|
|
|
Savaşın kadınları!
Irak'ta kadınların, 1980'lerin sonunda giderek ağırlaşan hayat şartları, özgürlüklerini, sağlık ve eğitim haklarını neredeyse ortadan kaldıran iç savaş nedeniyle çok daha zor hale geldi.
IRAKLI KADINLARIN ÇARPICI FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN
AFP'nin röportaj yaptığı kadınlardan 55 yaşındaki jinekolog Fatma, kadınların genellikle sadece psikolojik sorunları olduğunu, kendisine öldürülen eşlerini anlattıklarını belirtti.
''Durumun
kötüleşip kötüleşmediği'' sorusuna Fatma, ''Kesinlikle evet'' yanıtını vererek, ''Gece hamileler hastaneye gidemiyor. Daha fazla kadın doğum yaparken ölüyor, bebekleri de'' dedi.
Fatma, artık Bağdat'ta yaşayan Sünni kadınların Şiilerin başında bulunduğu bazı hastanelere gitmeye korktuklarını ve hayatlarını tehlikeye atarak evde kaldıklarını söyledi.
Muayeneye gelen kadınlardan birinin bir yakının ölümünün ardından travma geçirerek düşük yaptığını, başka bir kadının kısırlık tedavisi görmesi gerektiğini örnek veren Fatma, sadece zenginlerin Ürdün'e giderek yardım alabildiğini ifade etti.
Iraklı kadın milletvekillerden Leyla El Alkafacı (49) da toplumun genelinde olduğu gibi kadınların durumunun da kötüleştiğini belirtti. Güvenlik endişesiyle kadınların eğitimi konusunda da gerileme olduğunu söyleyen Alkafacı, ''Bazı aileler eğitime karşı olduklarından değil, korktukları için kızlarını okula göndermiyor'' dedi.
Güvenlik sorunları nedeniyle özgürlüklerinin de kısıtlandığını vurgulayan Alkafacı, Bağdat'taki birçok kadın gibi dikkat çekmemek için artık araba kullanmadığını, abaya denilen geleneksel siyah uzun bir kıyafet giydiğini ve fular taktığını belirtti.
Şii milislerin tecavüz olaylarına karıştığını söyleyen Fatma'nın aksine Alkafacı, aşırılık yanlısı Sünnilerin bombalı saldırılar düzenlediğini ve kadınları bile kaçırdıklarını ifade etti.
Savaşın her gün çok sayıda kadını dul bıraktığını anlatan Alkafacı, bu kadınların daha önce evli oldukları için toplum tarafından dışlandığını da sözlerine ekledi.
Uluslararası sivil toplum örgütlerinin ülkeyi terk ettiği ve yerel örgütlerin merkezlerini kapattığı Irak'ta doğum sırasında ölen bebeklerin ve kadınların sayısı kesin olarak bilinmiyor. Ancak BM'ye göre, 1989-2001 yıllarında doğum sırasında ölen kadınların sayısı iki kat arttı. Yine BM verilerine göre okuma yazma bilmeyen erkeklerin oranı yüzde 44 iken kadınların oranı yüzde 75,5'e çıktı.
|