kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Toroğlu, kollektörlerini Belçika, Hollanda, Ukrayna, Almanya ve İrlanda gibi ülkelere ihraç ettiklerini söyleyerek, üretimin yüzde 70’ini ihraç ettiklerini belirtti.

Feniş, 'güneş ısısını' tüm Türkiye'ye yayacak

Ebru ERDOĞAN / EKONOMİ
Feniş Teknik'in Solartek markalı kollektörü, güneş ışınlarının yüzde 85'ini ısıya çevirerek enerji kaybını engelliyor. Sistem, TÜBİTAK ve NATO işbirliğiyle geliştirildi..
Türkiye'de daha çok Akdeniz ve Ege bölgelerinde görmeye alışık olduğumuz termal kollektörlerle ilgili yeni bir sistem geliştiren Feniş, bu sayede teknolojiyi, Marmara, Karadeniz gibi görece soğuk bölgelere de taşıyacak. Feniş Teknik Genel Müdürü Celal Toroğlu, ürettikleri güneş kollektörü Solartek sayesinde güneş ışınlarının dik olmadığı bölgelerde de ısınmayı sağladıklarını belirterek, "Havanın aydınlık olması güneş ışığından yararlanılması için yeterli. O nedenle artık bu sistemler, Akdeniz, Ege gibi sıcak bölgelerde yoğunluklu olmaktan çıkıyor, İstanbul, Ankara, Bursa gibi şehirlerde talep artışı yaşanıyor" diye konuştu.

Nato ile işbirliği yaptık

* Bu sistem nasıl işliyor? Bu özel kollektörü geliştirirken, TÜBİTAK ve NATO bilim grubuyla birlikte çalıştık ve alüminyumun üzerine bir takım kimyasallar uygulayarak ona seçici yüzey özelliği kazandırdık. Bizim kollektörlerimizde yüzde 85'i ısıya çevrilebilir.

* Bu, artık soğuk bölgelerde de güneş kollektörlerinin kullanılacağı anlamına mı geliyor? Evet. Mesela biz 10 yıl garantili olan bu ürünü, Belçika, Hollanda, İrlanda, Almanya, Ukrayna gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Bu kollektörlerde güneş ışınlarının dik gelmesi gerekmiyor. Havanın aydınlık olması güneş ışığından yararlanılması için yeterli.

Görüntü kirliliği yaratmıyor

* Solartek'in her yerde kullanılabilmesi, görüntü kirliliğinin de artmasına neden olacak. Bununla ilgili bir çalışmanız var mı? Bu sorunu biz de gördük. Diyelim ki 500 bin dolarlık bir eviniz var, ama üstüne deposu olan bir sistem koyuyorsunuz ve çirkin duruyor. Bunun üzerine iki sistem geliştirdik. Biri, eğik çatılarda kullanılan bir sistem. Sadece kollektör gözüküyor. Bu nedenle de görüntü kirliliği yaratmıyor. Bir de düz çatılar için geliştirdiğimiz bir sistem var. Bu sistemde de sadece kollektör görünüyor. Otomatik kontrol sisteminin ve pompanın bulunduğu kutuyu, binanın rengine uygun yapabiliyoruz.

* Peki Solartek'in fiyatı ne? Bir kollektörün fiyatı 200 Euro civarında. Mesela her katta ikişer daire olan 7-8 katlı bir bina için tüm maliyet 30 bin dolar civarında.

* Feniş Teknik, Alurad markalı alüminyum radyatör üretimi de yapıyor. Toplam üretimin ne kadarını bu ürün oluşturuyor? Yılda bin ila bin 200 ton arasında alüminyum profil işliyoruz. Bununla radyatör ve kollektör üretimimizin yanı sıra alüminyum profil olarak cephe giydirme hizmeti de veriyoruz. Satışlarımızın yüzde 85'ini Alurad, yüzde 15'ini Solartek oluşturuyor. Üretimimizin yüzde 70'ini ihraç ediyoruz.
Haberin fotoğrafları