Piknik yerlerinin Kare As'ı
HAZIRLAYAN: HANDE ŞARMAN /sabahekler@sabah.com.tr
01.06.2007
Yaz aylarının vazgeçilmezi olan piknikler, "Temiz hava, bol gıda," diyenlerin, ailece tercih ettiği etkinlikler arasında. En keyifli pikniğin nerede yapılacağını merak edenler için, konunun uzmanı isimlerden oluşan jürimize tercihlerini sorduk. İşte Türkiye'nin dört bir köşesinde piknik yapılacak mekânların Kare As'ı..
Polonezköy * * *
Kuzguncuk * *
Mihrabat Tepesi **
Gölcük Milli Parkı *
Polonezköy
(Aldığı oy: 3)* * *
Polonezköy, hafta sonu yürüyüşleri, kır düğünleri ve piknikler için en çok tercih edilen yerlerden. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, ülkemizin en keyifli piknik mekânları arasında Polonezköy'deki Tabiat Parkı'nı sayıyor. Bayındır, "Haftasonları için ideal. Bölge, Atatürk'ün yanı sıra daha birçok tarihi ve ünlü ismi ağırlamış. Pek çok noktadan ulaşım imkânına sahip olduğu için de popüler yerler arasında," diyerek anlatıyor bölgeyi. TimeOut İstanbul dergisi editörlerinden Hande Oynar'ın tercihleri arasında da Polonezköy var. Polonezköy Cumhuriyet Köyü'ndeki Beyaz Bahçe ise favorisi. Saffet Emre Tonguç da en iyi piknik alanlarını sorduğumuzda, "Polonezköy'deki Piknik Park'ta hayvanlar ve bir gölet var. Çocuklar için çok keyifli. Sahibi Cem Bey ve eşi, müşterilerle çok ilgileniyorlar," diyor. Beyaz Bahçe Tel: (0216) 434 51 31, Piknik Park Tel: (0216) 432 30 55.
Mihrabat Tepesi
(Aldığı oy: 2)* *
Kanlıca'nın üstünde, şarkılara ilham olmuş, Boğaz'a hâkim bir tepe... Mihrabat Korusu ya da Mihrabat Tepesi olarak anılan mekânın romantizmi, buraya Aşıklar Tepesi adını da kazandırmış. Asırlık çınarlara, erguvanlara ev sahipliği yapan Mihrabat Tepesi, özellikle bahar aylarında tam bir mesire yeri. Oturma alanları, büfesi, koşu parkuru, çocuk parkıyla günün her saati dolup taşan bir yer. Bu nedenlerle Ahmet Örs'ün ve fotoğraf sanatçısı Lütfi Özgünaydın'ın tercihleri arasında. Özellikle yazarımız Ahmet Örs için, piknik alanları arasında nostalnik bir tadı olan Mihrabat Tepesi, piknik alanları arasında tam bir İstanbul klasiği.
Harbiye-Antakya
(Aldığı oy: 1)*
Anadolu mutfağının her detayını yerinde araştıran ve gezip bizzat gören, Çiya mutfaklarının kurucusu ve sahibi Musa Dağdeviren, piknik için en uygun yerler arasında Harbiye'ye de yer verdi. Antakya'nın 10 kilometre güneyinde, şelaleleriyle ünlü Harbiye, ilgi çeken bir mesire yeri. Çok sayıda restoran, kafe ve otelin çevresinde hizmet verdiği bu bölge, defne yağı ve sabunuyla da ünlü. Yayla Dağı eteklerindeki Harbiye'de demli bir çay içmeden, kekik salatası, ızgara tavuk ve künefe tatmadan dönmeyin! Musa Dağdeviren, ailecek gidilebilecek bu mesire yerinde, kaynak suyundan da mutlaka içmenizi tavsiye ediyor.
Kuzguncuk
(Aldığı oy: 2)**
İstanbul'un tarihi semtlerinden Kuzguncuk'ta Boğaz'a karşı piknik yapmak mümkün. Gezmeye olan merakıyla tanınan yazar Tarık Sipahi, favori piknik mekânlarını sorduğumuzda kendine has üslubuyla cevap veriyor: Kuzguncuk- Beylerbeyi yönüne doğru iskeleyi geçince, soldaki geniş park. Boğaz manzaralı. Rüzgârlı. Gece de kalabalık oluyor." Gezi yazıları yazan gazeteci Fatih Türkmenoğlu'nun tercihleri arasında da Kuzguncuk var. Türkmenoğlu, piknik yapmaktan ailece çok keyif aldıklarını söylerken, bu ritüelin kendisi için ne ifade ettiğini belirtmekte yarar gördüğünü ekliyor: "Mutlaka şık, her detayı düşünülmüş piknik sepetleri kullanırım. Porselen veya en azından porselen görünümlü melamin tabaklar ve fincanlar tercih ederim. Plastik hiçbir şey kullanmamaya dikkat ederim. Kılık kıyafetime de özen gösteririm."
