Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, ilköğretim okullarına bağlı anasınıfına başlayan bir öğrencinin okula ilk adımının maliyetinin 402,75 YTL ile bin 14 YTL arasında değiştiğini söyledi.
Özcan, dar gelirli olduğu kaydedilen iki aile ve çocuklarıyla birlikte, Ulus'ta bir mağazada düzenlediği basın toplantısında, öğrencilerin okula başlama maliyetleri konusunda yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
Şuayip Özcan, 17 Eylülde okulların açılacağını hatırlatarak, hem bunun hem Ramazan ayı ve hem de kışın yaklaşmasının çalışanlara çok büyük bir ek külfet getireceğini kaydetti. Özcan, ülkeyi idare edenlerin biraz daha duyarlı davranarak, çalışanların ve bütün halkı kucaklaması gerektiğini ifade etti.
Toplu görüşmeler sırasında memur sendikalarının son güne kadar her türlü uyumu sağlamasına rağmen hükümetin, ''Bütçe dengeleri alt üst olur'', ''Başka vereceğimiz yerler var'', ''Biz böyle düşünmüştük, enflasyonu böyle ayarlamıştık'' şeklinde konuştuğunu belirten Özcan, ''Birtakım kıstasların arkasına sığınmak suretiyle uzattığımız eli havada bırakmayı ihmal etmemişlerdir'' dedi.
İşçi ve memur arasında ayrım yapıldığını savunan Özcan, vergilerde bir indirime gidilirken, çalışanların 2 2 gibi bir dayatmayla karşı karşıya bırakılmasının huzur sağlayıcı bir etken olmadığını söyledi. Özcan, ''Son aylara bakıldığında simide yüzde 25, servislere yüzde 10 ve küresel ısınma bahanesiyle bütün girdilere zam yapılmıştır. Memura ise bütçe imkanının yetersizliği bahanesi ve belirlenen sanal enflasyon ile yüzde 2 2 dayatmasının yapılması hiç hoş değildir'' diye konuştu.Özcan, anasınıfına başlayan bir öğrencinin maliyetinin geçen yıla göre 143, ilköğretime başlayan bir öğrencinin ise 157 YTL arttığını belirterek, bu rakamın genel liselerde 322, meslek liselerinde ise 295 YTL olduğunu kaydetti.Bunun veliye yeni bir ek külfet anlamına geldiğini ifade eden Özcan şöyle devam etti:
''Yaptırdığımız araştırmaya göre, ilköğretim okullarına bağlı anasınıfına başlayan bir öğrencinin okula ilk adımının maliyeti 402,75 ile bin 14 YTL arasında değişmektedir. Çocuğunu ilköğretime yeni kayıt yaptıracak aileler de ortalama 484,98 YTL harcama yapacaktır. Aileler çocuğunu okula eksiksiz göndermek istiyorsa bu rakam bin 585 YTL'ye kadar çıkacaktır.
Ortaöğretim çağına gelmiş çocukları bulunan ailelerin işi daha da zordur. Genel liseye başlayacak öğrencinin ailesine maliyeti 684,43 YTL ile 2 bin 104 YTL arasında değişmektedir. Meslek lisesi öğrencisinin eğitim-öğretime hazır bir şekilde başlayabilmesi için de 681,43 YTL ile 2 bin 108 YTL arasında masraf yapılması şarttır.''
Özcan, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü de kutlayarak, bu günün insanlık aleminde hayırlara vesile olmasını diledi.
Barışın, dünyada bir an önce sağlanmasını arzu ettiklerini dile getiren Özcan, ''Barışın sağlanabilmesi için insanların keser gibi kendinden yana yontma yerine, adeta bir hızar gibi hem karşısındakinin, hem kendi menfaat ve çıkarlarını düşünerek, hareket etmesinin insanlık alemine daha çok fayda sağlayacağını düşünüyoruz'' dedi.
Özcan, konuşmasının ardından, ilköğretime başlayacak bir öğrenci ile 7, 9 ve 10. sınıf öğrencisi 4 çocuğa okul eşyaları hediye etti.
HÜKÜMETİN PROGRAMINDAKİ EĞİTİM HEDEFLERİ
Özcan, bir gazetecinin, ''Hükümetin programındaki eğitimle ilgili hedefleri nasıl değenlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine, şunları söyledi:''Tabii söylemleri çok güzel. Ancak Sayın Başbakan hükümet programını açıklarken, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünün bir açıklaması da bazı televizyon kanallarında alt yazı olarak geçiyordu. Sadece İstanbul'da 400 okula ihtiyaç olduğu düşünülecek olursa, bu hedeflerin pek yakın zamanda gerçekleştirileceği kanaatini taşımıyoruz. Çünkü Başbakanın açıklamalarında tekli eğitim-öğretime geçileceği, sınıfların 30 kişilik olacağı ve bütün sınıfların gelişen bilişim teknolojisiyle donatılacağı ifade ediliyor. GSMH ile konsolide bütçeden ayrılan bu paylarla bunun yakın zamanda mümkün olmayacağı geçmişte görülmüştür.''
(AA)
Yayın tarihi: 1 Eylül 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/01//haber,08ED76BFB1C442B995AF0C39CD7EFBBD.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.