kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Meclis tamam sıra Sezer'de

Yeni Haber
TBMM Genel Kurulunda, 2. turu yapılan Anayasa değişikliği paketinin, ''Cumhurbaşkanının halk oyu ve 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini'' öngören 4. maddesi, 1 ret oyuna karşı, 370 oyla kabul edildi.

Genel Kurulda verilen aranın ardından TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın yerine, birleşimi Başkanvekili Nevzat Pakdil yönetti.

Anayasanın 102. maddesinde değişiklik öngören ve ''Cumhurbaşkanının halk tarafından ve 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini'' düzenleyen maddenin gizli oylamasına, 374 milletvekili katıldı. Madde, 1 ret oyuna karşılık 370 oyla kabul edildi. Oylamada, 2 oy geçersiz sayılırken, 1 oy da boş çıktı.

Madde, cumhurbaşkanının, 40 yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilmesini öngörüyor.
Kabul edilen maddeye göre, cumhurbaşkanı görev süresi 5 yıl olacak, bir
kimse en fazla iki defa (5 artı 5)cumhurbaşkanı seçilecek.

Cumhurbaşkanlığına TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday
gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkün olacak. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oyların toplamı birlikte hesaplandığında yüzde 10'u geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilecek.Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile işbirliği kesilecek ve TBMM üyeliği sona erecek.

ERDOĞAN, LOKMAN AYVA İLE ŞAKALAŞTI


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oyunu kullandıktan sonra Genel Kuruldan çıkarken görme özürlü AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın yanına gitti. Kendisiyle bir süre sohbet eden Erdoğan, Ayva'yla şakalaştı. Erdoğan, Ayva'yı yanaklarından okşadı.

CHP'li milletvekilleri oy kullanmazken, Hakkari Milletvekili Esat Canan'ın
oy kullandığı görüldü.


TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin ''Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin getirilen yeni düzenlemelerin 11. Cumhurbaşkanı seçiminde de uygulanmasını'' öngören 6. madde içinde yer alan
geçici 19. maddesi, 374 oyla kabul edildi.

Anayasa değişikliği teklifinin 2. turunda, teklifin 6. maddesine bağlı
geçici 19. maddenin gizli oylamasına, 375 milletvekili katıldı. Maddeye ret oyu çıkmazken, 1 milletvekili çekimser kaldı.

Söz konusu geçici 19. maddeye göre, 11. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, kanunun Resmi Gazetede yayımını takip eden 40. günden sonraki ilk pazar günü, ikinci tur oylaması ise ilk tur oylamayı takip eden ikinci pazar günü yapılacak.

Anayasanın 101. maddesince gösterilen adaylar, yazılı muvafakatları,
Anayasadaki şartları içeren ve diğer ilgili belgelerle, ilk tur oylama tarihinden 30 gün önce TBMM Başkanlığına başvuracak. Adayların başvurularında eksik bilgi ve belge tespit edilmesi halinde, TBMM Başkanlığı tarafından, eksikliklerin giderilmesi için 3 günlük kesin süre verilecek. Bu süre içinde eksikliklerin giderilmemesi halinde adaylar, kendiliklerinden çekilmiş sayılacak.

TBMM Başkanlığınca, Anayasa'nın 101. maddesinde belirtilen nitelikleri
taşıdıkları anlaşılan adaylara ilişkin kesin liste, 2 gün içinde ilan edilecek ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına bildirilecek.

Cumhurbaşkanı adayı gösterilen kamu görevlisi, aday gösterildiği tarihten
itibaren görevinden ayrılmış sayılacak. Görevinden ayrılan kamu görevlisinin cumhurbaşkanı seçilememesi halinde, görevine geri dönmesi konusunda ilgili kanun hükümleri uygulanacak.

Birinci tur seçim sonuçlarının kesinleşmesinden, 2. tur oylamanın
sonuçlanmasına kadar, 2. oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki oy sıralaması esas alınarak sıradaki adayla doldurularak yapılacak. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılacak. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu aldığı takdirde cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

Cumhurbaşkanının seçilmesine ilişkin usul ve esasların kanunla
düzenlenmesine kadar, Milletvekili Seçimi Kanunu, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, Siyasi Partiler Kanunu, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun ile diğer kanunların, maddeye aykırı olmayan hükümleri uygulanacak


DTP'YE KARŞI OYBİRLİĞİ

Öte yandan TBMM'de son ana kadar hemen her konuda görüş ayrılığı yaşayan iktidar ve muhalefet milletvekilleri, DTP'nin bağımsız adaylarının "önünü kesmek" için çıkarılan anayasa değişikliğine neredeyse tam kadro destek verdi. Bağımsız adaylarının isimlerinin de birleşik oy pusulasında yer almasını sağlayan Anayasa değişikliği 429 oyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda, bağımsız adayların, 22 Temmuzda yapılacak milletvekili genel seçiminde birleşik oy pusulasında yer almasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin tümü, 12 ret oyuna karşılık 429
oyla kabul edildi.

Genel Kurulda, teklifin tümü üzerinde yapılan oylamaya, 443 milletvekili
katıldı. Teklif, 12 ret oyuna karşılık 429 oyla kabul edilirken, 2 çekimser oy kullanıldı.

Anayasa teklif paketi yarın köşke yollanırsa Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 15 gün bekletme süresi bulunuyor. Sezer paketi tamamen ya da kısmen Meclis'e iade ederse, görüşme süreci tekrarlanacak.