Gölcük Milli Parkı
(Aldığı oy: 2)**
Turizm Rehberleri Birliği Başkanı Şerif Yenen, Gölcük Milli Parkı'nı en iyi piknik mekânları arasında sayıyor. Bolu'daki park, merkeze 46 kilometre uzaklıkta. Tam adı Gölcük Milli Parkı Dağcılık ve Kamp Alanı olan parkta, adından da anlaşılacağı üzere kamp da yapılıyor. Motorlu araçların girmesinin yasak olduğu bu milli park, 45 bin metrekarelik Gölcük Gölü'ne de oldukça yakın. Gölcük Milli Parkı, her yıl 10 binlerce kişiyi ağırlıyor. Bölge, meşe, karaçam, ıhlamur ve gürgenlerin yanı sıra özellikle kayın ağaçlarıyla ünlü. Hem günübirlik ziyaretler hem de kampçılık ve dağcılık için uygun olan parkın yakın çevresinde domuz, kurt, geyik, karaca gibi hayvanlar barınıyor.
Tuzaklı-Bursa
(Aldığı oy: 1)*
Deniz Gürsoy'un piknik alanları için tercihlerinden biri de Bursa'daki Tuzaklı Köyü'ndeki piknik alanı. Tuzaklı Köyü, Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı. Hem Uludağ Hüseyinalan'dan, Hem de Bursa-Keles karayolundan gidilebiliyor. Piknik alanına giriş 3 YTL. Çok geniş bir alana yayılmış durumda. Tuzaklı'ya ulaşım için Keles yolundan yaklaşık 30 km. yol kat edilmesi gerekiyor. Uludağ yönünden gelenler de aynı mesafede yol giderek alana ulaşabiliyor. Deniz Gürsoy, "Alabildiğince yeşillik ve buradan Doğancı manzarası izlenebiliyor. Su, tuvalet ve çocuklar için oyun parkı var. Sabahtan gidin, kuş seslerini dinleyin," diyor.
Ahmet Örs (SABAH Ekler gurme yazarı)
* Yakacık-Ayazma. Pendik-İstanbul
* FB-Caddebostan sahil şeridi-İstanbul
* Büyükada-İstanbul
* Mihrabat Tepesi. Kanlıca-İstanbul
Tarık Sipahi (Yazar)
* Heybeliada-İstanbul
* Kuzguncuk-İstanbul
* Garipçe Köyü. Rumeli Feneri'ne yakın. Boğaz girişinde-İstanbul
* Arnavutköy sırtları-İst.
Hande Oynar (TimeOut İstanbul dergisi editörü)
* Sultansuyu Piknik ve Rest. Sarıyer-İstanbul (0212) 226 34 42
* Çiftlik 91. Beykoz-İst. (0216) 323 16 42
* Secret Garden. Yeniköy-İst. (0212) 299 00 77
* Beyaz Bahçe. Polonezköy- İst. (0216) 434 51 31
Lütfi Özgünaydın (Fotoğraf sanatçısı)
* Ayazma Parkı. Kazdağları- Çanakkale
* Girlevik Şelalesi-Erzincan
* Ölüdeniz Milli Park-Fethiye
* Mihrabat Tepesi. Kanlıca-İstanbul
Saffet Emre Tonguç (Tarihçi, rehber, yazar)
* Piknik Park. Polonezköy- İstanbul
* Bahar Country. Sarıyer- İstanbul Tel: (0212 242 27 40)
* Uskumruköy-Kılıçpınar. Sarıyer-İstanbul
* Güvendik-Çeşmealtı. Urla-İzmir
Fatih Türkmenoğlu (Gazeteci)
* Kozak Yaylası-Bergama ile Ayvalık arasında.
* Phaselis Planı (Antalya'ya 40 km. uzaklıkta)
* Kuzguncuk-İstanbul
* Burc Beach (Kilyos'ta)- İstanbul
Şerif Yenen (Turizm Rehberleri Birliği Başkanı)
* Gölcük Milli Parkı Dağcılık ve Kamp Alanı-Bolu
* Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı-Antalya
* Bergama Kozak Yaylası-İzmir
* Şavşat Karagöl-Artvin
Timur Bayındır (TUROB Başkanı)
* Polonezköy Tabiat Parkı-İstanbul
* Belgrad Ormanları-İstanbul
* Aydos Mesire Yeri Pendik. Kurtköy-İstanbul
* Fatih Ormanı Mesire Yeri (Maslak Büyükdere Cad. Sarıyer yolu üzerindeki Bahçeköy tabelası takip edilir)-İstanbul
Deniz Gürsoy (Araştırmacı-yazar)
* Tuzaklı Piknik Alanı-Bursa
* Binbaşı Mesire Yeri. Bahçeköy-İstanbul
* Kömürcü Bendi Mesire Yeri (Belgrad Ormanları'nın Bahçeköy girişinden sonraki mesire yerlerinden)-İstanbul
* Göktürk Göleti Mesire Yeri (Hasdal-Kemerburgaz yoluyla ulaşılan Göktürk merkezine yakın)-İstanbul
Musa Dağdeviren (Aşçı, yemek kültürü araştırmacısı)
* Harbiye-Antakya
* Dülükbaba-Antep
* Şekerpınarı-Adana
* Ballıkayalar-Gebze'ye bağlı Tavşanlı Köyü'nde.
Yayın tarihi: 6 Temmuz 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/06/cm/haber,18A3EB5BBA474ED0932C8E199B9BC969.html
Tüm hakları saklıdır.