tatlı isteğinizi giderebilirsiniz. Reçel, jüri üyemiz Sashah Khan'ın iftarda vazgeçilmezi ve mutlaka sofrasında olan iftariyeliklerden biri.
(Aldığı oy: 1)*
Ahmet Örs (SABAH gazetesi yazarı)*Zeytin*Hurma*Pastırma*Yumurta
Semih Somer (Mutfak Dostları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi)*Pastırma*Güllaç*Hurma*Zeytin
Necati Yılmaz (Asitane Restoran'ın şefi)*Medine hurması*Pastırma*Hoşaf*Çorba
Ayşe Tüter (Yemek yazarı)*Zeytin*Pide*Çorba*Kazandibi
Sibel Can (Sanatçı)*Zeytin*Hurma*Çorba*Pide
Nadire İçkale (İşkadını)*Çorba*Peynir*Pide*Güllaç
Dilara Koçak (Beslenme ve Diyet Uzmanı)*Zeytin*Hurma*Güllaç*Pide
Esra Öz (Sofra dergisi Gen. Yay. Yön.)*Pide*Güllaç*Pastırma*Hurma
Tayyar Zaimoğlu (Adanalı gurme)*Hurma*Pastırma*Zeytin*Güllaç
Sashah Khan (360 İstanbul'un işletmecisi)*Meyve çeşitleri*Hurma*Yeşil çay*Reçel
Adı geçen mekânların telefonları
Çengelköy Fırını
Tel: (0216) 321 76 32
Divan Pastanesi (Taksim)
Tel: (0212) 315 55 00
Görgülü Pastanesi (Acıbadem)
Tel: (0216) 545 09 01
Hacı Bozan Oğulları (Laleli)
Tel: (0212) 518 69 20
İmamoğlu Gıda (Kayseri)
Tel: (0352) 351 02 02
Kara Fırın (Etiler)
Tel: (0212) 265 21 51-52
Karaköy Güllüoğlu
Tel: (0212) 249 96 80
Konyalı (Sirkeci)
Tel: (0212) 513 96 10
Malatya Pazarı (Mısır Çarşısı)
Tel: (0212) 520 84 94
Namlı Şarküteri (Mısır Çarşısı)
Tel: (0212) 511 63 93
Peleki Pastane Fırın (Nişantaşı)
Tel: (0212) 241 66 56
Saffet Abdullahoğulları (Bayrampaşa)
Tel: (0212) 613 43 74
Şeref Gıda (Eminönü)
Tel: (0212) 522 37 67
Şütte (Etiler)
Tel: (0212) 263 66 56
Yayın tarihi: 14 Eylül 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/14/cm/haber,6C8BB1ACFA2A487EBF7DA498DBAE184D.html
Tüm hakları saklıdır.