kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Boğaz'da ev arayana iki yaka da hayal oldu

19.07.2007
İstanbul'un en çok rağbet gören ve en pahalı lokasyonu olan Boğaziçi'nde ev bulmak her geçen gün zorlaşıyor. Son dönemde özellikle yabancı şirket yöneticilerinin ilk tercihi haline gelen Boğaz'ın her iki yakasında da satılık ve kiralık konuta olan talep arttı..
Türkiye'nin yurtdışı tanıtımlarında aslan payını alan ve İstanbul'un simgesi olan Boğaiziçi, yerli ve yabancı gayrimenkul yatırımcılarının da gözdesi halinde. Asırlık yalıların, geçmişi bugüne taşıyan köşklerin ve az sayıdaki yeni yapının bir arada bulunduğu Boğaz semtlerinde yaşamak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Yıllardır İstanbul'un en pahalı lokasyonları olan Bebek, Emirgan, Ortaköy, Kanlıca gibi semtlerde yaşayanlar en yüksek kiraları ödediler. Bu bölgelerde ev almak ise her zaman rüyaları süsledi. Hatta gayrimenkul piyasası zaman zaman dalgalansa, fiyatlar düşse ve mülkler değer yitirse bile Boğaz'ın belli noktalarında durum hiç değişmedi. Öyle ki, İstanbul Emlakçılar Odası verilerine göre, son 10 yılda Boğaziçi'nde bulunan gayrimenkullerin değeri yüzde 200 artış gösterdi. Bunun en temel nedeni de Boğaz'a olan ilginin ve talebin hiçbir zaman eksilmemesi oldu. Durum böyleyken ister kirada olsun, ister kendi evinde Boğaz'da yaşamak da gittikçe zorlaştı.

Avrupa yakası daha gözde
Emlakçılardan alınan bilgilere göre, Boğaz'da ev bakanların çoğu Avrupa yakasını tercih ediyor. Şu anda bu yakadaki en gözde semtler ise Bebek, Emirgan ve Sarıyer. Kiralık konutlarda en pahalı bölge Bebek. Bu semtte az manzaralı ortalama bir evin kirası 2 bin 500 dolardan başlıyor. Emirgan'a doğru gidildiğinde ise kiralar bin 500 dolara kadar düşüyor. Emirgan'da üst limit ise 10 bin dolar civarında. Sarıyer ise bin 500 YTL'den başlayan kiralarla Boğaz'da yaşamak isteyen fakat bütçesini çok zorlayamayanların ilk tercihleri arasında. Kiraların 10 bin dolara kadar çıkabildiği Emirgan'da ev satın almak çok daha masrafsız. Öyle ki, 700 bin dolara Boğaz gören bir konuta sahip olabiliyorsunuz.

Emirgan'da çoğunlukla yalı var
Ancak semtte konut yoğunluğu yalılardan oluşuyor. Emirgan'daki yalıların fiyatları ise 6 milyon ile 20 milyon dolar arasında farklılık gösteriyor. İstinye'ye bakıldığında, fiyatların Emirgan'a göre daha düşük olduğu gözlenebiliyor. Bu semtte manzara ve gecekondulaşmanın etkileri söz konusu. Avrupa yakasının diğer gözde Boğaz semtleri Kuruçeşme ve Arnavutköy ise Bebek'e kıyasla daha uygun fiyatlı gayrimenkuller barındırıyor. Bu bölgelerde de gecekondulaşmanın etkisi değer kaybettiriyor ve manzara pek dikkate alınmıyor.

Anadolu'da daire fiyatı uygun
Boğaz'ın karşı kıyısında ise apartman dairesi kiraları 800 YTL'den başlıyor. Anadolu yakasının Boğaz semtlerinde en pahalı kiralık dairenin bedeli ise 4 bin YTL. Bu yakadaki satılık apartman dairelerinin fiyatları 145 bin YTL'den başlıyor ve 600 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Ancak Boğaz gören villada oturmak isteyenlerin en az 2 bin 700 YTL kira ödemeyi gözden çıkarması gerekiyor. Anadolu yakası daha çok köşkleri ile ünlü. Öyle ki, Boğaz'daki kiralık köşklerin fiyatları 3 bin dolardan 6 bin dolara kadar çıkıyor. Satılık köşklerde ise fiyat 4 milyon doları görüyor.
Haberin fotoğrafları