Beyin,gece daha iyi çalışıyor
Avustralyalı bilim adamları, öğrenmeyi gerçekleştiren beyin fonksiyonlarının, hava karardıktan sonra daha iyi çalıştığını ortaya çıkardı.
İnternetteki www.sciencedaily.com'un haberine göre, Avustralya'daki Adelaide Üniversitesi doktora öğrencisi Martin Sale ve ekibi, günün değişik zamanlarının, beynin çalışmasını doğrudan etkilediğini, özellikle akşam ve gece saatlerinin daha iyi öğrenme gerçekleştirmek için uygun zamanlar olduğunu tespit etti.
Uyarılmış beyin sinirleri aktivitesini ölçmek isteyen Sale ve 16 kişiden oluşan ekibi, bir deneğin başına koydukları manyetik sargıyı, kablolarla deneğin elinin içine yerleştirilmiş elektirikli uyarıcıya bağladı. Genç araştırmacılar, günün belli zamanlarında, deneğin elinin hareketleriyle beynin kapasitesi arasında bağ olduğunu, deneğin akşam saatlerinde bir şeyler öğrenmeye çabalamasının, sabah saatlerine göre beyinde daha geniş bir alandaki sinirleri çalışmak için tetiklediğini keşfetti.
Moleküler ve Biomedikal alanda uzman olan Sale, yaptığı rehabilitasyon terapisiyle ilgi açıklamada, "Sabah ve akşam gibi günün farklı zamanlarının organizma üzerindeki forksiyonları nadir görülür. Organizmalar, 24 saatlik aydınlık ve karanlık düzenine adapte olarak, tersi durumların yıkıcılığından kaçarlar. Mesela bazı bitkiler gündüz açarken, bazıları gece açar. İnsanlarda ise bu tür ritimleri, pek çok bedensel foksiyonun kontrol ettiği çeşitli hormonlar yönetir" dedi.
Hava karardığında beynin daha iyi çalıştığına dair benzer bir araştırma, 2003 yılında Almanya'nın Köln Üniversitesi'nde de yapılmıştı. Deneye katılan 18 - 32 yaş arasındaki 108 kişide, gecenin ilerleyen saatlerinde beynin problem çözme mekanizmasının daha verimli çalıştığı ortaya çıkmıştı.
CHA
Yayın tarihi: 24 Ağustos 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/24/gny/haber,052CB2B1F9DF4256971DBCE6F75F91F0.html
Tüm hakları saklıdır.