Bu sabah yağmur var Dublin'de
Edebiyat tarihine geçen yazarları, İngiltere ile olan çatışmaları ve ünlü rock grubu U2 ile zihinlerde yer bulan İrlanda, başkenti Dublin'in sıcakkanlı insanları, her köşe başında karşınıza çıkan pub'ları ve zamansız yağmurlarıyla da hafızanıza kazınabilir..
Ülkeye giriş vizesine sahip olabilmek için yeterli sabrınız ve vaktiniz varsa Dublin sizi keyifli bir tatille ödüllendirebilir. Şansınız yaver giderse, yılın çok büyük kısmını kapalı bir gökyüzüyle geçiren bu kentte güneşi yakalayabilirsiniz... Soğuk ve yağmurlu iklimi yüzünden asık suratlı insanlarla karşılaşacağınızı düşünürseniz çok yanılırsınız. İrlandalılar çok neşeli ve cana yakın insanlar. Her köşe başında karşınıza çıkan pub'lar, Dublinlilerin çoluk çocuk vakit geçirdikleri en büyük sosyalleşme mekânları. İrlandalıların içkiyle araları çok iyi hatta "İrlandalı gibi içki içen" diye bir deyim bile türetilebilir. Sessiz sakin, sadece iş çıkışı saatlerinde az miktarda trafikle karşılaşabileceğiniz bu şehirde yürürken karşınıza çıkan, üzerinde ilginç sembollerin olduğu kaldırım taşları İrlandalı yazar James Joyce'un Ulysses romanına göndermede bulunur.
VİZE ÇİLESİ SİZİ YILDIRMASIN
İrlanda vizesi almak için çelik gibi sinirlere ve müthiş bir sabra sahip olmanız gerek. Çünkü konsolosluğun istediği belgelerin miktarı inanılır gibi değil. Belgelerin tümünü buraya yazmamız imkânsız ama https://www.irlconsulist. com/turist.htm adresinden, konsolosluğun istediği evrakları inceleyebilirsiniz. Önemli bir not: İstenilen bütün belgelerin İngilizce olması ya da noter tasdikli tercümeleriyle birlikte sunulmaları gerekiyor. Bu belgelerin tercümesi de size yüklü bir miktara mal oluyor.
YİYELİM İÇELİM
Mongolian Barbecue (7 Anglesea Street, Temple Bar): Sade dekorasyonu, zengin şarap mönüsü ve bol seçenekleriyle size güzel bir akşam yemeği vaat eden bu Moğol restoranına rezervasyon yapmadan gitmeyin ya da erken bir saatte mekânda olun. Gotham (8 South Anne Street): Ördekli, tavuklu, kişniş ve yoğurtlu gibi egzotik pizza seçenekleri bulabileceğiniz bu restorandaki fiyatlar da oldukça makul. Zaytoon (14/15 Parliament Street, Temple Bar): Dublin'de dolaşırken canınız kebap çekerse bu adreste derdinize derman bulabilirsiniz. Ama Türkiye'deki kadar lezzetli olmalarını beklemeyin. Johnnie Fox's (Glencullen, Co. Dublin): Dublin'in en yüksek pub'ı. Burada yemek yerken yerel dansları izleyebilirsiniz.
GECE HAYATI
İstanbul'un gece hayatına alışanlar Dublin gecelerinden fazla bir şey beklemesin. Türkiye'de olduğu gibi barmenden içkinize biraz torpil geçmesini isteme şansını burada bulmanız pek mümkün değil. Çünkü burada her şeyin bir ölçüsü var ve onun dışına çıkılmıyor. 4 Dame Lane, Odeon ve Solas gibi mekânlar içki-sohbet-dans üçgeni içinde gidip geleceğiniz yerler arasında. Ama eğer, "Ben toptan kopayım,' diyorsanız Tripod, The Vaults veya Traffic'e uğrayın ve hiçbir kapalı mekânda olmadığı gibi eğlence yerlerinde de sigara içmeyi aklınızdan bile geçirmeyin.
