| |
Saatli siyaset takvimi... Son 21 gün
Türkiye Büyük Millet Meclisi "haftanın 3 günü" toplanır... Salı, çarşamba ve perşembe günleri... Bu "girişten" sonra, başlayalım hesaba. "Mart ayının sonuna kadar" tam 7 hafta var. Bu demektir ki TBMM, mart sonuna kadar "7 çarpı 3 eşittir 21 gün" çalışabilir.
Gerçi nisanda da "Salı, çarşamba, perşembeler" var ama... Nisanın "günleri" başka işlerle dolu.
Yüce Meclisimizin "gündemine" bakıyoruz. Toplum tarafından "çıkarılması istenen" yasalara göz atıyoruz. Örneğin meşhur "301." Örneğin 1.500 maddelik Türk Ticaret Kanunu. - Yabancı doktorlara Türkiye'de çalışma izni verilmesi. - Veto edilen petrol yasasının yeniden çıkarılması. - Tanık koruma yasası. - Küresel ısınma ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması.
Daha sayalım mı? - Otomobil plakası basma yetkisinin Bakanlar Kurulu'na verilmesi. - Yenilenebilir enerji yasası. - Kat mülkiyeti yasası. - Yusufeli ilçe merkezinin yerinin değiştirilmesi. - Erlere bayram günleri daha yüksek kalorili yemek verilmesi.
Özetleyecek olursak... TBMM'nin gündeminde tam "425 iş" var. Önümüzdeki 21 "toplantı gününde" Meclis bu 425 işin "25'ini bile" görüşemez.
Diyelim ki "Başbakan bastırdı." Meclis de "haftada 3 günden fazla çalışma kararı aldı." Hatta "sabaha kadar." Böyle bir durumda Meclis yine "fazla iş çıkaramaz." Çıkarsa çıkarsa, son bir gayretle, Başbakan'ın talimatı, Osman Pepe'nin çabasıyla "2 B" yi çıkarır.
"2 B" büyük para demek. Para "seçim yılında rahatlama" demek.
Ve sonra gireriz nisana. İlk hafta "Tayyip bey ne diyecek" haftası. İkinci hafta Tayyip beyin "söyleyeceğini söyleme" haftası. Üçüncü hafta "TBMM Başkanlığı'na Cumhurbaşkanlığı adaylığı için başvuruların başlaması" haftası (16 Nisan). 26'sına kadar "bütün başvuruları bekleme" haftası. Bu arada TBMM Başkanlık Divanı'nın "Cumhurbaşkanlığı seçim takvimini" hazırlaması. Cumhurbaşkanlığı için turların başlaması. Derken "Mayısa girdik bile. 16 Mayıs'ta yeni Cumhurbaşkanı'nın Köşk'e çıkışı.
Ardından "yeni Başbakan, yeni hükümet." Meclis'te güvenoyu müzakereleri. Güven oylaması. Haziranı buluverdik işte. Ve "hoş geldin Meclis tatili."
Tatille birlikte "seçim takvimi" işler. Seçim temmuzda olmuş veya kasımda, fark etmez. Yaz "aday tespiti, seçim kampanyası" ile geçer.
Bu Meclis' in 21 günlük ömrü kaldı.
|