Yıllarca çekiyorlar 8 haftada iyileşiyorlar
İLİŞKİLİ HABERLER
Yıllarca çekiyorlar 8 haftada iyileşiyorlar
Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Psikoloğu Elif Orhon, kadınların hayatını kabusa çeviren vajinismusun tedavi yöntemleriyle ilgili sorularımızı yanıtladı:
* Vajinismus tedavisinin başarı oranı nedir?
Eğer doğru bir adreste ise yüzde 94-95'tir. Öncesinde yanlış tedavi edilen kişilerin tedavileri daha uzun sürüyor. Bazen doğru olmayan yerlere başvuran hastalar, başarılı sonuç alamayabiliyor. Bu nedenle yıpranıyorlar, hatta kaderlerine boyun eğip bir daha hiç tedavi olmuyorlar. Vajinusmusu yenemeyen kadınlar, tedaviye çok uyum göstermeyen veya bununla birlikte farklı sorunları olan kişilerden oluşuyor.
* İnsanlar tedavide başarısız oldukları için mi hiç seks yapmadan laboratuvarda çocuk sahibi olmak istiyor?
Maalesef, böyle bir istek ve talep oluyor. Diğer tedavi yöntemleriyle çiftler başarılı olamadıklarında, belli bir noktadan sonra vazgeçip laboratuvar ortamında çocuk sahibi olmayı istiyor. Bu çiftler; evlilikleri düzenli ve sevgi dolu olduğundan, genellikle boşanmayı düşünmüyor ve çocuk sahibi olarak mutluluklarını cinsellik yaşamadan da sürdürmeyi tercih ediyor. Bu, istemediğimiz bir yöntem ama çiftlerin bu yolu seçme hakları da var.
* Kadınların bu konuda korkuları var diyelim, kocaları nasıl ikna oluyor?
Tedaviye ikna olması gerekmiyor. Aslında kadınların ikna olması biraz daha zor oluyor. Çözülmesi imkansız görülen sorun için eş de terapiye çağrılıyor ve ev ödevlerinde neler yapılacağı hakkında bilgilendiriliyor, sorunun aşılmasında birbirlerine destek olmaları sağlanıyor. Zaten zorla getirilen kadınlarda tedavi başarısı düşüyor.
* Kadın doğum yaptıktan sonra vajinismus bitiyor mu?
Hayır, bitmez. Bizim toplumumuzda normal doğumdan sonra vajinismusun biteceği şeklinde yanlış kanı var. Oysa doğumdan sonra kadın yine eşiyle birleşme yaşayamaz. Kadın doğumdan sonra da vajinismus tedavisine devam ediyor.
AİLE MUTLUYSA ÇOCUK ETKİLENMEZ
* Hiç seks yapmayan çiftlerin anne-baba olmaları sağlıklı bir durum mu? Tıp dünyası bu konuyu eleştiriyor mu?
Cinsel birleşme ikili birliktelik için gerekli. Çocuğun sağlıklı ortamda olup olmamasından çok kadın ve erkeğin sevgi ve yakınlığı için önemli. Kadının kendi ruh sağlığı için de önemli olduğundan, tıp dünyası kadının, çocuk yapmadan önce tedavi edilmesi yönünde görüş bildiriyor. Çocuktan sonra tedavi etik bulunmuyor.
* Hiç cinsel ilişki yaşanmadan çocuk sahibi olunan ailelerde, çocuklar sağlıklı büyüyebilir mi?
Evet çocuklar sağlıklı büyür. Bu, anne-babanın çocukla kurduğu ilişkiye bağlı. Güven ve destek varsa çocuk bu ortamdan etkilenmez. Çocuğun haberi bile olmayabilir.
* Vajinismusu kim tedavi etmeli; psikolog mu, jinekolog mu?
Jinekologların bunu tedavi etme donanımları yok. Eskiden kızlık zarı operasyonla kesilirmiş ama artık dünyada bu kesinlikle tedavi yöntemi olarak kullanılmıyor. Çok sistematik bir tedavi olduğu için, cinsel eğitim almış olan psikiyatrist veya psikologların tedavi etmesi gerekir.
* Nasıl tedavi ediliyor?
Tedavi, 8-10 hafta arasında, haftada bir gerçekleşen seanslar şeklinde düzenleniyor. Erkek en az 3 seansa katılıyor. Seanslarda kadınların cinsel birleşme korkuları konuşuluyor, bilgi veriliyor. Anatomi ile ilgili detaylar konuşuluyor, cinsel işlevle ilgili bilgi veriliyor. Bireysel ve çift olarak yapacakları ödevler veriliyor. Bir kez bu korkularını yenen ve cinsel birleşme yaşayan kadınlarda yeniden tedavi gerekmiyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Yıllarca çekiyorlar 8 haftada iyileşiyorlar
Yayın tarihi: 29 Ağustos 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/29/gny/haber,AD4F596ADE0648169529B224468DB75C.html
Tüm hakları saklıdır.