kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Paganların Türkiye'de giriş ücreti 35 Euro

Zeus'la Hera'nın çiftleştiği ocak ayında evlenmeyi kutsal sayan çok tanrılı tarikat paganizm, internette örgütleniyor. Türk Pagan Federasyonu, 35 Euro'ya üye alıyor ama bir yıl beklemek şartıyla ..
Paganlığın Türkçe'de tam karşılığı olarak putperestler kullanılıyor. Yani çok tanrıcılar. Bir din olarak paganizmi benimsiyorlar. Kökenlerinin dünyanın kadim doğa dinlerine uzanan spiritüel bir yaşam tarzına dayandığına inanıyorlar. Köklerinin temelde Avrupa'nın eski dinlerinden olduğunu savunuyorlar. Güneşe ve aya tapıyorlar. Doğanın vahşi hayvan ve kuşlara yuvalık eden açık alanları ve ormanlarına derin ve içten bir sevgi beslediklerini söylüyorlar.

ÜYE SAYILARI BEŞ BİN

Hıristiyanlığın ilk yıllarında çok tanrıcılara verdiği isim olan paganizm, bugün dünyada 5 bin üyesiyle dikkat çekiyor. İngiltere'de 1971 yılında kurulan Pagan Federasyonu paganların temsilciliğini yürütüyor. Türkiye'de Pagan Federasyonu'nun bir temsilciliği de açıldı. Adı Türk Pagan Federasyonu. Başında paganizme inanan bir Türk bulunuyor. İnternet üzerinden parayla üye topluyorlar. Pagan Federasyonu'na üyelik için 35 Euro ödemek gerekiyor. Tarikat üyelerine özel organizasyonlar düzenliyorlar. Her yılın kasım ayı sonunda Londra'da yıllık konferanslar yapıyorlar. Pagan Federasyonu'nun amacı dünyadaki tüm paganları aynı çatı altında toplamak. Pagan Federasyonu'nun dünya genelinde 5 bin üyesi var.

BEKLEME SÜRESİ DE VAR

Türk Pagan Federasyonu'nun başında da aktif olarak üye çalışmaları yapan bir Türk bulunuyor. Ancak kendisi görüşme talebimizi kabul etmedi. Konuyla ilgili ismini vermeden konuşan bir başka Türk Pagan Federasyonu yöneticisi ise üye olmak için Türkiye'de bir bekleme süresi söz konusu olduğunu söylüyor. Bu bekleme süreci geleneksel olarak bir sene bir gün ya da 13 ay 28 günlük bir süre verilerek gerçekleşiyor. Paganlar, bireysel ruhani deneyim dedikleri ritüeller uygulayıp, doğal dünya ile kurdukları ilişki aracılığı ile yaşadıklarını savunuyor. Ritüelleri ve ayinlerine çok önem veriyorlar. Bunların doğal döngüler ile uyum içinde olmalarına yardımcı olduğuna, bu nedenle sıklıkla mevsimlerin dönüm zamanlarında, ay ve güneşin safhalarında törenler düzenliyorlar. Paganizme inananlarda yoğun bir büyü kültürü de bulunuyor. Latince "paganus" kelimesinden gelen paganizm bugün doğa kökenli çok tanrılı dinleri betimlemek için kullanılıyor ve pek çok kolu bulunuyor. Bunlardan Wicca pagan orijinli, ayrı bir din iddiasındaki inanç sistemi. Paganlar özellikle orman, dağlık alan gibi doğal ortamlarda giydikleri özel kıyafetlerle ayinler düzenliyor. Türk Pagan Federasyonu'nun sorumlusu Türkiye'deki bu faaliyetleri konusunda kesinlikle bilgi vermek istemiyor.

EVLİLİKLER OCAK AYINDA
Paganların da cinsellikle ilgili ritüelleri bulunuyor. Hieros Gamos yani Kutsal Birleşme denilen bir ritüel. Bu düşüncede tanrı veya tanrıçayla birleşmenin esas alındığı büyülerle uygulanan sistemde cinsellik bir araç olarak kullanılıyor. Özellikle Yunan toplumunda bugünkü takvime göre ocak ayına denk gelen ve adına "Gamelion" denilen bir dönemde, Zeus'la Hera'nın "birleşmesi" kutlanıyor. Bu yüzden de pagan evlilikleri bu ayda gerçekleştiriliyor.