|
|
|
|
|
|
|
Erdoğan: Başbakanlık yan gelip yatma yeri değildir
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Başbakanlık yan gelip yatma yeri değildir." dedi. İktidara geldikleri 2002'den bu yana her alanda önemli atılımlar gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, çalışmalarına aynı azimle devam edeceklerini söyledi.
Başbakan Erdoğan, İGDAŞ tarafından Pendik'te kurulan Uluslararası Gaz Eğitim Teknoloji Araştırma Merkezi'nin (UGETAM) açılışını yaptı.
Burada hükümetin icraatları hakkında bilgi veren Erdoğan, yatmadıklarını, çalıştıklarını kaydetti. Doğalgaz yatırımlarında 1989 yılından 2003 yılına kadar 4 bin 510 kilometre boru hattı döşendiğini belirten Erdoğan, hükümetleri döneminde ise 4 yılda inşaası tamamlanan doğalgaz boru hattının toplam uzunluğunun 4 bin 437 kilometre olduğunu vurguladı. "İşte fark bu. 14 senede gelinen nokta. 4 senede gelinen nokta. Farkımız bu." diyen Erdoğan, yatırımların devam edeceğini kaydetti. Başbakan Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı yan gelip yatma yeri değildir. Belediye başkanlıkları yan gelip yatma yeri değildir. Buralar çalışma yerleridir." şeklinde konuştu.
Erdoğan, şimdi hedefin 2009 yılı sonu itibariyle 81 ilin tümünde doğalgaz arzını mümkün kılacak altyapıyı oluşturmak olduğunu kaydetti. Bin 76 kilometre uzunluğundaki Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın inşasının tamamlanmasının ayrı bir başarı hikayesi olduğunu söyleyen Erdoğan, "Yine doğalgaz e petrol arama faaliyetleri 4 yılda yaklaşık olarak 4'e katlanmıştır. Bunun ilk meyveleri elde edilmiştir. İnşallah şimdi de yerli kaynakların keşfi için de yoğnu gayretler içindeyiz." dedi.
Doğalgaz yatırımlarının önemine işaret eden Erdoğan şunları söyledi; "Annelerimizin apartmanların bodrum katından yukarılara kömürleri taşımalarına tahammül edemiyorduk. Sadece kömürün taşınması değil bunun yanında külü, dumanı, geride bıraktığı kiri pisliği her zaman kadınımızın, annelerimizin derdi oluyordu. Medeniyet lafla olmuyordu, medeniyet sakız çiğneyerek olmuyordu. Uygulamayı gerektiriyordu. Çağdaş ülkeler neyi yakaladıysa Türkiye'de de onu getirmeyi gerektiriyordu. İşte biz bunların adımlarını attık. Doğalgaz hatlarının döşenmesinden dağıtımına, işletmesinden güvenliğine, yan sanayisine kadar pek çok alanda hizmet veren bir sektör oluşturduk. Bu nasıl oldu? Bugüne kadar özellikle bizim ihtiyacımıza cevap verecek doğalgaz taşıyıcısı konumundaki boru sanayisi bile gelişmiş değildi. Ama bu süratle gelişmeye başlayınca ciddi yatırımlar olmaya başladı. Yerli sermaye ciddi oranda gelişti. İhtiyacımızı Türkiye'den karşılayabilecek durumdayız."
Erdoğan, doğalgazın yaygınlaşması konusunda UGETAM'ın önemli işlevi olacağını söyledi.Türkiye'in doğalgaz konusunda ağırlığını artıracak bir merkez olacağını belirten Erdoğan, UGETAM'ın okul gibi burada uzmanların yetiştirileceğini dile getirdi. Türkiye'nin doğalgaz sektöründe 15 binden fazla personele ihtiyacı olduğunu belirten Erdoğan, bu ihtiyacın UGETAM vasıtasıyla karşılanacağını dile getirdi.
Geçmişte büyük yoksulluk çeken Türkiye'nin bugün dünyadaki bütün kaynaklardan teknolojinin her türlü imkanından yararlandığını anlatan Erdoğan, teknoloinin her türlü imkanından faydalanıldığını kaydetti. "Fakat bunu yaparken kullandığımız teknoloji, kullandığımız yeni kaynaklar konusunda yıllarca yeterli bilgiye sahip olamadık." diyen Erdoğan, "İnternetten faydalandık. Ancak internetin altyapısına ilişkin yapılması gereken çalışmalar konusunda toplumsal bir şuur geliştiremedik. Örneğin bilgisayar üretimi konusunda yazılım geliştirme konusunda ülkemizin tamamının internet ağı ile donatacak teknik elemanları yetiştirme konusunda biz göreve gelene kadar hep ihmaller yaşandı." şeklinde konuştu.
Teknolojiye önem verilmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan şöyle devam etti; Eğer teknojiyle sadece kullanıcı boyutta bakarsak o zaman toplumu tüketim toplumu haline getiririz. Biz tüketim toplumu olmak, ondan öte israf ekonomsinin uygulandığı bir tüketim toplumu olmak istemiyoruz. Bizi verim ekonomisine taşıyacak olan bir tüketim anlayışını getirmek istiyoruz. Bizim farklılığımız bu. Bu yönde de önemli mesafeler aldık. Yılların ihmalini gidermek için önemli çalışmalar yaptık. Buraya gelmeden önce Türkiye'de yıllardır bu işlere 'Olur mu ya, mümkün mü ya?' diyenler vardı. Bugün Casper'in fabrikasını atık. Geçtiğimiz ay da Avrupa'nın en büyük dizüstü bilgisayar fabrikasını açtık. Yakın zamanda yerli üretim uydumuzu, kendi teknolojimizle, kendi uzmanlarımızla tamamlayarak uzaya fırlatıyoruz. Onun da sırası geldi. Türkiye geleceği dönük bir vizyon çerçevesinde başta stratejik alanlar olmak üzere her türlü teknolojiyi üretip sonra da satar konuma ulaşmak mecburiyetindeyiz. Bunu başaracağız. Eğer bunu başaramazsak dışa bağımlı hale kalmaya devam edersek kazandığımızdan çoğunu da kaybetmeye mahkum oluruz."
CHA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|