kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Jaguar Avrupa CEO'su Vittorio Senso

Almanlar Jaguar'ı emeklilik Türkler baba parasıyla alıyor

FATİH ATALAY
Almanya'da Jaguar satın alanların yaş ortalamasının 57 olduğunu vurgulayan Jaguar Avrupa CEO'su Senso, gençlerin Jaguar kullandığı Türkiye'yi Avrupa'ya 'örnek ülke' şeklinde gösterdiklerini belirtti..
Mali açıdan zor günler geçiren Ford, bünyesindeki Jaguar'ı satmayı planlarken, geçen sene satışlarını sekize katlayan Türkiye, Jaguar'ın dikkatini çekmeyi başarmıştı. Almanya'ya 'örnek ülke' olarak 5 katlık milli gelir farkı olan Türkiye'yi gösterdiklerini ifade eden Jaguar Avrupa CEO'su Vittorio Senso, Almanya'da Jaguar kullanıcılarının yaş ortalamasının 57 olduğunu vurguladı. Senso, bu yaşın Türkiye'de 41 olduğunu, sokaklarda üniversite öğrencilerinin Jaguar kullanmasının diğer ülkelere örnek teşkil ettiğin kaydetti.

JAGUAR'LA ÖDÜLLENDİRİYORLAR

Senso, "Türkiye bu özelliğiyle diğer ülkelere örnek oldu. Mesela, Almanya'daki performansımız çok başarılı. Yılda ortalama 4 bin 500 otomobil satıyoruz. Bu otomobillerin yarısı da üst segmentteki XJ ve XK'ler. Fakat Jaguar satın alanların yaş ortalaması 57. Emekli olmuş insanlar Jaguar satın alıyor. Türkiye'deki yaş ortalaması ise 41. Baba çocuğuna ilk Jaguar'ını alıyor. Çocuk büyüyünce kendi kazandığı parayla kendini Jaguar alarak ödüllendiriyor. Belli bir zaman sonra Jaguar kullanmak bir nevi aile geleneği haline geliyor. İnsanlar kendilerini böyle ödüllendiriyor" dedi. Gençlerin Jaguar kullanmasının kendileri açısından çok önemli olduğuna değinen Senso, bunun nedeni olarak da gençlerin modayı ve trendi en iyi şekilde takip eden kitle olmasını göstererek, bu sayede Jaguar'ın ne kadar moda bir otomobil firması olduğunun teyit edildiğinin altını çiziyor. Senso, "Sonuçta biz moda sektöründe faaliyet gösteren bir şirketiz. Gençler tarafından kabul edilmek bizim ana hedefimizdi. Türkiye'de bu amacımıza ulaştığımızı söyleyebilirim. Ayrıca Türk Jaguar kullanıcılarının yüzde 39'unu kadınlar oluşturuyor. Bu oran dünyada yüzde 30, Avrupa'da ise yüzde 15" dedi.

TÜRKLER HIZLI OTO YENİLİYOR
Türkiye'de otomobil değiştirmenin Avrupa'ya göre daha hızlı olduğuna değinen Senso, İspanya ve İtalya'da otomobil değiştirme sürecinin 7 yıl aldığının altını çizdi. Bu sürecin Türkiye'de sadece 3 yıl olduğunu kaydeden Senso, neden olarak da Türk tüketicilerinin otomobillerini garanti süreleri dolmadan satmak istemesi ve müşterilerinin Jaguar'larını değer kaybetmeden elden çıkarmak istemesi olarak gördüğünü ifade etti. Senso, İtalya'da müşterilerinin sadece otomobilin markasına odaklandığını, motor gücüne veya iç dizayna çok da önem vermediğini vurguladı. Türk kullanıcıların ise ilk baktığı değerin motor gücü olduğunu söyleyen Senso, Jaguar tecrübesini 40 bin Euro'ya kadar indirmenin nedeni olarak da, şunları söyledi: "Daha fazla kişinin bu tecrübeden yararlanması istedik. Gençlerin Jaguar'a daha kolay ulaşabilmesi bizim açımızdan önemliydi. Türkiye'de faaliyet gösteren bütün otomobil firmalarının en büyük sorunu yüksek vergiler. Bu vergiler firmaları derinden etkiliyor. Avrupa'daki vergilendirme sisteminde önemli olan motor büyüklüğü değil, otomobilin ne kadar karbondioksit salınımı yaydığıdır. Daha az salınım yapan otomobili alan, daha az vergi öder. Jaguar'ın 2 sene önce 2 litrelik dizel motoru Türkiye pazarında yoktu. Bunu satışa sununca satışlarımızda artışlar gerçekleşti."
Haberin fotoğrafları