Akciğer kanserinden koruyan şifalı mönü
İLİŞKİLİ HABERLER
Akciğer kanserinden koruyan şifalı mönü
* İçinde izotiyosifyaflat bulunan turpların az yenmesi sigara içenlerde kanser riskinin artışını hızlandırıyor.
* Yapılan araştırmalarda; sigara içen ve turp yemeyenlerde kanser riskinin 21 kat arttığı, yiyenlerde ise 1.3 arttığı tespit edildi.
* Pişirme yöntemlerinin akciğer kanseri riskini artırdığı anlaşıldı. buna göre; yüksek yağlı besinlerin ve hatta sebzelerin kuyruk yağı ve domuz yağında pişirilmesi riski artırıyor.
* Kadınlarda kırmızı et tüketiminin, toplam yağ, doymuş yağ, kolesterol ve sigara öyküsünün akciğer kanserini artırdığı; sarı ve yeşil sebzelerin tüketiminin ise riski azalttığı gözlendi.
* Salam, sosis ve tuzlama etler yiyenlerde, bira ve sert içkiler içenlerde akciğer kanseri riskinde anlamlı artış gözlendi.
* Sebze ve meyve tüketiminin artırılmasının DNA hasarını azalttığı bildirildi.
* Beta karotenin akciğer kanserine karşı koruma sağlamadığı, akciğer kanseri riskini artırdığı sonucuna varıldı.
* Sigara akciğer kanseri riskini artırırken; soğan, elma ve greyfurt bu riski azaltıyor.
* Su teresi, akciğer kanserinden korunmada etkilidir.
* Böğürtlen, çilek, kiraz ve üzüm; tütün dumanında bulunan etkiyi yok eder.
* Brokoli ve turbu yoğun tüketenlerde, 10 yıl içinde akciğer kanseri gelişme oranı yüzde 35 düşük bulundu.
* Zerdeçal yani hint safranı; antidepresan ve antioksidandır. Ohio Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma; bu bitkinin normal hücreleri koruduğunu, kanser hücrelerini öldürdüğünü, akciğer, meme, kolon ve deri kanserlerinde etkili olabileceğini gösterdi.
* Bol miktarda lif alımı (günde en az 35 gram) sağlıklı bir bağırsak ortamı sağlar ve kan şekerinin düzenlenmesinde çok etkilidir.
İLİŞKİLİ HABERLER
Akciğer kanserinden koruyan şifalı mönü
Yayın tarihi: 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/11/gny/haber,04C57AC5F5DB41C0ACDAFDFD453D279D.html
Tüm hakları saklıdır.