Grubun, Malatya'daki misyoner cinayeti zanlısı Emre Günaydın'la ilişkisi araştırılıyor.
Askeri ihaleler mercek altına alınıyor
'Vatanseverler'e yönelik operasyonda tutuklanan sanıklardan Halit B.'nin, üst rütbeli subaylarla telefonda ihale pazarlıkları yaptığı ortaya çıktı..
Vatansever Güçbirliği Hareketi Derneği yöneticilerini kapsayan Girdap Operasyonu derinleştirilerek sürdürülüyor. Polis dün de soruşturma kapsamında Fatih K., Veli B. ve Ferhat Ş. isimli zanlıları gözaltına aldı. Fatih K. ve Veli B.'nin Mersin'de bir işadamını kaçırıp 400 bin YTL'lik senet imzalattığı iddia ediliyor. Fatih K. ve Veli B. tutuklu bulundukları Mersin Cezaevi'nden tahliye olduktan sonra, organize şube tarafından gözaltına alındı. Zanlıların 400 bin YTL'lik çekin 60 bin YTL'sini tahsil ettikleri öne sürülüyor. Zanlılardan Halit B.'nin büyük askeri ihaleleri önceden bazı şirketlere pay ettiği de iddia edildi. Poliste ve mahkemede yöneltilen sorulara, "Devlet güvenliğiyle ilgili olduğundan cevap veremem" diyen kilit adam Halit B.'nin askeri ihaleleri, ilan tarihinden çok önce öğrendiği ve milyonlarca YTL'lik giyim, kuşam, yiyecek ve içecek ihalelerinin yandaş şirketlerde kalması için çaba gösterdiği ileri sürüldü. Halit B.'nin, asker olduğu iddia edilen bazı kişilerle ihaleyi yönlendirmeye çalışan konuşmalar yaptığı iddiası da mercek altına alındı. Girdap soruşturmasını, örgütlü suçlara bakan Ankara 11. Ağır Ceza Savcısı Şemsettin Özcan yürütüyor. Savcı Özcan, tutuklanan zanlıların asker kişilerle ilişkisini araştırıyor. Zanlı Bozdağ'ın, Irak ve Suriye'de irtibatlı olduğu silah tüccarlarıyla, uzun namlulu makineli tüfek alımı için pazarlık yaptığı da saptandı. Ciddi olduğu değerlendirilen silah ticaretinin boyutları ve nerelere satıldığı araştırılıyor. Organizasyonun tepesinde yer aldığı ve emekli bir general olduğu iddia edilen "bir numaranın", Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırılar, Trabzon'da Rahip Santoro suikasti, Malatya'daki misyoner cinayeti ve YÖK saldırısıyla da bağlantısı araştırılıyor.
PARÇALAR BİRLEŞMELİ
Soruşturmaların, İstanbul, Ankara, Mersin, Trabzon, Malatya gibi illerde de ayrı ayrı ve birbirinden bağımsız olarak sürdürülmesi resmin bütününün ortaya çıkmasını engelliyor. Devletin derinliklerindeki organizasyonun bölgesel soruşturmalarla çözülmesinin mümkün olmadığını söyleyen bir yetkili, "Puzzle'ın parçalarını tek bir masaya yatırıp, çözmek için tıpkı ABD'deki gibi federal savcıya ihtiyaç var" dedi. Böylelikle "bir numara" ya bağlı olarak kendilerine özel misyon veren ve devletin derinliklerine çöreklenen yapı çözülebilir" dedi.
Yayın tarihi: 6 Temmuz 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/06//haber,59B30FFD863F4D7CA33B5C970DEF18BE.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.