Morgıç gıç ister...
Ayağımız mı sıkıyor, nedir... ABD'de yüz senedir tıkır tıkır işleyen morgıç sistemi, Türkiye'de morgıç kanunu çıktıktan bir hafta sonra iflas etti!
Özüne bakarsak... Yen carry trade'i kapanıyor olabilir. Esas olarak problem, margin call'lardan kaynaklanıyor da olabilir. Ya da gelişmeler olsa olsa, hedge fonların aynı pozisyona daha iyi seviyeden dalmasına yardımcı olabilir... Veya, kredi spreadleri kademeli olarak yükselmeye devam ederse, FED faizleri beklenenden hızlı inebilir... Bunu gören hedge fonları, Yen'deki short pozisyonlarını hemen boşaltabilir de, diyebiliriz.
Ama bunu böyle dersek... Dişinden tırnağından arttırıp, asgari ücretiyle 2 oda 1 salon almayı hayal eden triko işçisi İbrahim'e pek faydası olmaz.
Dolayısıyla finansal ukala dümbelekliğini bırakıp, Türkçe konuşalım... "En saf alıcı teorisi" deniyor buna.
Sene 1929... Suikaste kurban giden ABD Başkanı Kennedy'nin babası Joseph Kennedy, Wall Street'in en büyük yatırımcılarından biriydi. Bir gün yürüyerek işe gidiyor... Ayakkabısını boyatmaya karar veriyor. Koyuyor ayağını, boyacı tezgahına... Bir yandan laflıyorlar. Boyacı diyor ki, "borsada acayip para var abi, son aylarda müthiş kazandırıyor..." Bunu duyan Kennedy, içinden diyor ki, "boyacı bile borsadan para kazanıldığını düşünüyorsa, bu iş bitmiş, başka alacak kimse kalmamıştır..." O gün, elinde hisse senedi olarak ne var, ne yok, satıyor... Bir hafta sonra, tarihe "kara perşembe" olarak geçen 1929 krizi patlıyor. Borsa'daki hisse senetleri, tuvalet kağıdı oluyor. Sıfırı tüketenler gökdelenlerden falan atlıyor... Kennedy ailesi ise, "en saf alıcı" yı farkettiği için, servetini koruyor.
Sebepleri çok farklı tabii ki. Ama biraz da eğlenelim dersek... Amerikalılar şöyle düşünmüş olabilir: "Gıçında donu olmayan Türkler bile, asgari ücretiyle ev sahibi olabileceğine inandırılıyorsa, bu iş bitmiş kardeşim..."
|