Uzmanlar Sorularınızı Yanıtladı
İLİŞKİLİ HABERLER
Uzmanlar Sorularınızı Yanıtladı
Son günlerde Türkiye'yi kavuran Afrika sıcaklarının getirdiği sağlık sorunları ve korunma yöntemleriyle ilgili sizden gelen soruları Prof. Dr. Ziya Mocan yanıtladı:
* Çocuğum ishal oldu. Bunun sıcaklarla bir ilgisi var mı? Yoksa yediği herhangi bir şeyden kaynaklanabilir mi?
Büyük bir ihtimalle yediği şeylerden kaynaklanmakta. Sıcak çarpması ile ishal olunabilir ama sıcak çarpmasında ateş de olur. Çocukta sıcak çarpmasına bağlı belirtiler yoksa sadece ishal varsa; gıda zehirlenmesidir. Yazın tavuk gibi yiyecekler gıda zehirlenmesi yapabilir.
DONDURMA DEĞİL SU SERİNLETİR
* 5 yaşındaki oğlum sürekli ishal oluyor. İlaç kullanmadan ishali kesebilir miyim? Neler yedirmeliyim?
Öncelikle ishalin sebebinin araştırılması lazım. Her gün ishal oluyorsa bir hastalığı var demektir. Mutlaka doktora götürmelisiniz. Yağsız yiyecekler yemeli. Elma, yoğurt, patates haşlaması ya da püresi ve pirinç lapası yedirilmeli.
* Sıcaklardan dolayı çocuğum her gün dondurma yemek istiyor ve üstelik ısırarak yiyor. Dondurma serinlemesine yardımcı olur mu?
Dondurmanın serinlemesine yardımcı olduğunu zannetse de aslında olmaz. Dondurma serinletmez. Dondurmada şeker var ve şeker şişmanlatır. Serinlemek istiyorsa su içsin.
* 55 yaşında şeker hastasıyım. Sıcaklarda ayaklarımdaki yaralar neden artıyor?
Bu önemli ve çok görülen bir problem. Sıcakta dolaşımda yavaşlama olur. Özellikle toplar damar dolaşımında yavaşlama olur ve ayakların beslenmesi bozulur.
* Yüksek tansiyon hastasıyım. Sıcak havalarda devamlı başım ağırıyor ve dönüyor. O anda ilacımı alsam etki eder mi?
Tansiyon hastaları ilaçlarını mutlaka saatinde ve düzenli kullanmalı. Evet ilaç o anda etki eder ama ilaçların özellikle de sıcaklarda düzenli kullanılması önemli.
* Yıllardır şeker hastasıyım; Tip 1 diyabetim. Gün içinde sık sık yemek yemem gerekirken canım hiçbir şey istemiyor. Hangi meyvelerle bunu telafi edebilirim?
Herhangi bir mevye bunun yerini tutabilir. Çok şekerli kavun ve üzüm gibi meyveler hariç her türlü meyveyi gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.
* Günde 5 mg. kortizon kullanıyorum. Güneşe çıkabilir miyim?
Kortizon kullanan hastaların vücutları tuz tutar ve tuzsuz yemeleri gerekir. Sıcaklarda ödemlerinde bir miktar artma olabilir. Bu yüzden kortizon kullananlar sıcaklardan uzak durmalı. Kortizon kullananlarda sıcak çarpmaları daha fazla görülür. Bunun sebebi; vücut ısılarının daha fazla olması. Kortizon ilaçlar katabolizmayı (yıkım) artırır. O nedenle ısıları artar ve sıcak çarpması olur.
TEK PARÇA VE AÇIK RENK GİYİNİN
* İstanbul'da oturuyorum. Sıcaklığı 34 derece değil de 30 derece hissetmek için neler yapmalıyım? Böyle bir şey mümkün mü?
Sıcakla savaşmanın genel kurallarına dikkat edin. Hava akımının olduğu yerde sıcaklık daha az hissedilir. Az hareket edilirse, bol su içilirse, ağır ve yağlı yenmezse sıcaklık daha az hissedilir. Genel kurallar bunlar. Ayrıca giydiğiniz elbise hava almalı, tek parça olmalı; üst üste giyinmeyin ve açık renkleri tercih edin. Şapka ve güneş gözlüğünü de mutlaka kullanın.
İLİŞKİLİ HABERLER
Uzmanlar Sorularınızı Yanıtladı
Yayın tarihi: 1 Temmuz 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/01/gny/haber,D18E3DAE1C5D4D10902250592BE34B11.html
Tüm hakları saklıdır.