"Yetkim olsa Türkiye'deki tüm arazilerin imarını yüzde 5 olarak açarım. Yurtdışında ruhsatı devletin atadığı serbest merciler 6 ayda verir. İyi ürün böyle elde edilir. Bizim demoklasin kılıcı gibi imar kanunumuz ve yönetmeliklerimiz var; ne yapacağınızı söylüyor. Böyle iyi bina üretmek zor."
'Doktorun hatası yerin altında mimarın hatası üstünde olur'
31 yıllık meslek hayatında toplam 1 milyon 350 bin metrekareye imzasını atan Mimar Onur Özsoy, Türkiye'deki mimarlık anlayışına eleştiri getirdi
Özsoy, "Halk bugün pek çok binaya çirkin diyorsa bu acı bir şeydir. Demek ki mimarlar olması gerektiği gibi toplumun bir adım önünde gidemiyor" diyor ..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Doktorun hatası yerin altında mimarın hatası üstünde olur'
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden 1974'te mezun olan ve 3 yıl sonra Özsoy Mimarlık'ı kurarak hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok önemli projeye imza atan Mimar Onur Özsoy, mesleki birikimlerini son dönemde daha çok endüstri binalarına aktarıyor. Taç Linens'in Çorlu fabrikası ve Türkmenistan'daki Aşkabat Entegre Tekstil Tesisi gibi projeleri bulunan Özsoy, şu sıralar ağırlık vermese de konut işinin uzmanlarından. Özsoy, "Son dönemde inşa edilen projelerden bin birim konut ele alırsak ancak 100 tanesi mimari bir eserdir" diyerek yeni yapıları eleştirse de, şu açıklamaları eklemeden geçmiyor: Fakat bu konutların iç bölgelerdeki 68-70 model şehirleşmeden daha eli yüzü düzgün olduklarını söylemek gerek. Halk gördüğünü çirkin buluyorsa demek ki mimarlar da toplumun bir adım önünde olmayı başaramamıştır. Fakat bunun tek sorumlusu da biz değiliz.
* Mesleğe ne zaman başladınız? 1974 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezun oldum ve 76'da askerliğimi tamamladıktan sonra kendi büromu kurdum. Yani 31 yıldır bu işin içindeyim ve sadece büro bazında da değil bu. Zaten öğrenciyken de çalışmıştım. Şu anda proje yönetimi de yapıyoruz. Zaten ben iş bitene kadar başından ayrılmam.
* Şu anda daha çok ne tür projeler üzerine çalışıyorsunuz? Konu ayrımımız yok. Fakat son yıllarda endüstriyel binalara daha çok yöneldik diyebilirim. Fakat; konut, otel, ofis projelerimiz de olmuştur. Yine olur.
* Endüstriyel bina projelerinin zorlayıcı yanları var mı? Fabrikalarda en büyük sorun mimarı yapının kabuğunu şekillendiren insan olarak görmeleri. Plastik sanatçısı gibi algılar işveren bizi. Hatta işadamı daha çok paradan söz etiği için, işin sanat kısmını da geçiniz zaten. Türkiye'de parmak sayısı kadar azdır kaliteli endüstriyel yapı sayısı. Bir an önce bitse de üretime başlasak derler. Biz işi bitirmeden dışarı atılırız genelde. Son holün boyası yapılırken arkada üretim başlamış olur. Son günlerde de 'neden geldin kardeşim' bakışı olur.
* Mimarların mücadele etmesi gereken unsurlar var yani... Bu her çalışmada geçerli. Halk çoğu yapıya çirkin diyebilir. Bu da çok acı bir şey fakat biz mimari olarak, kendimiz için yapmıyorsak, şöyle bir şey yapmak istiyorum deyip yapamayız. Bir amaca hizmet ediyoruz. Bu yönetmeliklerle iyi bina üretmek çok zor. Fakat bir mimarın bakışı her zaman toplumun ilerisinde olmalıdır. Demek ki bunu yakalamakta zorlanıyoruz. Özeleştiri de yapmak gerekir. Üniversite'den bir hocamın şu lafını severim: Doktorun hatası yerin altındadır, mimarın hatası üstünde.
* Nasıl bir zemine ihtiyaç duyuyorsunuz? Yatırımcı arsa alırken mimarı koluna takmalı. Onlar yer bulup buraya bina yap diyor. Evet, mimar zor şartlarda da çözüm üretebilmeli ama trilyonlara varan yatırımlar yapıyorsunuz. Bu arada mimarın mimari ücret payı yüzde 1.5 ile 3 arasında değişir. Böyle bir oran için de pazarlık ediyorsunuz. Ama bu kişiye hangi araziler uygundur diye sormuyorsunuz. O zaman da mimarın eli baştan bağlanıyor. Ulaşım, şehrin değişimi, yönlenmesi ve kliması olarak bizim birtakım eleştirilerimiz olur. Uygundur, değildir diye söz hakkımız olmalı. Sadece alınmış yere proje üreten ya da problem çözücü merci oluyoruz. Yabancı-yerli mimar problemi de çözülmeli. Yabancılarla ortak çalışmaya karşı değilim ama projelerde Türk mimarların sadece imza olarak onaylanmasına çok karşıyım. Biz noter değiliz. İşi bilmiyor da değiliz. Memleket önce kendi mimarına değer vermeyi bilmeli.
İLİŞKİLİ HABERLER
'Doktorun hatası yerin altında mimarın hatası üstünde olur'
Yayın tarihi: 26 Temmuz 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/26/em/haber,E3FE359927EA446DAC086158AB215FCE.html
Tüm hakları saklıdır.