kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Muz, leblebi, ayran ishali kesiyor

Yeni Haber
Yaz mevsiminde daha sık görülen ishallerin enfeksiyonlara bağlı oluşabilmesinin yanında, besinlere bağlı olarak da ortaya çıktığını belirten uzmanlar, karpuz, kavun, kayısı, acı biber gibi yiyeceklerin fazla miktarda tüketilmesi nedeniyle barsak dengesinin bozulduğunu kaydediyor.

Besin kaynaklı ishallere karşı yenecek besinleri sıralayan International Hospital'dan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Bağcivan, "Muz, tuzlu çubuk kraker, leblebi, asidi kaçmış kolalı içecekler, çay, kahve, yoğurt, peynir ve ayran tüketmek basit ishali önler" dedi.

İshallerin yazın hem yetişkinlerin hem çocukların sık karşılaştığı bir sağlık sorunu olduğunu belirten Bağcivan, yiyeceklere bağlı basit ishalleri, yine yiyeceklerle ve sıvı, tuz kaybını gidererek iyileştirmenin mümkün olduğunu ifade etti.

"SÜT, SÜTLAÇ VE DONDURMA YEMEYİN"

Kavun, kayısı, karpuz gibi şeker yükü çok fazla olan yiyeceklerin, çok tüketildiği zaman suyun barsaktan vücuda emilmesini gerektiren dengeyi tersine çevirdiğini belirten Bağcivan, şunları kaydetti:

"Barsaktaki şeker yükü artıyor, bu yüzden vücuttan barsak içine su kaçışı tetikleniyor. Bu nedenle de ishal ortaya çıkıyor. Birçok insanın başına gelebiliyor. Hasta 24-48 saat içinde yiyip içtiklerine dikkat ederse sorun ortadan kalkıyor. Leblebi su tutulumunu artırdığı, muz da potasyum içerdiği için, vücuttaki su ve potasyum kaybını önlemeye yarıyor. Tuz, çubuk kraker, çay, kahve, asidi kaçmış kola, yoğurt, peynir, ayran sıvı ve tuz kaybını önlemeye yardımcı oluyor. Ancak süt, sütlaç ve dondurma tüketilmesi, barsağın süte karşı toleransı ishal nedeniyle bozulduğu için soruna neden oluyor. Özellikle de doğumsal laktaz eksikliği olanlarda süt tüketilmesi, ishal sırasında gaz, kusma şikayetlerine yol açıyor."

"İSHAL 1,5 AYDAN FAZLAYSA ARAŞTIRILMALI"

İshallerin çoğunda antibiyotik tedavisinin gereksiz olduğunu, ciddi mikrobik enfeksiyon yoksa destek tedavisinin yeterli olduğunu belirten Dr. Bağcivan, bazı ishallerin 1,5 aydan uzun sürdüğünü söyledi. Bu durumda ishalin neden uzadığının araştırıldığını belirten Bağcivan, "Böyle bir hastada mutlaka bakteriyel olmayan emilim bozuklukları ya da başka hastalıkların araştırılması gerekiyor. Çeşitli testler yapılmalı, endoskopi uygulanmalıdır." diye konuştu.

Bağcivan, ishal sırasında ilaçların etkinliğinin azaldığını, tansiyon hastalarının ishal olduklarında, tansiyonlarının takip edilerek var olan ilaçlarını kullanmalarının önerildiğini sözlerine ekledi.

(CHA)