"Pamuk kadar beyaz bir gelecek için"
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) işbirliğiyle Adana'da gerçekleştirilen proje kapsamında, çadır çadır gezilerek okula kazandırılan çocuklar, ''telafi eğitimi'' için ders başı yaptılar.
ILO/IPEC (Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Programı) kapsamında, 1 Ocak 2005 tarihinde ''Pamuk kadar beyaz bir gelecek için'' sloganıyla, pilot uygulama olarak başlatılan, 2 yıl süreli ve 352 bin 400 Avro bütçeli proje, Karataş İlçe Halk Eğitim Merkezi'nce sürdürülüyor.
2 yılda 571'i kız, 730'u erkek toplam 1301 tarım işçisi çocuğunun okulla buluşturulduğu ''Gezici ve geçici tarım işlerindeki en kötü biçimdeki çocuk işçiliğinin eğitim yoluyla sona erdirilmesi projesi'' kapsamında, Yemişli köyünde kurulan sosyal destek merkezinde ders zilinin çalması öğrencileri heyecanlandırdı.
Öğrenciler, proje görevlileri nezaretinde, okullar açılmadan eksik bilgilerini telafi ederken, önceki bilgilerini de pekiştirme fırsatı buluyorlar.Yeni eğitim-öğretim yılının heyecanını kentli yaşıtlarından önce yaşayan çocuklar, aileleri tarafından yine tarlada çalıştırdıklarını ancak, eğitimlerine de devam etmelerinin sağlandığını söylediler.
Proje ekibinin sosyal destek uzmanı Kazım İlkan Kertmen, telafi eğitiminin okulların açılacağı güne kadar devam edeceğini, çocukların 30'ar kişilik gruplar halinde merkezden dönüşümlü olarak faydalandıklarını bildirdi.
Çadır ziyaretlerini bu yıl da sürdürdüklerini anlatan Kertmen, okul çağındaki tüm çocuklara ulaşarak, eğitime devamlarının sağlanmasının takipçisi olduklarını kaydetti. Kertmen, çocukları okula hazırlarken, hayırseverlerin bağışlarıyla sağlanan giyim eşyaları ve kırtasiye malzemelerini de çocuklara dağıttıklarını, bu desteğin sürmesini beklediklerini bildirdi.
''BİZİM ÇOCUKLARIMIZ''
Adana İl Milli Eğitim Müdür Vekili Atilla Gülsar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada tarım işçiliğinde çalışan tüm çocukların eğitime kazandırılmasına örnek gösterilen projenin amacına ulaştığını, bu nedenle projeyi süresiz devam ettireceklerini bildirdi.
Tarımın önemli bir geçim kaynağı olduğunu, bu tür işçiliklerde çadırda yaşayanların olabileceğini vurgulayan Gülsar, ''Bu çocuklar bizim çocuklarımız. Hangi koşullarda olursa olsunlar, nerede yaşarsa yaşasınlar onlara eğitim imkânı yaratmak zorundayız'' dedi.
Proje ekibinin çadır çadır gezerek çocukları okula kazandırdığını
anımsatan Gülsar, ''Verilen emeğin boşa gitmediğini görmek bizi mutlu ediyor. Eğitime kazandırdığımız her çocuğu ülkenin geleceği için büyük bir kazanç olarak görüyoruz'' diye konuştu.
Yayın tarihi: 2 Eylül 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/02//haber,11E8288F1EAA4D35BA2943DFFE30A893.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.