kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Madencinin Azrail'i grizu, evleri ısıtacak

SEÇKİN ÜREY ZONGULDAK
Zonguldak'ta madenci ölümlerine neden olan grizu patlamalarının kaynağı metan gazı, önceki akşam ilk defa enerji kaynağı olarak çıkarıldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Madencinin Azrail'i grizu, evleri ısıtacak
Hattat Holding'in Zonguldak ve çevresinde yaptığı arama çalışmaları sırasında açılan araştırma kuyusunda önceki akşam ilk metan gazı çıkarıldı. Taşkömürünün içinde bulunan metan gazı, kömür tozuyla karıştığında grizuya dönüşüyor ve patlamayla madencilerin canını alıyordu. Çalışmalar tamamlandığında metan gazından ilk önce elektrik üretilecek. Ardından doğalgaz gibi nihai tüketiciye satılacak. Hema Enerji üzerinden Ereğli'den Amasra'ya uzanan 7 bin kilometrekarelik alanda kömür, doğalgaz, petrol ile metan gazı arama ve çıkarma ruhsatı bulunan Hattat Holding, bir süredir metan gazının ticari kullanımı için faaliyetlerini sürdürüyordu. Zonguldak'ın Karadon Bölgesi'nde yerin bin 500 metre altından çıkarılan metan gazıyla ilgili bilgi veren Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Hattat, Bögede 600 milyar metreküpün üzerinde metangazı tespit ettiklerini ve bunun ekonomik değerinin 100 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi. Hattat, gelecekte yıllık 5 milyar metreküp metan gazı üretmeyi planladıklarını aktardı.

5 YIL SONRA SİSTEMDE
Beş yıl sonra bu gazı sisteme vermeyi hedeflediklerini belirten Hattat, metan gazının da doğalgaz sistemine dahil edilmesinde bir sakınca bulunmadığını dile getirdi. Hattat, Türkiye'nin toplam doğalgaz tüketiminin 6'da 1'inin bu bölgedeki yerli kaynaklarla karşılanabileceğini söyledi. İlk etapta metangazını kendi kömür çıkarma faaliyetlerinin elektrik ihtiyacı için kullanacaklarını söyleyen Hattat, "Kömür ocakları için yaklaşık 45 megawatt'lık elektrik kullanacağız. İlk etapta metanı bu elektriği üretmek için tüketeceğiz. Ardından doğalgaz sistemine vermek için çalışmalar olacak" dedi.