|
|
|
Türkiye'de kuraklık alarmı
Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye (WWF-Türkiye) tarafından hazırlanan raporda, ''Sulak alanlarımızın kaybının ülkemize nelere mal olduğunu üzülerek görüyoruz. İklim değişikliği nedeniyle de etkilerini daha ağır bir şekilde yaşadığımız kuraklık sorunu karşısında, sulak alanlarımızı korumanın gerekliliği bir kez daha ortaya çıktı'' denildi.
WWF Türkiye'nin yaptığı araştırma sonucu yayınlanan raporda, Türkiye'de toplam sulak alanların 2.5 milyon hektar olduğu, ancak son 40 yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin hektar sulak alanın kurutma, doldurma ve su sistemlerine müdahaleler nedeniyle ekolojik ve ekonomik özelliğini yitirdiği belirtildi.Raporda su kaynaklarının, ancak akılcı kullanım ve yönetim ile tamamen yok olmaktan kurtulabileceği ifade edilerek, şöyle denildi:
''Küresel
ısınmanın ülkemizi kuraklıkla vurduğu son dönemde, sulak alanlara ve su kaynaklarına dikkat çeken WWF-Türkiye, sulak alanlarımızın özellikle yeni tarım ve yerleşim alanları açmak için kurutulmakta ya da zarar görmekte olduğunu, yanlış tarımsal sulama ve sulak alanları dikkate almadan tasarlanan su yönetim projeleri nedeniyle yok olduğunu vurguluyor. Doğal servetimizin bir parçası olan ve içme suyu sağlama, taşkın kontrolü, yer altı sularının beslenmesi, iklim değişikliğinin kontrolü, su arıtımı gibi birçok işlevi olan sulak alanlarımızla beraber, başta tarım ve balıkçılık olmak üzere turizm, saz kesimi gibi sulak alana dayalı geçim kaynakları da darbe yiyor.''''Sulak alanları kendi ellerimizle kuruttuk'' denilen raporda, şunlar kaydedildi:
''Bugün geldiğimiz noktada ise sulak alanlarımızın kaybının ülkemize nelere mal olduğunu üzülerek görüyoruz. İklim değişikliği nedeniyle de etkilerini daha ağır bir şekilde yaşadığımız kuraklık sorunu karşısında, sulak alanlarımızı korumanın gerekliliği bir kez daha ortaya çıktı. Yaşamın devamlılığı için elimizde kalan sulak alanlarımızı son derece dikkatli yönetmek ve akılcı kullanmak durumundayız. Aksi takdirde çölleşmeden göçe kadar uzanan bir süreçle karşı karşıya kalabiliriz.'' Raporda, her damla suyun değerli olduğundan yola çıkan WWF-Türkiye'nin kamuoyunda bu konuda farkındalık yaratmaya çalıştığı ve ''Suyumuza Sahip Çıkalım'' çağrısıyla suyun doğru kullanımı ve yönetilmesini hedeflediği vurgulandı.
|