kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Vatandaşlara sıcak uyarısı

20.06.2007
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıkması nedeniyle Antalya Sağlık Müdürü Hüseyin Gül, vatandaşlara bol sıvı gıda almaları ve öğle saatlerinde güneşe çıkmamaları uyarısında bulundu.

Antalya Sağlık Müdürü Hüseyin Gül yaptığı açıklamada, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini hatırlatarak, meteoroloji yetkililerinin sıcakların daha da artacağı uyarısında bulunduklarını bildirdi. Güneş ışınlarının kemik gelişimi için önemli olan D vitaminini sağladığını, ancak uzun süre bu ışınlara maruz kalmanın, istenmeyen ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydetti. Aşırı sıcakların en çok çocukları, yaşlıları, yüksek tansiyon hastaları ile şeker, kalp ve solunum yolu hastalarını etkilediğini ifade eden Gül, şunları söyledi:

''Hissedilen hava sıcaklığı, ortamın sıcaklığına, nem oranına ve hava hareketine bağlı olarak değişebilir. Vücudumuz, terleme, damar genişlemesi gibi bazı fizyolojik olaylarla sahip olduğu ısı düzenini korumaya çalışır. Ancak aşırı sıcaklarda, güneş ışınlarına fazla maruz kalan vücudun ısısı çok yükselir ve sıcak çarpması gelişir. Sıcak çarpan bir kişide solunum hızlanması, nabız yüksekliği, idrar azalması, tansiyon düşmesi gibi belirtiler görülür. Uzun vadede ise daha kalıcı hasarlara yol açar. Deri dokusunun yaşlanması ve esnekliğini kaybetmesi, stres artışı ve çabuk sinirlenme, kalp ve solunum yolu hastalıklarında artış, gözde katarakt oluşumu, deri kanseri, koma ve ölümlere yol açar.''

Her yıl dünyada 130 binin üzerinde kötü huylu deri kanserlerine rastlandığını anlatan İl Sağlık Müdürü Gül, özellikle çocuklukta görülen sık güneşe maruz kalma ve güneş yanıklarının deri kanseri görülme oranını artırdığını söyledi.

Gül, aşırı sıcaklar ve güneş ışınlarından korunmak için şu önerilerde bulundu:''Bol sıvı gıdalar alın. Özellikle su için. Fazla terleme ile kaybedilen sıvının, sıcak çarpmasında etkili olduğunu unutmayın. Yağlı ve ağır yemekler yerine salata, çorba gibi hafif yemekler seçin. Açık renkli, hafif, geniş ve pamuklu giyecekler tercih edin.Güneş altında bulunmanız gerekiyorsa şapka ve gözlük kullanın. Öğle saatlerinde 11.00-16.00 arası zorunlu kalmadıkça güneşe çıkmayın. Serin ve gölge yerlerde durun. Aktivitelerinizi azaltın. Güneşe çıkmadan veya güneşlenmeden önce deriye uygun bir koruyucu krem sürün. Bulutlu ve kapalı bir havada da güneş yanığı oluşabileceğini unutmayın. Kişide sıcak çarpması belirtileri varsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun. Sıcak çarpmasının acil ve tehlikeli bir durum olduğunu
unutmayın.''

Gül, çocukluk dönemi başta olmak üzere herkesin yaşamının bütün dönemlerinde güneşten bilinçli bir şekilde korunması gerektiğini, kısa süreli güneşlenme, koruyucu krem kullanma ve güneş yanığı oluşturmamanın, sağlıklı güneşlenmenin temel kuralları olduğuna dikkati çekti.

(AA)