|
|
|
Deprem affı Meclis'te
-Marmara depreminde yıkılan 16 bin 649 binada 17 bin 480 kişinin yaşamını yitirmesinden sonra başlayan dava sürecinin, 7.5 yıllık zaman aşımı süresinin 16 Şubat 2007'de sona ermesiyle başlayan tepkiler Meclis'e de taşındı.
-CHP'li Karademir, Marmara depreminden sonra açılan davaların zaman aşımıyla sonuçlanmasını bir soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi.
Marmara depreminde yıkılan 16 bin 649 binada 17 bin 480 kişinin yaşamını yitirmesinden sonra başlayan dava sürecinin, 7.5 yıllık zaman aşımı süresinin 16 Şubat 2007'de sona ermesiyle başlayan tepkiler Meclis'e taşındı.
CHP
İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yanıtlaması istemiyle Ağustos 1999'da Marmara Bölgesi'nde yaşanan depremin ardından açılan davaların sonuçlarını bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
Karademir, soru önergesinde Marmara depreminde yıkılan 16 bin 649 binada 17 bin 480 kişinin yaşamını yitirmesinden sonra başlayan dava sürecinin, 7.5 yıllık zaman aşımı süresinin 16 Şubat 2007'de sona ermesini hatırlatarak, "20. yüzyılın en büyük deprem felaketi olarak tarihe geçen ve kamuoyunca 20 binin üzerinde insanın yaşamına mal olduğu ifade edilen bu afetin neticesinde, sorumlular hakkında yaklaşık 2 bin 100 dava açıldığı, bu davalardan 1.800'ünün cezasız kaldığı, kalan 300 davanın büyük kısmının da zaman aşımına uğramıştır" dedi.
DEPREM MAĞDURLARI YASTA
Erdal Karademir, söz konusu deprem bölgesinde, kusurlu bina yapan müteahhitlerin, bu suça ortak olan mühendis ve mimarların, yapı denetimini hiçe sayan yöneticilerin aleyhine açılan davaların zamanaşımına uğraması ve suçluların suçsuz kalması, afette yakınlarını kaybedenlerin bir kez daha yasa boğulduklarını öne sürdü.
2100 DAVA AÇILDI
Karademir, Başbakan'a yanıtlaması istemiyle, depremin ardından açılan yaklaşık 2100 davadan 1800'ünün cezasız kalma gerekçelerini, 300 davadan kaç tanesinin zamanaşımına uğradığını, bu depremde sorumlu olanlardan, ceza alanların sayısını ve ceza miktarlarını sordu.
RANT PEŞİNDE Mİ KOŞULUYOR?
Karademir,Başbakan Erdoğan'a, Marmara depreminden sonra başlayan dava 7.5 yıllık dava sürecinin 16 Şubat'ta zamanaşımına uğradığını hatırlatarak, "Ulusal Deprem Konseyi'nin sessizce lağvedilmesi, ülkemizde depremin hala ciddiye alınmadığını, bu durum hala rant peşinde koşulduğunu mu göstermektedir" diye sordu.
Karademir, Başbakan Erdoğan'a "Kamu binalarının yıkılmasından dolayı açılan davalardan zaman aşımına uğrayanlar var mı, varsa bunlar hangi kurumlara ait yapılardır, yakalanmadığı ya da bulunmadığı gerekçesiyle haklarında açılan sorumlulardan zaman aşımına uğrayanlar var mı, bunların ve davaların sayısı nedir?" diye sordu.
İHTİSAS MAHKELERİ KURULUCAK MI?
"AKP hükümetinin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan İmar ve Şehircilik yasa tasarısı ile Yapı Kanunu'nda değişiklik içeren yasa tasarısının dört yılı aşkın bir süredir TBMM'ye getirilmeme sebebini" soran Karademir, Türkiye'deki mahkemelerin iş yoğunluğuna dikkat çekerek, Başbakan Erdoğan'a, sadece deprem ile ilgili suçlara bakacak ihtisas mahkemelerinin kurulmasının zorunlu hale geldiğini ve hükümetin bu konuda bir çalışmasının olup olmadığını sordu. (ANKA)
|