ALIŞVERİŞ NOKTALARI
Grafton Caddesi'nde Acquiesce, Brown Thomas ve Alias Tom gibi tasarım butiklerinin yanı sıra makul fiyatlara da alışveriş yapabileceğiniz mağazaları bulmanız mümkün. Henry Caddesi de yine alışveriş rotalarınızdan biri olabilir. Dundrum Alışveriş Merkezi'nde ise birçok markayı bir arada bulabilirsiniz.
KONAKLAMA
Radisson SAS St. Helens: Lüks ve konfor arayanlar dış görünüşü bir sarayı andıran bu 5 yıldızlı oteli tercih edebilir. Ama otel şehirden biraz uzak.
Tel: 353 1218 6000
Dublin Citi Hotel: Şehrin merkezinde bulunan bu 3 yıldızlı otelde kalanlar Dublin'in kilit noktalarına yürüyerek gidebilir.
Tel: 353 1679 4455
The Clarence: İrlanda'nın gururu U2 grubunun solisti Bono ve gitaristi The Edge'in sahipleri olduğu bu butik otel, gerek konumu gerekse tasarımıyla çok iddialı. Şehrin ortasından geçen Riffey Nehri'nin göbeğinde yer alıyor.
Tel: 353 1407 0820
GEZELİM GÖRELİM
Şehrin çeşitli yerlerine serpiştirilmiş 'görülmesi gereken yerler' için Dublin Belediyesi otobüs turları düzenliyor. Şehrin merkezindeki O'Connell Caddesi'nden kalkan ve 14 avro ödeyerek bineceğiniz otobüsün bileti 24 saat geçerli. Mizah anlayışı oldukça gelişmiş otobüs şoförleri sayesinde eğlenceli bir yolculuk da geçirebilirsiniz. Anlattıklarına bakılırsa çoğu İrlandalı erkeğin en büyük sıkıntısı kayınvalidelerinin dırdırı... Otobüs turları 20 durak öneriyor ama biz, yerimiz kısıtlı olduğu için mutlaka görmeniz gereken kilit noktalara uğrayalım...
Yazarlar Müzesi: Oscar Wilde, James Joyce ve Samuel Beckett gibi İrlandalı yazarların mektuplarını, kitaplarının ilk baskılarını ve özel eşyalarını görebileceğiniz bu müzeye giriş ücreti 7 avro.
Trinity College: 1592'de İngiltere Kraliçesi I. Elizabeth tarafından yaptırılan Trinity College, İrlanda'nın en popüler eğitim merkezi olmasının yanında, 9. yüzyıla tarihlenen Kells' Kitabı el yazmasına da ev sahipliği yapıyor. Giriş ücreti alınmıyor.
National Gallery: Müzede Caravaggio, Rubens, El Greco, Picasso ve Goya gibi dünyaca ünlü ressamların tablolarını görebilirsiniz. Ancak müze çok büyük olduğundan aynı günde birkaç yer daha gezmeyi planlıyorsanız erken bir saatte gitmeyi tercih edin. Müzeye giriş ücretsiz.
Christ Church Katedrali: 11. yüzyıla tarihlenen bu kilise vitray süslemeleriyle ilginizi çekebilir ama yapıyla ilgili beklentilerinizi fazla yüksek tutmayın. Kiliseye giriş 5 avro.
Dublin Hayvanat Bahçesi: Hayvanların doğal ortamlarından uzaklaştırılmalarına karşıyız ama yeşillikler arasına saklanan ve dünyanın en eski üçüncü hayvanat bahçesi olan Dublin Hayvanat Bahçesi, hayvanların çeşitliliği ve ortamın güzelliğiyle görülmeye değer.
Yayın tarihi: 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/13//haber,BDC5E249DCAF49849CA8D27CCFF493DC.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.