TBMM’ye "sülük tedavisi" başvurusu
Meclis Dilekçe Komisyonu'na başvuran bir vatandaş, sülük tedavisi ile ilgili yönetmelik hazırlanması istedi.
TBMM Dilekçe Komisyonu'na yapılan bir başvuruda, sülük tedavisi ile ilgili yönetmelik hazırlanması istenince, kimi ruhsatsız merkezlerde alternatif tıp olduğu iddia edilen kimi yöntemlerle vatandaşların mağdur edildiğini de ortaya çıkardı.
Manisa'da ruhsatsız ve personel çalışma belgesiz bir sağlık merkezinde doktorların alternatif tıp tekniklerini uyguladığı belirlendi. Sülük tedavisi ile hastalıkları iyileştirileceği teminatı verilen merkezde, kör olan insanların gözlerinin bile açılacağı sözü verildiği iddia edildi.
Manisa'daki uygulama, Suat Arusan isimli doktor, TBMM Dilekçe Komisyonu'na Sağlık Bakanlığı'nın "sülük tedavisi" ile ilgili yönetmelik hazırlanmasını isteyen başvurusu ile ortaya çıktı.
Ancak Doktor Arusan, kendi sağlık merkezinde uyguladığı "alternatif tedaviyi" Meclis'e yazınca, merkezinin ruhsatsız olduğu ortaya çıktı.
Meclis Dilekçe Komisyonu, talep üzerine Sağlık Bakanlığı'ndan konu ile ilgili bilgi istedi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırmada ise ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Bakanlık denetimi sonucunda, söz konusu kurumun ruhsatının bulunmadığı, personelin çalışma belgelerinin olmadığı, hastalara sülük tedavisi uygulandığı ve tedavinin yardımcı personel tarafından da yapıldığı tespit edildi.
RUHSAT YOK
Sağlık Bakanlığı tarafından komisyona gönderilen cevabi yazıda, Manisa'da Utku Mahallesi'nde faaliyet gösteren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Suat Arusan ile Dr. Turgay Çınar'ın müşterek muayenede faaliyet gösterdikleri, Dr. Çınar'ın akupunktur tedavi uyguladığı, ayrıca her iki hekimin kendi hastalarına bazı alternatif tıp teknikleri ve tedavi yöntemlerini uyguladığının tespit edildiği vurgulandı.
GÖZLERİN AÇILACAK
Sağlık Bakanlığı tarafından Meclis'e gönderilen cevabi yazıya göre, İrfan Aşlaya adlı vatandaş da Sağlık Bakanlığı'na başvurarak aynı merkezde kendisine, sülük tedavisi uygulanarak gözlerinin açılacağı sözünün verildiğini ifade etti. Aşyala, yüklü miktarda para vermesine rağmen gözlerinin açılmadığı şikayetinde bulundu.
BAKANLIK ÜNİVERSİTELERİN FİKİRİNİ SORDU
Bakanlık, sülük tedavisinin tıp alanında kullanımının bilimsel geçerliği olup olmadığı konusunda nihai kararın verilebilmesi için ilgili derneklerden, eğitim ve araştırma hastanelerinden ve üniversitelerden konu hakkında görüş talep edildiğini bildirdi. Konuyla ilgili bilimsel görüşlerin tamamının henüz Bakanlığa ulaşmadığı belirtilerek, en kısa sürede söz konusu uygulama ile ilgili nihai karar verileceğini bildirildi.
(ANKA)
Yayın tarihi: 25 Haziran 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/25//haber,8388C1F56BEB4839874D756502E83EC2.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.