İLİŞKİLİ HABERLER
Töre her ülkede var sadece ismi değişik
Töre her ülkede var sadece ismi değişik
atv'nin 'Yersiz Yurtsuz' adlı dizisinde töreler yüzünden hayatı mahvolan Suna adlı genç bir kadını canlandıran Azeri asıllı Nesrin Cevadzade "Kadına yönelik şiddet dünyanın her yerinde var" diyor ..
atv'nin töre konusunu işleyen dizisi 'Yersiz Yurtsuz'da Suna karakterini canlandıran Nesrin Cevadzade güzelliği ve yeteneğiyle izleyicilerin beğenisini topluyor. Cevadzade Azerbaycan'ın başkenti Bakü doğumlu... 11 yaşındayken annesi ile Türkiye'ye göç eden oyuncu Marmara Üniversitesi Sinema Televizyon mezunu... Okulunu bitirir bitirmez 'Yersiz Yurtsuz'daki rolü için teklif alan Cevadzade, "Oyunculuk güzel ama asıl hedefim kamera arkası" diyor...
* Sizi tanıyabilir miyiz? 1982 Bakü doğumluyum. 11 yaşındayken İstanbul'a taşındık. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon bölümü mezunuyum. Aynı zamanda Şahika Tekand'ın oyunculuk atölyesini bitirdim...
* 'Yersiz Yurtsuz' dizisinin teklifi nasıl geldi? Yönetmen Cemal Şan teklif etti. Hem oyunculuğa hem de yönetmenliğine yatırım yaptım bugüne kadar. Ama rolün çapı şaşırtıcı oldu benim için. Basamak-basamak ilerleyeceğimi düşünürken, bir anda başrol teklifi geldi.
SOVYET KÜLTÜRÜ ALDIM
* Neden Bakü'den buraya göç ettiniz? Rus olduğumu varsayarak büyüdüm. Sovyet kültürü ile yetiştim. 1991 yılında Sovyetler Birliği dağılınca, sınırlar açıldı. Azerbaycan'la Ermenistan arasında savaş patladı. Ve bizim ailemiz de dahil olmak üzere çok üzücü şeyler yaşandı. Annem daha iyi bir gelecek umuduyla İstanbul'a taşınmaya karar verdi.
* Oyuncu olmaya nasıl karar verdiniz? Her zaman sanatla ilgili bir şey yapmayı düşünüyordum. Bizim ailedeki herkes tıpçı. Annem her zaman dalga geçerdi "Asla doktor olmana izin vermeyeceğim. Senin ruhunu besleyecek bir meslek yapmanı isterim" derdi. Sonra sinema okumaya karar verdim.
* 'Yersiz Yurtsuz'da Şerif Sezer, Ferdi Tayfur gibi tecrübeli isimlerle oynuyorsunuz. Oyunculuğa başrolde başlamak sizi korkuttu mu? Çok korkuttu tabii ki. Çünkü rolüm çok zordu. Bir de karşımdaki insanlar; Şerif Sezer ve Ferdi Tayfur, son derece usta. O yüzden çok bocaladım. Amabana o kadar yardımcı oldular ki gerginliği üzerimden attım.
* Töre konusunun işlendiği dizi için nasıl bir hazırlık yaptınız? Bu, Türkiye'nin her gün gazetelerde okuduğumuz bir gerçeği. Bu hikayenin beklenmedik tarafı Suna'nın babasının kızını savunuyor olması... Olumlu bir mesajı olduğunu düşünüyorum toplum açısından. Töre kurallarında bence kadın kadar erkek de kurban... Çünkü erkek de başkaldıramıyor.
* Yabancı bir kültürün içinden gelmiş biri olarak, Türkiye'deki töre cinayetleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Feodal toplumlarda, üretim ilişkilerinin bu şekilde düzenlendiği her yerde töre var. Erkek egemen toplumlarda kadın eziliyor. Bunun aksini örnekleyecek bir ülke bulamayız. Sadece ülkeden ülkeye adı değişiyor. Kadına yönelik şiddet dünyanın her yerinde var. İsviçrede'de, Azerbaycan'da da, Türkiye'de...
* Oyunculukla ilgili planlarınız neler? Aslında yapmak istediğim sinema oyunculuğu ve yönetmenliği... Kendi senaryomu yazıyorum. Destek için Kültür Bakanlığı'na başvurmayı düşünüyorum. Televizyonun bu ülkede işlevi sonsuz. Türkiye'nin yüzde 99'u televizyon bağımlısı bence. İstense çok etkili bir eğitim aracı olabilir.
HAYATIMI YAZIYORUM
* Yazdığınız senaryonun konusu nedir? Entegrasyon problemi üzerine. Biraz otobiyografik. Kendim oynamayı düşünüyorum, kendi hayatımdan kesitler olacak.
* Eskiden tiyatrocular 'asla dizilerde oynamayız' diyorlardı ama son yıllarda bir çoğunu televizyonda görüyoruz. Sizce maddiyat için mi? Bir proje doğru mesaj veriyorsa neden içinde yer almayasanız ki. Mesela Şerif Sezer'in bizim dizimizde çok olumlu bir mesaj taşıdığı için var olduğunu biliyorum.
İLİŞKİLİ HABERLER
Töre her ülkede var sadece ismi değişik
Yayın tarihi: 10 Eylül 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/10/gny/haber,9408AFA5B00C47C18750CFDB3957DF99.html
Tüm hakları saklıdır.