kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sigorta sektörü kâr edemiyor

Kaskodaki zarara dikkat çeken AXA OYAK Genel Müdürü Cemal Ererdi, "Zarar 250 milyon YTL'ye ulaştı. Bu, her üretilen kasko poliçesinin yüzde 9,38 zarar olarak yazıldığı anlamına geliyor" dedi..
AXA OYAK Sigorta Genel Müdürü Cemal Ererdi, 2006 yılında sigorta sektöründe kasko, trafik ve sağlık branşlarında büyük oranda zarar edildiğini ifade etti. Özellikle kasko branşındaki zarara dikkat çeken Ererdi, "Bu branştaki zarar 250 milyon YTL'ye ulaştı. Bu, her üretilen kasko poliçesinin yüzde 9,38 zarar olarak yazıldığı anlamına geliyor" dedi. Ererdi, AXA OYAK Sigorta'nın ise 11,9 milyon YTL teknik kâr ile 2006 yılında kaskoda kâr eden tek şirket olduğunun altını çizdi. 2006 yılında AXA OYAK grubunun kârlı büyüme hedefini son 4 yıldan beri sürekli gerçekleştirdiğini de aktaran Ererdi, bugüne kadar uyguladıkları dağıtım kanalı stratejisi, fiyatlama farklılığı, insan kaynakları stratejisi ve pazarlama anlayışı ile bu olumlu sonuçların alındığını ifade etti. Cemal Ererdi, 2007 yılında farklılıklarının daha da belirgin hale geleceğini ve pazar paylarını bu yıl önemli ölçüde artırmayı beklediklerini, ilk üç aydaki gelişmelerin de bu görüşü teyit ettiğini dile getirdi.

KÂR İÇİN GELİYORLAR
Cemal Ererdi, sektördeki yabancılaşmanın sadece ülkedeki prim potansiyelinden kaynaklanmadığını, bunun yanında operasyonel verimsizliğin de yabancıları cezbettiğini söyledi. Ererdi, asıl işi sigortacılık olan sermayedarların batı standartlarında uygulayacakları yönetim biçimleri ile kısa sürede kâr elde etmeyi düşünerek Türkiye'de şirket satın aldıklarını ifade etti. Sigorta sektörünün son yıllarda elde ettiği yüzde 10'luk reel büyüme geleneğini 2006 yılında da devam ettirdiğini belirten Cemal Ererdi, son 10 yılda prim üretiminin dolar bazında 1,8 milyar USD'den 6,7 milyar USD'ye çıktığını, yani 2,7 misli büyüme sağlandığını, kişi başına prim üretimin de 1997'de 29 USD iken 2006 yılında 93 USD'ye çıktığını aktardı. Ererdi, AXA OYAK grubunun sigorta sektöründe önemli piyasa payına sahip olduğunu ve sektörün lider şirketi konumunda olan iki şirketten biri olmaya devam ettiğini vurguladı. 2006 yılının şirket için çok başarılı geçtiğini açıklayan Ererdi, sigorta sektörünün düşük öz kaynak kârlılığı elde ettiğini, enflasyonla mukayese edildiğinde aslında sektörde zarar edildiğini belirtti. Ererdi, AXA OYAK'ın özkaynak getirisinin ise sektörün çok üzerinde gerçekleştiğini ifade etti.