kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NLP Eğitmeni ve Eğitim Uzmanı Eftal Orhan, yarınki ÖSS için sınav performansı ve soru çözme teknikleri hakkında öğrencilere şu önerilerde bulundu:

* İyi bir başlangıç için iki seçenek var: En önemli dersin ya en iyi olduğunuz konusundan ya da en çok dikkat gerektirenden başlayın.

* Bir soru yaparken, öncekini ve sonrakini düşünmeyin. Soruyu okurken gözünüz şıklara kaymasın, bunun için seçenekleri bir kâğıtla kapatın.

* Uzun paragraf sorularında paragraftan önce soru köküne göz atmak faydalı olabilir.

* Doğru olabilecek şıkları ikiye indirdiğinizde, çoğunlukla ilk aklınıza gelen doğrudur.

* Sorulara düz, basit bir mantıkla yaklaşın ve sorunun sizden ne istediğine yoğunlaşın.

* Sınavlarda zaman kullanımı açısından yapılması gereken en önemli işlem, çözülen soru ile zamanı mümkün olduğu kadar paralel götürmeye çalışmaktır. Karşılıklı her iki sayfayı geçtiğinizde saati sağ sayfanın üzerine 10:10, diğer karşılıklı iki sayfayı bitirdiğinizde saat 10:20 şeklinde not alırsanız, hem yaptığınız işi hem de zamanı kontrol etmiş olursunuz.

* Yapamadığınız sorulara değil, yaptıklarınıza ve yapabileceklerinize odaklanın. Diğer tarafa odaklanmak, sizi hem panikletir hem de yapabileceğiniz soruları bile yapamamanıza sebep olur.

* Yorulduğunuz zaman 30-40 saniyelik dinlenme sizin konsantrasyonunuzu güçlendirir. Bu sürede, suyunuzdan için, gözlerinizi kapatın. Burnunuzdan derin nefes alın. Her bir nefesi biraz içinizde tutun ve yavaş yavaş ağzınızdan verin.

* Cevapları risksiz kodlamanın yolu soru kitapçığına işaretlediğiniz cevapları bloklar halinde cevap kâğıdına aktarmaktır. Bunu karşılıklı iki sayfa bittikten sonra uygulayabilir veya bölüm bölüm de yapabilirsiz.

* Sınavdan önceki son gün (bugün) belli bir saate kadar isteyen arkadaşlar ders çalışabilir. Tabii bu çalışma sadece bir göz atma şeklinde, belki en önemli bilgilerin üzerinden sadece tarama şeklinde bakmaktır.