Meclis'teki yemin töreni sırasında DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Bahçeli ile tokalaşmıştı.
Tokalaşmaya 'balans ayarı'
Bahçeli'den iki uyarı: DTP'ye: Uzatılan elleri havada bırakmayız ama diğer elle Mehmetçiğe kurşun sıkılmasına tahammül etmeyiz. AK Parti'ye: Köşk için inatlaşma, yeni kriz çıkabilir..
İLİŞKİLİ HABERLER
Tokalaşmaya 'balans ayarı'
3 Kasım 2002 seçimlerinde partisi parlamento dışı kalan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 5 yıl aradan sonra Meclis'te MHP grubunu topladı. Bahçeli, MHP'nin güneydoğu, cumhurbaşkanlığı ve anayasa değişikliği konusundaki nasıl davranacağını, kendi deyimi ile "kırmızı çizgilerini" açıkladı. 22 Temmuz seçimlerinde kendilerini anlatamadıkları yüzde 85'lik bir kitle bulunduğuna dikkat çeken Bahçeli, seçim sonuçlarını bilimsel analize tabi tutacaklarını söyledi ve basına yüklendi. Bahçeli, "karanlık medya gücü ve küresel sermayeye rağmen" Meclis'e girmeyi başardıklarını savundu. Bahçeli, DTP'lilerin yemine sadık kalmasını bekledikleri mesajı da verdi.
'GİZLİ EMEL' UYARISI
MHP'nin, "milli duruşun, uzlaşmanın, hoşgörünün ve diyaloğun adresi olacağını" yönündeki sözlerinin arkasında durmaya devam edeceğini belirten Bahçeli şunları söyledi: "Göstereceğimiz bu uzlaşmanın hoşgörünün ve diyalogun milli devlet, üniter yapı ve cumhuriyetimizin temel değerleri ekseninde olacağıdır. Bizler yeni dönemde yapıcı bir rol oynayacağımızı söylerken uzatılan elleri elbette havada bırakmayız. Fakat bir taraftan el sıkarken, diğer el ile Mehmetçiğe kurşun sıkılmasına asla tahammülümüzün olmayacağını da açıkça ifade ediyorum. MHP'nin tutumunu gizli ya da sinsi emelleri için bir fırsat zannedenlerin, bu niyetlerini bir kez daha ve çok geç olmadan gözden geçirmelerini tavsiye ederim." Bahçeli, konuşmasında cumhurbaşkanı seçilecek kişide aradıkları kriterleri de sıraladı. Bahçeli'nin kriterleri arasında "cumhuriyetin kurucu felsefesini özümsemiş, bu değerlere samimiyet ve sadakati hakkında kuşku bırakmayacak milli duruşun" olması da yer aldı.
'UZLAŞMAK GEREK'
AKP'nin seçimlerden önceki "siyasi hesaplaşma ve ele geçirme ihtirası uğruna inatlaşma" tutumunu sürdürmesi durumunda "demokrasinin yara" alacağını belirten Bahçeli, "AKP'nin seçimden elde ettiği sonucu, sürdürdüğü inat ve cepheleşme politikalarının siyasal bir onay olarak algılaması halinde ülkemizin yeni bir krizle karşılaşması kaçınılmaz olacaktır" dedi. Anayasa değişiklik tartışmalarına değinen Bahçeli, "Kimden ve nereden gelirse gelsin, hangi siyasi görüşe sahip olursa olsun, Cumhuriyetin kuruluş ilkelerini ve yapısını tartışmaya açmak, etnik köken farklılıklarına dayanarak bunları yıkmaya çalışmak veya bunlara seyirci kalınmak bilinmelidir ki devletin ve milletin varlığına kastetmekle eşdeğerdir. Bunun adı da bize göre ihanettir" dedi. Bu arada grup toplantısının kapalı bölümünde grup başkanvekili seçimi yapıldı ve bu göreve Mehmet Şandır ile Oktay Vural getirildi.
İLİŞKİLİ HABERLER
Tokalaşmaya 'balans ayarı'
Yayın tarihi: 9 Ağustos 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/09//haber,3CD65C4BF8C64E62B6D43A86C8541325.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.