Makarnanın Kare As'ı
HAZIRLAYAN: HANDE ŞARMAN / sabahekler@sabah.com.tr
27.04.2007
İtalyan mutfağının demirbaşlarından makarna, onlarca çeşidi, farklı pişirilme teknikleri ve soslarıyla birbirinden iştah açıcı lezzetlere dönüşüyor. Bu hafta makarnaseverlere tercih ettikleri makarna markasını sorduk..
Barilla
İtalyan makarna markası Barilla, 1877'den beri farklı damak tatlarına uygun çeşitleriyle ilgi topluyor. Dört yıldır ise Türkiye'deki makarna meraklılarının gözdesi. Öğrencilik dönemini İsveç'te geçirmiş Berk Canberk, uzun yıllar Belçika'da yaşamış olan Zehra Taşpınar, grafiker Öznur Erman, Ayçin Oğuz ve Bengi Karakurt, makarnada Barilla markasını tercih ediyor. Zehra Taşpınar, "Yurtdışındayken çok makarna yapıyordum. Barilla'nın çok çeşidi var. Özellikle lazanyası çok başarılı," diyor. Öznur Erman ise Barilla'nın en çok tortilla ve spagettisinin tutkunu olduğunu belirtiyor. (Aldığı oy: 5) * * * * *
Pastavilla
Gurme Ahmet Örs, makarna denince Pastavilla'nın 'Lunch and Dinner' ürününü tercih ediyor. Sebebini ise şöyle açıklıyor: "Durum buğdayı kullanılan bir ürün. Makarnasever biri olarak makarnanın hamurlaşmamış, hatta az pişmiş halini severim. İtalyanların tabiriyle 'al dente', yani dişe gelir makarnayı tercih edenlere bu markayı tavsiye ederim." İtalyan mutfağı sözkonusu olduğunda ilk akla gelen isimlerden olan Donatella Piatti de yerli makarna markalarından en çok Pastavilla'yı sevdiğini belirtiyor. (Aldığı oy: 2) * *
Ankara
Ankara Makarnası'nı 'Nuh'un Ankara Makarnası' olarak da tanıyor olabilirsiniz. Ankara Makarna adıyla 1961 yılında ilk üretimini yapan marka, Türkiye'nin makarna alanında en eski isimlerinden biri. Bulgur ve irmik üretimi de var. Tüm bu özelliklerinden dolayı muhasebe elemanı Şebnem Keskin'in favorisi. Ankara Makarnası'nın en önemli özelliklerinden biri 'Veronelli' ismi ile Türkiye'de ilk defa kendinden soslu hazır makarnayı üretmiş olması. Halen Lüks, Klasik, Vitaminli, Sebzeli ve Elif Makarna ürünlerinin üretimi de devam ediyor. (Aldığı oy: 1) *
Filiz
En çok makarna çeşidi bulunan markalardan Filiz, 18 geleneksel makarna ve şehriye çeşidi üretiyor. Ayrıca ıspanaklı, kepekli, sütlü, acı biberli, sebzeli, ekolojik, aktif ve vitaminli gibi özel ürünleri de bulunuyor. İnternet sitesi editörü Pelin Çam da ürün çeşitliliğinden dolayı tercihini Filiz'den yana kullanıyor. Acılı ve baharatlı soslarla farklı makarnalar pişirmeyi sevdiğini belirten Çam, Filiz'de birçok çeşidi bir arada bulduğunu, her çeşitte aynı lezzeti sadece bu markada yakaladığını belirtiyor. (Aldığı oy: 1) *
Piyale
1922'den bu yana hayatımızda olan ve ilk Türk makarnasını üreten Piyale, geniş bir ürün yelpazesine sahip. Tekstilci Funda Yoldaş, Piyale markasından vazgeçemediğini, bu tercihinde en önemli etkenin Piyale makarnalarının asla lapalaşmaması olduğunu söylüyor. Marka 'Piyale Form' adındaki diyet ürünü, sade makarnası ve lazanyasıyla farklı zevklere de hitap ediyor. Piyale'nin ayrıca erişte, un ürünleri, çorba çeşitleri, meyve suları, kabartma tozu, krem şanti, vanilin gibi ürünleri bulunuyor. (Aldığı oy: 1) *
Ahmet Örs (Mutfak Dostları Derneği Başkanı, SABAH Ekler yazarı)
Pastavilla
Donatella Piatti (Yazar, yemek programı yapımcısı)
Pastavilla
Şebnem Keskin (Muhasebeci)
Ankara makarnası
Zehra Taşpınar (Bankacı)
Barilla
Funda Yoldaş (Tekstilci)
Piyale
Öznur Erman (Grafiker)
Barilla
Berk Canberk (Araştırma görevlisi)
Barilla
Pelin Çam (İnternet sitesi editörü)
Filiz
Ayçin Oğuz (Reklamcı)
Barilla
Bengi Karakurt (Ev kadını)
Barilla
Yayın tarihi: 18 Mayıs 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/18/cm/haber,9EEC7E70B76F441591B32A51EDAD3FB6.html
Tüm hakları saklıdır.