kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Ali Bolat ve kızı Sümeyye, Dr. Ertürk’ün yaptığı ‘Şiş Kebap’ ameliyatından sonra hayata gülümseyerek bakmaya başladı.

Kırılan bacaklar ve kollar için 'Şiş Kebap' tedavisi

SEVDİCAN GÜNEŞ
Amerikalı Profesör H. Scofield tarafından 61 yıl önce 'Şiş Kebap' adıyla tıp literatürüne sokulan yöntem Türkiye'deki 'cam kemiği hastaları'nı ayağa kaldırıyor. 'Şiş Kebap' ameliyatı, son olarak bir baba ile kızın yürümesini sağladı..
Geleneksel Türk mutfağının dünyaca ünlü lezzeti şiş kebap, Amerikalı profesöre ilham kaynağı olduğundan bu yana hastalara şifa vermeyi sürdürüyor. Amerikalı Profesör H. Scofield tarafından 1946 yılında, doğuştan kemiklerdeki hassasiyetle ortaya çıkan ve tek bir ters hareketle kemiklerde ani kırıklara yol açan 'cam kemiği hastalığı' için özel bir yöntem geliştirildi. Prof. Scofield, kırılan kemikleri tek bir çiviye yerleştirerek düzgün hale getirmeyi başaran yönteme kendi adı yerine 'Şiş Kebap' ismini verdi ve tıp literatürünü de bu isimle girdi. Türk doktorlar; yönteme 'Şiş Kebap' denmesinin nedenini; Amerikalı profesörün Türkiye'yi ziyaret etmiş ve hayli etkilenmiş şekilde ülkesinde dönmüş olması ihtimaline bağlıyor.

BACAKLARA KEBAP HATTI!


Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve aynı zamanda ünlü bir ortopedist olan Op. Dr. Haldun Ertürk, Türkiye'de 60'dan beri kullanılan Şiş Kebap yöntemiyle 10 hastayı ayağa kaldırdığını söylüyor. Ertürk, uluslararası tıp literatüründe Şiş Kebap' olarak tanımlanan ve 61 yıldır uygulanan yöntemi anlattı:

* Çoklu kırıklarda görülen cam kemik hastalığında bacaklar, soru işareti veya 'S' şeklinde olabiliyor. Ameliyatta kemik, eğik olan yerlerinden değişik uzunluklarda kesiliyor. Parçalara ayrılan bu kemikler, aynı şiş kebapta olduğu gibi özel bir çiviye ya da platine düz bir hat oluşturacak şekilde diziliyor. Bu uygulama, kollar için de kullanılabiliyor. Belli bir süre sonra kemikler kaynadığında hastalar rahatlıkla yürüyebiliyor, kollarını da istedikleri gibi kullanabiliyor.

* Bu yöntem aynı zamanda daha sonra oluşabilecek muhtemel kırılmaların da önüne geçiyor. Çocuklara yapılan uygulamalarda çivi, 3-4 yıl gibi belli aralıklarla yenileniyor. Çocuklar böylelikle okula sorunsuz devam edebiliyorlar ve sosyal hayatta da hayli mutlu oluyorlar.

OKULA BAŞLIYORLAR

* Çocukluk çağında yapılan ameliyatlarda 3-4 haftada kaynama gerçekleşirken, erişkinlerde bu süre 3-4 ay arasında değişiyor. Türkiye'de nadir görülen cam keğimi hastalığında en büyük sorun, yanlış kaynamalar sonucu oluşan kalıcı hasarlar.

* Ailelerin büyük kısmı ilk günlerde 'cam kemiği hastalığı'nın yani dönem dönem kırılan bu kemiklerin farkına varamıyor. Zaman içinde yanlış kaynamalar oluyor. Yeterli tedavi de alamayan çocuklar, kemik normal gücü taşıyamaz hale gelince kalıcı şekil bozuklukları yaşıyor. Tedavi şansı bulamayan çocuklar, ne yazık ki hem yatağa hem de yakınlarının yardımına bağlı olarak yaşamlarını idame ettiriyor.

* Ameliyat olamayan hastalar, çocukluk çağından itibaren sık sık alçı yaptırmak, ağır ilaçlar kullanmak zorunda kalıyor. Bakıma muhtaç olan bu çocukların büyük bölümü ne yazık ki ergenlik dönemlerinde hayatını kaybediyor.

* Hastalığın farkına varan aileler ise erken tanı ve sonrasında bilinçli tedavi ve takibi ile çocuklarını ayağa kaldırıp okula döndürebiliyor. Çocukluk yaşlarında hareket ettirilen kemik daha dirençli olacağından, desteksiz yürüme sağlanabiliyor. Ameliyatla her türlü işlerini kendileri yapmaya başlıyorlar.