DOMATES
* Günde 4-5 domates yemek kanserden korur.
* Domatesin içinde bulunan likopen ve selenyumun; özellikle prostat, meme, kolon ve mide kanserinde koruyucu olduğu ispat edilmiştir. Bunun dışında sayabileceğimiz pek çok kanserde de etkisi çok fazladır. Biz hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz veya likopeni dışarıdan hap olarak da alabilir.
HAVUÇ
* Domates kadar etkili bir başka sebze ise havuç. İçerdiği betakarotenlerle havuç, DNA hasarını önleyici bir etkiye sahip. Bu betakarotenler; genellikle kırmızı sebze ve meyvelerde, mesela özellikle havuçta ve sayabileceğimiz pek çok bitki, sebze ve meyvelerde olan maddelerdir. Betakarotenler; DNA hasarına mani olur, kansere karşı vücudun direncini artırır, immün (bağışıklık) sistemini uyarır.
FLAVONLAR
* Kanserde etkili olduğu bilinen bir başka bitkisel madde de flavonlar. Bitkilerde aşağı yukarı 4 bine yakın flavon tespit edilmiş. Bunlar içinde en zengin olanı ise kara üzüm! Kara üzümde 150 civarında flavon var, beyaz üzümde ise 30 civarında.
SELENYUM
* Minarellerden selenium, prostat kanseri başta olmak üzere birçok kanserden korunmada etkili rol oynuyor.
* Yapılan çalışmalarda selenmuyum yüzde 40 oranında prostat kanserini azalttığı gösterilmiştir. Bunun dışında özellikle rahim kanserinde, mide kanserinde, ağız, baş boyun kanserlerinde koruyucu olduğu tespit edilmiştir. Selenyum, en az 200 ünite alınması gereken bir mineraldir.
C VİTAMİNİ
* Meyve ve sebzelerde en çok bulunan vitaminlerden biri olan C vitamini; hem kanserden korunmada, hem de yüksek dozlar tercih edilerek kanser tedavisinde başarıyla kullanılıyor. C vitamini, senelerdir kanseri tedavi etmek amacıyla veya kanserden korunma amacıyla kullanılmıştır. Normal olarak insanların günlük ihtiyacı günde 2 gram civarındadır. Ama eğer kanseri tedavi etmek istiyorsanız, yüksek doza yani 10 grama kadar çıkılması tavsiye edilebilir.
OMEGA-3
* Özellikle kuzey denizi balıklarında bol olarak bulunan omega-3 de kanserden koruyucu özelliği saptanmış maddelerden biri. Başta meme kanseri, prostat kanseri ve kalınbağırsak kanseri olmak üzere koruyucu bir etki sağlıyor. Kanserden korunmak için her gün düzenli olarak omega-3 tüketilmesi öneriliyor. Yeterli omega-3 tüketilebilmesi için de haftada 3 defa balık yenilmesinin yeterli olduğu belirtiliyor.
Yayın tarihi: 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/11/gny/haber,F0EF6B35581941A3BE0C23C49A43BDED.html
Tüm hakları saklıdır.